Po víkendu jsem si zase vzpomněl na vousatý rozhovor s jedním běžeckým trenérem na téma Miloš Kratochvíl, který uvedl: „Za mlada měl velký potenciál, ale nějak ho rozmělnil. Myslím si, že měl podstatně na víc, než dosáhl.“

Milošovi je letos čtyřicet let a ve své sbírce úspěchů má třeba vítězství v kategorii dvacetiletých ve slavných Běchovicích. O jeho fyzických možnostech svědčí i tento víkend.

V pátek tradičně dorazil na kole z Holic do Hradce Králové a zde nastoupil v druhém závodě Rock Machine Hradeckého poháru. Tentokrát však nevyhrál, ale doběhl na druhém místě.

Pořadatelé oproti úvodnímu zkrácenému klání nasadili avizovanou délku okruhu a celkovým vítězem se stal Tomáš Cink z Iscarexu Česká Třebová, který dvouokruhovou trať lesního krosu o délce 7,6 kilometru dal za 26:56 minuty. Druhý Kratochvíl doběhl za 28:57.

„Nějak mi to dneska nesedlo. Byl jsem vytuhlý,“ konstatoval v cíli Kratochvíl, který však ihned osedlal sedlo svého dvoukolového oře a vydal se směr Břehy u Přelouče, kde byl zafandit své přítelkyni, která tam startovala v duatlonu.

Soutěž žen v Hradci vyhrála tradičně domácí závodnice Hvězdy SKP Pardubice Denisa Kozáková v čase 29:53, který znamenal celkové sedmé místo.

O dvacet čtyři hodin později jsem byl na vrcholu kopce Zvičina překvapen, že se Miloš rozhodl startovat v cyklistické části závodu z jičínské Šárovcovy Lhoty na trutnovský vrchol Zvičina (671 m. n. m.). Jak se říká ani ve snu mě nenapadlo, že v sobotu ještě poběží, navíc velmi kvalitně, proti čerstvým soupeřům.

A nevedl si špatně, protože na kole dojel na osmém místě, hned za ním byl třeba známý triatlonista, také čtyřicátník, Rudolf Cogan. Po hodinové makačce na horském kole do kopce a necelém dvouhodinovém odpočinku nastoupil Miloš do běžecké části závodu. V konkurenci sto devadesáti startujících doběhl na celkovém pátém místě a vyhrál kategorii čtyřicátníků.

Patnáctikilome­trovou krosovou trať s převýšením necelých čtyři sta metrů dal za 59:49. Vítězný František Vagenknecht zapsal 58:05. Ruda Cogan absolvoval rovněž oba závody. Běh zvládl jako čtvrtý čtyřicátník, celkově čtrnáctý, za 66:37.

Soutěž žen má na Zvičině tradiční vítězku, a to hradeckou Taťánu Metelkovou – celkově jedenáctá za 64:27. Druhá byla v tomto závodě Českého poháru v běhu do vrchu Renata Hájková z Maratonstavu Úpice – 69:36.

Bohužel neznám Milošův nedělní program, ale snad alespoň dopoledne v klidu u televize sledoval maraton.