Řád italské hvězdy, neboli L'Ordine della Stella d'Italia, je jedno z nejvyšších ocenění Italské republiky. Uděluje se osobnostem, které se výrazně zasloužily o propagaci své země v zahraničí a prohlubování vzájemné spolupráce a přátelských vztahů.

Jednou z těchto osobností je od včerejšího večera i Carlo Capalbo, zakladatel Prague International Marathonu, který se za 21 let rozrostl v RunCzech běžeckou ligu se sedmi závody celosvětově proslulými kvalitou organizace a úrovní služeb pro běžce. S tímto vyznamenáním získává čestný titul rytíře.

Slavnostní předání státního vyznamenání proběhlo ve čtvrtek 14. května na půdě Velvyslanectví Italské republiky v Praze. Carlo Capalbo převzal ocenění z rukou italského velvyslance Aldo Amatiho. „Carlo Capalbo přivedl do Prahy maraton a vytvořil tím pomyslný most mezi Itálií a Českou republikou. Jeho práce má pro obě země obrovský význam a Itálii vytváří v zahraničí to nejlepší jméno,“ ocenil práci Carla Capalba Aldo Amati. „Myslím, že se zde nenajde nikdo, kdo by to Carlovi nepřál,“ doplnil.

„Je mi ctí přebírat takovéto ocenění z rukou italského velvyslance a zároveň mého dlouholetého přítele,“ uvedl Carlo Capalbo.

Na začátku devadesátých let přišel rodák z Neapole jako manažer velké mezinárodní korporace a snil o tom uspořádat v Praze takový maraton, jaký se běhá v Londýně, New Yorku nebo Bostonu. V roce 1994 založil organizaci Prague International Marathon a za uplynulých jednadvacet let se mu podařilo vybudovat RunCzech běžeckou ligu, díky které je Praha a celá Česká republika v čele celosvětového hodnocení zemí v pořádání vytrvalostních běhů z hlediska kvality.

Carlo Capalbo se výrazně podílel na běžeckém boomu v České republice a za dlouholetou práci, díky níž skrze běhání propojil Českou republiku s Itálií, mu bylo uděleno italské státní vyznamenání. Slavnostní příležitosti využil k tomu, aby poděkoval svému týmu a všem, kteří mu pomáhali jeho vizi o velkých běžeckých závodech naplnit. „Chtěl bych tímto poděkovat za 21 let, kdy mě mí blízcí, kolegové a přátelé podporovali, pomáhali mi a především věřili v to, co dělám.“

Řád italské hvězdy uděluje prezident Italské republiky na návrh italského ministra zahraničních věcí. Původně byl určen těm, kteří se zasloužili o rekonstrukci Itálie po druhé světové válce. Od roku 2011 se uděluje z titulu zásluh o propagaci přátelských vztahů a spolupráce Itálie s ostatními zeměmi.