V sobotu se psal další díl oblíbeného Brdského poháru běžeckých závodů v lesích kolem Dobříše a Příbrami. Na pořadu dne byl třetí ročník Brdské 25. A komu tato porce připadala nad jeho síly, mohl si střihnout poloviční Brdskou 12. Specialitou byl také závod pro běžce s kočárkem Cruiser Race nebo chodce Nordic walking.

Od dopoledních hodin se na fotbalovém hřišti obce Láz u Příbrami roztočily dětské akce všeho druhu, od výtvarnických dílen přes vědomostní soutěže o přírodninách až po házení na přesnost. A hlavně se také závodilo v běžeckých disciplínách. Pro děti ještě běhu nepříliš schopné byl k dispozici třeba skákací hrad.

Organizátoři tak vyšli vstříc běžeckým rodinám, které výpravu za závodem mohou spojit se zábavnou akcí. Ale pojďme k vlastnímu závodu. Dušemi podniku byli Radek Eliáš a příbramský multisportovec a železňák Petr Švarc, který pořádá i podzimní Příbramský duatlon. Se svojí reklamní agenturou se též aktivně podílí na podpoře triatlonových závodů Českého poháru v dlouhém triatlonu. Pár minut před startem si bere mikrofon a hlásí:

„Trasa vede bývalým vojenským prostorem. Nejvyšším bodem je vrchol Praha, celkově nastoupáte 400 výškových metrů. Není to žádný masakr, ale snadná trať to taky není.“ Pak si sám stoupne mezi stohlavý dav závodníků a ve dvě odpoledne vyrazí na pětadvacetiki­lometrovou porci kilometrů.

Na prvním stoupání se konsoliduje šestičlenná skupina hlavních favoritů, z níž se postupně oddělí dvojice borců, kteří si to rozdávají o první místo. Jedním z dvojice je i známý rychlík z podkrkonoší Jirka Čivrný junior.

„Přišlo mi, že to bylo snad patnáct kilometrů do kopce a pak dolů. Někde na osmém kilometru jsem se odpoutal od Milana Hochmuta, který neudržel moje tempo a já se mu začal vzdalovat. Náskok jsem si už pohlídal. V poslední době se mi nedaří moc dobře trénovat, tak jsem rád, že to dnes takto dopadlo. Na podzim bych chtěl běžet maraton,“ říkal těsně po doběhu. Rychle se převlékl a šel nabízet lidem sportovní vybavení firmy Eleven, která byla jedním ze sponzorů závodu.

O další dvě zbylé medaile se podělili rožmitálský Milan Hochmut a Jirka Valeš. Nepopulární „brambory“ zbyly na triatlonistu Honzu Hradeckého. „Ke konci jsem cítil nohy z minulého víkendu, kdy jsem absolvoval halfironman v St.Poltenu. Kluci dnes běželi rychle, ale jsem rád, že jsem dal Petra Švarce,“ kvitoval spokojeně v cíli.

Ženské vytrvalkyně svedly lítý boj o přední umístění a nakonec se nejvíce radovala Gabriela Hejtíková, která má ve svém sportovním portfoliu absolvovaný i jeden z nejtěžších triatlonových závodů na světě – Swissman.

„Poslední dobou mám čím dál méně ráda „masovky“ typu pražských PIM akcí, takže vyhledávám nové výzvy v novém prostředí, hlavně v terénu. Dneska to bylo zajímavé, jen ten kopec dal pěkně zabrat,“ glosovala ještě udýchaná v cílovém prostoru. Necelých dvacet vteřin za ní přiběhla Helena Holečková a medailové podium uzavřela pravidelná účastnice poháru Katka Hradecká. Kratší závod na 12 kilometrů opanoval stylem start-cíl Pepa Rendl a mezi ženami Dana Karasová.

Po závodě přišla k duhu teplá sprcha v místních fotbalových šatnách, lahodná klobáska s polévkou nebo sklenice vychlazeného piva značky Brdonoš. Čekání na vyhlašovací ceremoniál zpestřil vtipný komentář místního spíkra Marcela Forejta. Pro scénář dalšího dílu brdského seriálu si můžete přijet na Tuháčkův běh.

Výsledky muži

Výsledky ženy