„Přes mosty“ je název druhého závodu Frenštátského Běžeckého Poháru (FBP), který pořádá LYŽAŘSKÝ ODDÍL TJ FRENŠTÁT p/R.

Více info o FBP ZDE

Typ závodu: kros

Délka závodu: 3,6 km

V pořadí již druhý závod FBP, který se konal v obci Trojanovice odpoledne v období, kdy bychom dle pranostiky měli nosit teplé svetry a to na svátek prvního ze třech zmrlých Pankráce. Nám se počasí ale vydařilo, a užili si sluníčka. Teplota se vyšplhala celkem vysoko a nám proto stačily jen šortky a krátký rukáv. Před samotným hlavním závodem se konaly závody dětské a mládežnické. Tedy po prezentaci zbývalo dost času na to, abychom se pozdravili a prohodili řeč s ostatními účastníky a podporovateli, kteří přišli fandit. Pak jsme si udělali cca 15 minutové rozklusání, kdy jsme částečně zmapovali trasu závodu. Přišel čas, kdy jsme se pomalu řadili na startovní čáru. Trasa měla délku 1,2 km a tak se tedy běžely tři okruhy.

Hromadný start pod Jubilejní základní školou prezidenta Masaryka je odpálen a tak se celá skupina závodníků rozběhla krásným lesním prostředím vedeným podél řeky Lomná. Po prvních desítkách metrů nás čekalo asi tří metrové ostré stoupání k bytovkám, kde byla skupinka skandujících. Potom jsme běželi krátkým travnatým terénem a vrátili se zpět k toku řeky, kde jsme přeběhli prvním mostem, přes který se dostáváme na druhý břeh. Krátké vyběhnutí cestičkou od mostu vedlo mírným stoupáním a přišla na řadu asfaltová cesta, která vyhovovala hlavně silničním běžcům. Asfalt byl asi na 1/3 trasy, kde na jeho konci následovala ostrá zákruta a již opět v terénu po lesní pěšince jsme se vraceli zpět k řece. Po přeběhnutí přes druhý most se dostáváme k areálu školy a tady byl první okruh za námi.

První kolo bylo (jak tomu říkáme) o propíchnutí plic, protože je vždy na takových krátkých závodech nasazeno hned ze startu rychlé tempo. V našem případě až moc rychlé, protože se pokládáme spíše za běžce vytrvalostní a tak sami neočekáváme žádné výsledky na předních místech. Není to ale důvodem, proč by jsme se neměli takovýchto rychlých závodů účastnit. Bereme je jako dobrý trénink a přípravu, protože to člověka donutí k lepším výkonům a taky nás to posunuje zase o kus dále.

V druhém kole jsme už každý našli své tempo a drželi ho se sobě rovnýma. Viděl jsem před sebou stále stejné běžce a pár těch rychlejších se taky ještě našlo. Byla mezi nimi i běžkyně jménem Svatava, která mě na asfaltovém úseku předbíhala. Při tomto předbíhání se odehrála menší trapná, ale za to úsměvná situace. :-) Když jsem při periferním vidění zaregistroval modré triko a dýchání mi přišlo povědomé, tak jsem v domnění, že se jedná o mou ženu Lidušku, onu závodnici zlehka pochvalně poplácal po zadečku, načež jsem záhy zjistil, že se nejedná o moji milou, ale pro mě v tu chvíli úplně cizí ženu. :-D Nastalo malé zamrznutí a pak rychlá omluva. Byl jsem ale natolik drzý, že jsem si v terénu zase vyměnil se Sváťou pozice a dostal jsem se před ní.

Třetí kolo jsme se na pozicích už moc neměnili. Svatava se opět na asfaltovém úseku dotahovala, ale před zákrutou do lesního terénu jsem krátce nasadil sprinterské tempo a před sebe do cíle jsem už nikoho nepustil.

Po závodě jsme se seznámili jak se Svatavou a jejím přítelem, tak i s jejich přáteli. Probrali jsme situaci ohledně pochvalného poplácání a skvělé jsme se všichni tomu zasmáli :-D. Jak říkám, i když nejsme pro tyto rychlé závody založeni, je prostě fajn si zaběhat ve společnosti skvělých lidí a užít si to :-)

Ten den nás ještě čekalo cvičení na našem oblíbeném kardio-kruhovém tréninku s naší milou trenérkou Terou :-) ve Frenštátském Studio TeraJump Tady si tělo posílíme, protáhneme a připravíme do dalšího klání se soupeři :-)

Výsledky: ZDE

Text: Andrej Rybář

Foto: František Raška

poznámka: na fotce já a má zmýlená :-D