V Beskydech se v sobotu uskutečnilo Mistrovství České republiky ve SkyMarathonu, tedy v extrémním horském běhu. Trať měřila 41 kilometrů a více než šest stovek závodníků prověřilo šest prudkých stoupání a pět technických seběhů.

Jen pro představu o náročnosti trati, pozitivní převýšení 3195 metrů je větší, než na většině horských závodů v Alpách. Tři stoupání vedla po těch nejprudších sjezdovkách v Beskydech a závodníci museli sbíhat například kamenitým korytem potoka.

Z více než 600 startujících dokončilo závod v časovém limitu osmi a půl hodiny pouze 406 běžců a mnoho z nich se nejen v cíli svíjelo v křečích. Počasí naprosto kopírovalo minulý ročník, pět minut před startem se lehce rozpršelo a mlha, vlhkost a nízké teploty doprovázely závodníky téměř celý závod.

Až na startovní čáře se většina favoritů dozvěděla, že jim odpadl jeden z největších soupeřů, obhájce titulu Jan Zemaník, který se rozhodl soustředit svou formu na nadcházející Mistrovství Evropy. V diskuzích o favoritech na titul mistra ČR, který zároveň vyhrál letenku na závod Epic Buff Trail do španělských Pyrenejí, se nejčastěji objevoval Pavel Brýdl, loni stříbrný, Tomáš Lichý, Tomáš Bystřický nebo Radoslav Groh, který nakonec stejně jako Zemaník nestartoval.

V ženské kategorii panovala podobná situace, obhájkyně titulu Míša Mertová se rozhodla nestartovat a souhrn favoritek se tak zúžil na matadorku Anku Strakovou a mladé pušky Zuzku Krchovou a Lucku Luštincovou.

Hned po startu se od zbytku startovního pole odpoutala dvojička Lichý a Brýdl. Většinou se na prvním kopci v takto dlouhém a náročném závodu nerozhoduje, ale tentokrát tomu taky bylo. V seběhu z prvního kopce ukázal své nejen vrchařské vlohy Tomáš Lichý a k občerstvovací stanici, která byla shodou okolností jen dva kilometry od jeho bydliště, doběhl osamocený na prvním místě a do dvou třetin trati svůj náskok navyšoval ohromujícím tempem.

Již na patnáctém kilometru v Řece měl náskok na druhého Trtka více než sedm minut. Libor Trtek v technickém seběhu po sjezdovce předběhl doposud druhého Pavla Brýdla a chvíli si užíval druhé místo. Zatímco v mužích se pořadí ještě proměnilo, v ženách zůstalo v cíli stejné, jako na mezičase v Řece. Anka Straková (5:00:52) zvítězila, druhá Zuzka Krchová (obě Czech SkyRunning Team) doběhla druhá s odstupem třinácti minut a třetí místo pro sebe ukořistila trochu překvapivě místní mladá beskydská závodnice Hana Holoubková (5:31:36, Beskydští Nomádi).

Poslední kilometry závodu daly zabrat všem závodníků, nejhůře to odnesl Libor Trtek, který si do té doby hlídal třetí místo. „Úplně jsem zapomněl jíst. Pak jsem poprvé poznal, co znamená zkolabovat při závodě. Po 40 kilometrech a 300 metrů před cílem si řízení těla převzal autopilot.“

V posledních kilometrech ho předběhl Tomáš Maceček (4:22:13, Pearl iZUMi Czech), který se nakonec sám strachoval o bronzovou medaili, když se o pár minut před Trtkem na zhruba stejném místě tři minuty svíjel na zemi v křečích.

Na pokraji sil si pro vítězství doběhl Tomáš Lichý v novém rekordu trati (4:04:34, TJ TŽ Třinec). Pavel Brýdl (4:10:01, Adidas Team) ho v posledních kilometrech stahoval, ale nakonec jeho výkon stačil jen na druhé místo.

„Trasu jsem znal, bydlím tady pod kopcem, takže jsem věděl, do čeho jdu,“ řekl Lichý, pro kterého to byla premiéra na tak dlouhém závodě. „Hodně rychle jsem běhal seběhy z kopce. Při stoupání na předposldní vrchol Ostrý jsem začal mít první křeče, tak jsem celý kopec už jen vyšel. Na konci už to bylo nadoraz, ale lidi mě vyhecovali.“ řekl nový mistr ČR ve skymarathonu Lichý.

+ Přidat maraton do tréninkového deníku

Výsledky