S jídlem roste chuť? Určitě. Běžecký apetit v Česku je k nenasycení. Pardubická devítka, největší městský silniční běh všedního dne, překonal ve svém třináctém ročníku další rekordy. Rychlostní na trati, ale především účastnické. Hlavní závod, běh na 9,105 metrů, odbavil běžeckou radostí 437 závoďáků. Vítězství si nesou Artěm Kazban z Ukrajiny a Lada Nováková z Havlíčkova Brodu.

Dvě ukrajinské rakety Kazban a Olijnyk zaútočili už v prvním ze tří okruhů. Ve druhém odpárali i nejlepšího domácího běžce Pavla Dymáka a honili se mezi sebou. V cíli byl lepší Kazban za 28:37 – dosavadní Pechkův traťový rekord stlačil téměř o minutu a půl. Překonalo ho pět běžců!

Jenže, běželo na nové trase. Kvůli revitalizaci Tyršových sadů pořadatelé přesunuli trať do parku na Špici mezi Labe a Chrudimku, kde se dvojnásobně prodloužil okruh. Epicentrum zůstalo na Pernštýnském náměstí.

„Trať se mi líbila, byla zajímavá a nejspíš i rychlejší,“ pochvalovala si řada běžců. Pořadatelé teď musí hodně přemýšlet: Vrátit se za rok na tradiční kolečka kolem zámeckých hradeb? Nebo zůstat tady?

Zrychlení (trati) potvrdily i ženy. Loňská vítězka Táňa Metelková běžela o také o minutu a půl rychleji. Jenže tentokrát jí to nestačilo na o 21 let mladší Ladu Novákovou z Jiskry Havlíčkův Brod (čas 33:16). Třetí skončila další domácí veteránka Marta Fenclová.

„Běželo se mi moc dobře. Ve druhém kole jsem měla krizi, ale ve třetím mě povzbudili kluci z naší bývalé tréninkové skupiny a já jsem našla síly,“ pochvalovala si vítězka. Ztrátu dvaceti metrů proměnila v náskok asi padesáti…

Ale pozor, nejde o žádnou „no name“ běžkyni. Už loni byla druhá na mistrovství ČR na 10 km na dráze za Lucií Sekanovou. Běhá na ovále i míli a pětku. „Na silnici to je zpestření, ale potřebovala bych víc natrénovat,“ přiznala. Že by čerstvé tváře konečně vytlačily z popředí výsledkových listin zralé čtyřicátnice? Uvidíme, maminy to jistě nepustí lacino.

Nejlepší český běžec, domácí Pavel Dymák, byl také spokojený. „Běhá se mi dobře. Začalo to půlmaratonem v Praze a doufám, že bude i pokračovat. Ale tihle hoši jsou jiná liga,“ ukázal na opodál stojící Ukrajince.

Dva muži a dvě ženy společně s polským manažerem objíždějí běhy v Polsku, Česku, ale i Nizozemsku a snaží si něco vydělat. „U nás to nejde, je tam tak pět závodů, kde něco vyhrajete,“ řekl Pavel Olijnyk. „A lepší vydělávat běháním než někde na stavbě.“ Vždyť třeba Kazban umí na dráze 1500 metrů za 3:44:49 a Olijnyk zvládne půlmaraton za 1:07.

Opět skvěle běželi čtyřicátníci – nejlepší Jindřich Král byl čtvrtý, Michal Horáček šestý a Miloš Kratochvíl osmý. Nejmladšímu „absolventovi“ celé trati bylo dvanáct, nejstaršímu Vítězslavu Jantschovi osmdesát. Zvlášť se tu oceňovali i policisté, železničáři a přímo Pardubáci…

Pardubice aka Memoriál Antonína Krejčího „Kapary“ nabídly zkrátka jako obvykle bohatý program. Už odpoledne závodily tříčlenné štafety běžecké a na koloběžkách, kde se do výsledku přepočítával koeficient podle věku – takže nevyhráli první v cíli… A mohutný potlesk žali i invaLIDÉ včetně Tomáše Kvocha, paralympijského sledge hokejisty ze Soči.

Pak vyběhly stovky dětí. Další stovky běžců v Lidovém běhu na 1900 metrů. K tomu autogramiáda místních ligových hokejistů a basketbalistů. Ligoví florbalisté ti rovnou všichni běželi. Až pak startoval hlavní závod, započítávaný do Mizuno Running Cupu, Východočeského poháru i Iscarex Cupu.

Pořadatelský tým z AC Pardubice tím však nekončí. Po pěti letech vrací na dostihové závodiště parádní Cross country. Znamenejte si do diářů datum 17. října, jen týden po Velké pardubické.

Výsledky

Foto 455× – Iscarex