Nejlepší způsob, jak neztrácet motivaci? Mějte radost z každého běhu. K běhání nás vedou různé důvody. Někdo chce zhubnout, někdo si chce zlepšit kondici, někdo jen ventilovat stres a někdo překonávat osobní rekordy. Ale nejčastějším důvodem, který nás vede k běhání je, že nás to prostě baví. Radost z běhu může být také nejlepší motivací, která nás pohání dál. Obnovte svou vášeň k běhu s pomocí těchto tipů, které přinesl běžecký server runnersworld.com.

1. Problém: Ztráta motivace

Proč běháte? Vědci z Řecka a Velké Británie zkoumali, jak souvisí emoce a sport. Sportovci, kteří byli motivováni cvičit, protože je to bavilo, měli mnohem větší chuť pokračovat s cvičením, než sportovci, jejichž motivací bylo například zhubnout nebo splnit tréninkový plán.

„Pokud běháte jen proto, abyste něco dostali v cíli, tak to je špatně. Vaším cílem by nemělo být dostat se konečně do cíle, ale užít si ten samotný běh do cíle,“ říká sportovní psycholog a účastník několika maratonů a ironmanů Jim Taylor.

Řešení: Prožitky, ne výsledky

Ať už jste začátečník nebo zkušený běžec, zkuste se v několika následujících bězích vrátit zpět do doby, kdy jste se s během poprvé seznamovali.

„Vnímejte kolem sebe přírodu, jaké to je běžet po lesní stezce a vidět srnky na poli. Poslouchejte své tělo, svůj dech, bušení srdce a vnímejte, jak při běhu reaguje. Tyhle zážitky můžete prožít při každém běhu, nepotřebujete dobrý cílový čas nebo průměr čtyři minuty na kilometr, abyste jich dosáhli. Zkuste přesunout své soustředění z výsledků, na běh samotný a budete se cítit běžecky znovuzrození,“ popisuje Taylor.


2. Problém: Nudný trénink

Těžká dřina na tréninku vám nezlepší pouze kondici, ale také se po ní budete cítit šťastnější. Rekreační běžci hodnotili jejich požitek z pohodového 50 minut trvajícího běhu a z intenzivního intervalového tréninku. S odstupem pak zhodnotili, že si více užili intenzivní trénink, zjistili vědci z Research Institute for Sport and Excercise ve Velké Británii.

„Čím těžší trénink, tím větší prožitek,“ říká Taylor. „Těžké tréninky navíc zvyšují vaší odolnost, protože vaše tělo i mysl si postupně zvykají na trpění a bolest.“

Řešení: Variace běhů

Vyměňte jeden ze svých klasických pomalých běhů stejný tempem za neobvyklý běžecký trénink. Zkuste každých pár minut na šedesát sekund zrychlit, nebojte se zadýchat. Běhání stejných tras a stejného tempa vás časem unaví a omrzí, musíte to střídat. Pokud běháte každý den v parku, zkuste si jednou za čas odskočit na tartanovou dráhu a odkroužit třeba 5×1 km. Pokud pořád běháte ve městě, můžete běžet k jedné pouliční lampě rychle, k další si zase zvolnit.


3. Problém: Nemůžu běhat to, co mě baví

Jaký je váš oblíbený běh? Pět kilometrů povídacím tempem nebo rychlejší trek v horách? Některé běhy jsou sice důležité pro vaše závodní cíle, ale musíte je vyvažovat s běhy, které vás baví nejvíce. Jinak se může stát, že rychle přijdete o radost z běhání.

Řešení: Namíchejte si to pravé

Mnoho typů běhů poslouží oběma cílům, budou dobré pro váš trénink na závod a budou vás bavit. Pokud nesnášíte tempové běhy, můžete podobného výsledků dosáhnout fartlekem. Zkuste běžet 2–3–4–4–3–2 minuty v tempu závodu na 5 km. Mezi těmito minutami vždy pár minut lehce klusejte. Pokud vás nebaví volné běhy, což je případ mnoha ambiciózních běžců, naplánujte si je s kamarádem a povídejte si.


4. Problém: Myslím negativně

Představujte si svůj běh v pozitivním světle, těšte se na něj a nemyslete na to, jak vás to nebude bavit nebo naopak bude bolet. Vědci zkoumali 235 kanadských sportovců na olympijských hrách a zjistili, že to, jak si představovali svůj výsledek jej mohlo ve skutečnosti ovlivnit. Pozitivně myslící sportovci dosáhli větších úspěchů.

Řešení: Jsem vítěz

Zkuste si někdy představit, jak běžíte v určitém tempu, jak pracuje vaše tělo a jaké pohyby přesně děláte. Pokud jste v závodní sezóně, večer před závodem si v mysli proběhněte trasu, myslete na to, jak jste silní. Naplánujte si místo, kde zaútočíte. Představte si, že protínáte cílovou pásku s rukama nad hlavou a radostí.


5. Problém: Vlk samotář

Ačkoliv mnoho běžců nejraději běhá o samotě, několik studií dokázalo, že běhání ve skupině s ostatními běžci přináší větší radost, zvýšenou motivaci a větší konzistenci.

Řešení: Běhejte a povídejte

Najděte si běžeckého parťáka, žádná lepší rada neexistuje. Můžete se porovnávat, ale také se motivovat. Běh vám rychleji „uběhne“ a ještě si popovídáte s kamarádem. Pokud jste z města, je lehčí se domluvit na společný odvoz za město nebo do hor a užít si běh v příjemném prostředí.