Slatiňany – Jubilejní 30. ročník Pančovova běhu vyhrál poprvé Ján Griger z Rabštejnské Lhoty. Vloni prohrál souboj o prvenství v třicetikilo­metrovém závodě s nyní čtyřnásobným vítězem Jiřím Douchou z Náchoda o pouhé tři sekundy. Letos měl však situaci zcela pod kontrolou.

Krosovou trať přes hřebeny Železných hor se startem a cílem ve slatiňanské části Škrovád a s obrátkou v Heřmanově Městci dal vítěz za 2:01 hodiny, což znamenalo pětiminutové zlepšení proti loňsku.

Doucha běžel tento závod poosmé a jeho výkony ho dávno řadí mezi legendy závodu. První dva starty proměnil ve vítězství, pak byl dvakrát druhý. Před třemi roky opět vyhrál. Předloni druhý, vloni vítěz a letos druhý.

Na obrátku za 61 minut dorazila stejná trojice běžců jako před rokem. Spolu s Douchou a Grigerem ještě běžel domácí Lukáš Maier. Trochu překvapivě v následném dvoukilometrovém stoupání ztrácel Lukáš a naopak nekompromisně šel za prvenstvím Griger.

Ze čtvrtého místa, v polovině dvouminutová ztráta na čelo, zabral na třetí místo David Kulhavý z Ostřešan. „Cítil jsem ho za sebou a měl jsem co dělat, abych druhé místo v pohodě uhájil,“ konstatoval po závodě Doucha.

Závod, který byl letošním nejdelším během na Pardubicku, má ve svém názvu přezdívku jeho zakladatele Vladimíra Petra. Na legendárního horolezce Pančavu se vzpomínalo celý závod. „Jeho duch je tu s námi každý rok,“ konstatovala jedna z jeho kamarádek. „Byl to typický nesportovec se sportovním duchem,“ dodal jeho kámoš.

Mně zůstává navždy v paměti jiná vzpomínka. „Dost se bál jezdit na kole v provozu, a proto neustále zdůrazňoval, že musí být viditelně oblečen. Asi tušil co ho čeká a když to má někdo napsané nahoře, tak svému osudu neunikne,“ vzpomněl jeden z pamětníku na tragickou smrt Pančavy v roce 1989 při dopravní nehodě, měsíc po květnovém závodě, který pořádal.