Volkswagen Maratonský víkend je největším běžeckým svátkem, ale zdaleka není určen jen maratoncům. Už ve čtvrtek se otevírají brány Sport Expa, největšího veletrhu sportovních potřeb u nás, v sobotu se chystá pro všechny milovníky psů Procházka se psy, v neděli vyběhne do pražských ulic 4 000 účastníků dm rodinného minimaratonu.

První květnový víkend se Výstaviště Praha Holešovice stane místem, kam zamíří nejen všichni maratonci pro svá startovní čísla, ale také vyznavači aktivního životního stylu. „Mezi 80 vystavovateli jsou zastoupeny všechny běžecké značky a další přední výrobci sportovního vybavení. Program Sport Expa nabízí program pro celé rodiny, na své si přijdou běžci i rodiny s dětmi,“ uvádí Tomáš Vrzák z organizační­ho týmu.

V prodeji bude i limitovaná edice maratonských bot RunCzech vyvedených v českých národních barvách a nová kniha o jednadvacetileté historii Prague International Marathonu Umění nemožného.

„Česká republika byla vždy známá hlavně díky krásným památkám a českému pivu. Nyní už si ji lidé spojují i s vytrvalostními běhy a maratonem, který ve světě proslul svou nádhernou tratí. Suvenýr v podobě knihy o tom, jak to celé začalo, a boty v národních barvách jsou, myslím, tou nejhezčí památkou na závod,“ říká prezident organizačního výboru Carlo Capalbo.

Zavítají-li běžci pro svá startovní čísla už ve čtvrtek po čtvrté hodině odpoledne, mohou si je vyzvednout od Boba a Bobka, maskotů nadcházejícího Mistrovství světa v ledním hokeji, které startuje hned druhý den. V pátek mezi druhou a třetí hodinou odpoledne si roli vydávajících startovních čísel vyzkouší nejlepší elitní běžci nedělního Volkswagen Maratonu Praha.

Celý Volkswagen Maratonský víkend budou na pódiu Sport Expa probíhat besedy se zajímavými osobnostmi a přednášky o běhání, výživě, zdraví, prevenci různých zranění, ale třeba také o běhání naboso. V sobotu v 17 hodin běžecká témata vystřídají hudebníci Příbramského Big Bandu a začne tak Maratonský koncert, který organizátoři pořádají ve spolupráci s Pražským jarem.

Sobotní program zpestří také první z doprovodných běhů Volkswagen Maratonského víkendu, Procházka se psy. Pražská Stromovka se tradičně hemží psy nejrůznějších velikostí a plemen. V sobotu se však budou všichni koncentrovat u Průmyslového paláce. Vybaveni startovními čísli se ve 14 hodin za doprovodu přiléhavé písničky „Who Let the Dogs Out?“ vydají i se svými páníčky na 4 km dlouhou trať.

Rodinné běhy provázejí závody Prague International Marathonu od samého počátku, a tak nesmí chybět ani na jednadvacátém ročníku závodu. Čtyři tisícovky malých i velkých běžců se v neděli 3. května shromáždí před Obecním domem, kde patnáct minut po deváté hodině odstartuje dm rodinný minimaraton.

„Na rozdíl od klasického maratonu měří jeho trasa pouhé tři kilometry, a tak ji zvládnou maminky s nejmenšími dětmi, tatínkové s mladými sportovci i ti, kdo ještě nemají na delší závod natrénováno,“ říká manažerka projektu Aneta Boudová.

Trať běžce povede Revoluční ulicí přes Štefánikův most až na nábřeží Edvarda Beneše. Odtud přes Čechův most doběhnou Pařížskou ulicí až na Staroměstské náměstí, kde je přivítají davy diváků a v cíli nesmí chybět medaile. V tomto běhu sice nejde o umístění ani výsledné časy, ale třeba okouzlující atmosféra velkého mezinárodního závodu přispěje k tomu, že jednou se i oni postaví na start Volkswagen Maratonu Praha.

Aneta Boudová ještě dodává: „Registrace jsou stále otevřené, startovné bude možné koupit i v průběhu víkendu ve Sport Expu nebo v registračním stánku na Náměstí republiky.“

Všechny informace včetně programu Volkswagen Maratonského víkendu najdete na www.runczech.com. Sport Expo začíná ve čtvrtek 30. dubna ve 12 hodin, v pátek a v sobotu je otevřeno od deseti do osmi hodin do večera. Kompletní program doprovodného programu Sport Expa je ke stažení zde.