Nečekaně úspěšný víkend má za sebou veteránská vytrvalkyně z kategorie nad 45 let Anna Krátká ze Svitav, která soutěží v barvách Hvězdy SKP Pardubice. Po očekávaném absolutním prvenství mezi ženami v sobotním Čeperském běhu dokázala celkově vyhrát i nedělní závod východočeské běžecké Velké ceny v Peřimově u Jilemnice.

„Absolvovala jsem v závěru roku operaci a po ní mi to furt nejde. Proti loňským časům ztrácím na deset kilometrů tak dvě minuty. V Peřimově se mi po delší době podařilo porazit Blanku Paulů, a i když zde mám zaběhnuté podstatně lepší časy, nikdy se mi nepodařilo vyhrát absolutně. Proto mám z toho víkendu velkou radost," řekla po závodě Krátká.

Šestikilometrovou silniční trať dala za 24:51 minuty. O druhé místo bojovala nejlepší mladá Simona Jiřičková z Jilemnice právě s Paulů a tentokrát v koncovce bylo lepší mládí – 25:03 a 25:24. „Po startu vedla Blanka. Já jsem nejdříve předběhla Simču a po prvním kilometru jsem šla před Blanku, pak až do cíle sólo," dodala vítězka k průběhu závodu.

Muži běží v Peřimově deset kilometrů a zde po loňské druhém místě vyhrál Milan Janata z Maratonstavu Úpice za 32:13 před Radimem Berkou z Kozákova za 33:19 a nejlepším běžcem 35 až 44 let Markem Kinclem rovněž z Maratonstavu za 34:09. Veterány 45 – 54 let vyhrál Petr Ulich z MT Dobruška za 33:54 před dalším legendárním běžcem Bořkem Jančíkem z Hořic – 34:51.

V kategorii 55 – 64 let kraloval Vladimír Vacarda za 37:10 a poslední vypsanou nad 65 let vyhrál Jirka Javůrek z Maratonstavu za 41:37.

V Čeperském běhu měla Krátká soupeřku v neustále se zlepšující Evě Vejběrové z Cyklo Pokr Hradec Králové, která se vrací velkém stylu rovněž po náročné zimní operaci. Šesti kilometrovou dvou obrátkovou trať, polovina asfalt a polovina lesní cesta v absolutní rovině, dala Krátká za 25:23. „Závod jsem šla naplno a měla až do konce motivaci doběhnout Vaška Krause, což se mi v cílové rovince povedlo,“ řekla v cíli Krátká, která byla čtvrtá v celkovém pořadí. Eva Vejběrová, která se s Krátkou držela v kontaktu v první třetině závodu, zapsala čas 27:10. Celkově třetí byla nejlepší padesátnice závodu Zdena Jonášová z Hradce Králové za 30:37.

Soutěž mužů patřila našemu redaktorovi Martinu Singrovi z Černíkovic na Rychnovsku, který hájil barvy SKP Nymburk. Martin běžel na čele od startu, ale díky tomu, že pořadatelé umožnili start ohleduplně běžícímu dogtrekkingerovi Marku Lorenzovi a jeho pejskovi, tak měl po prvním kole tohoto soupeře neustále na zádech. V druhém kole si však Lorenzův svěřenec musel odskočit a Martin se mohl radovat ze zaslouženého triumfu – 23:02. Druhý Lorenz dal 23:43. Celkově třetí byl nejlepší čtyřicátník Marcel Jordanov z Klamoše za 24:14 a pátý nejlepší padesátník Václav Kraus z Cyklo Kraus Přelouč za 25:29. Nejlepším šedesátník tohoto závodu byl Zdeněk Petržílek z KRB Chrudim za 32:06 a sedmdesátníkem Milan Vorel ze Slatiňan za 42:57.

Pořadatelé uvítali na startu i nejstaršího českého maratonce Jirku Soukupa, který příští měsíc oslaví 88 narozeniny. Jirka po pádu na běžkách tři měsíce nezávodil, vynechal i květnový běžecký desetiboj v Německu, na který se moc těšil. Proto mu pořadatelé umožnili běžet pouze polovinu závodu. Tedy tři kilometry, které Jirka dal za 36:45 minuty.