Neskutečně přátelská a pohodová atmosféra umocněná navíc ideálním běžeckým počasím přivítala v Kunovicích všechny účastníky Běhu o Pohár města Kunovic a EPS.

A opět se jich tam věru sešlo. Nádherný to pohled. Již od těch nejmenších, kdy se mezi nimi na tratích odehrávaly nesmlouvavé souboje o každé umístění až po ty nejstarší a dospělé borce, kde naopak převládala spíš taktická vyzrálost většiny běžců.

A k tomu všemu tvrdil muziku od mikrofonu Pavel Bíla, to byla radost ho poslouchat. Kunovice prostě nemají chybu.

Muži si rozdělili první tři místa předem

Tak by se dal naprosto přesně popsat závod mužů. Martin Kučera /VSK Univerzita Brno – 20:29/ si udal své tempo a o okolí se nestaral. Tomáš Steiner/AK Drnovice – 21:20 na druhém místě provedl to samé a až třetí Dušan Tomčal /Lipov – 22:27/ rozhodl o svém umístění stupňovaným závěrem ve druhém kole.

U žen to byl boj až do finiše

Závod žen se vyvíjel naprosto jinak. Martina Vévodová /AK Perná – 11:38/ a Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 11:42/ běžely bok po boku po celou trať. Ovšem v závěru Martina dokázala zrychlit a na její vítězný finiš už Irena nestačila zareagovat.

Přece jen asi byl páteční večerní závod v Bruntále cítit víc, než se čekalo. Třetí pak doběhla Dana Janečková /BMSC Bratislava – 12:38/.

V Kunovicích závody šlapou vždy na jedničku

14. závod Moravsko-Slovenského běžeckého poháru zavítal opět do Kunovic, kde se konal 5. ročník Běhu o pohár města Kunovic a EPS. Pořadatelé z EPS aktivity zase připravili, sportovní běžecké dopoledne pro všechny věkové kategorii, takže se zde mohl vyřádit opravdu každý. Od mrňat až po stoleté a starší vytrvalce. Navíc se ti nejmenší mohli vyžít v množství různých atrakcí, které na ně čekaly v areálu kolem kunovické sportovní haly.

A že to zdejší partě lidí z EPS Kunovice šlape, o tom není sporu. Když jsou u toho navíc tomu rozhodčí z BK Hodonín včetně moderátora celé akce Pavla Bíly, tak je jasné, že všechno půjde jako po másle. Děti si užili své na malém okruhu kolem startu a cíle a to i ti nejmenší prcci.

V hlavním závodě dospělých čekalo na běžce letos kratších 6,6 km a ženy pak jen 3,3 km. Trať vedla okrajem města na okruhu 3,3 km dlouhém, to znamená, že muži museli absolvovat dvě kola a ženy tím pádem jen jedno. A na závěr potom štafety v zajímavém obsazení, to pak nemělo celé dopoledne chybu.

Perfektní závody

To je v Kunovicích pokaždé slyšet ze všech stran a letos tomu nebylo jinak.

Pochvaloval si to zde i Martin Kučera: „Jezdím rád na takové závody. Je tu pohodová atmosféra a perfektní zábava. Když mi to ještě navíc běží, pak je to ideální. Hned mám lepší den a větší radost ze života.“

„Dnes to fakt nemělo chybu,“ přitakal mu Tomáš Steiner. „Zábava, běží to, vyšlo počasí, co víc si přát. Jen aby nám to takhle vydrželo dál.“ „Letos mi to šlape,“ skromně uznal moji chválu na jeho formu Dušan Tomčal. „A hlavní je, že jsem schopný v každém závodě a také i dnes stupňovat tempo.“

„Trať byla dnes hodně krátká,“ usmívala se spokojeně Martina Vévodová. „To byla pro mě výhoda. V závěru jsem zrychlila a Irena mi už pak nestačila.“

„Tři kilometry jsou na mě už moc krátké,“ naznala Irena Pospíšilová. „Být závod delší možná bych ho zvládla líp, ale na tak rychlý závěr jsem dnes neměla.“

„I pro mě to bylo překvapením, že se běží tak málo,“ dodala k tomu Dana Janečková. „Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy něco takového běžela a není se co divit, že těm mladším nemůžu na trojce stačit.“

Jak jsem již řekl, všechno klapalo na jedničku. Nejvíc byl pak v závěru celé vydařené sportovní akce slyšet Pavel Bíla, když sháněl vytrvalce ke stupňům vítězů. Nebylo je tam možné od dobrého jídla vůbec dostat. A že si od něho pak užili peprné kritiky, to si buďte jistí.

Ostatně nebylo se mu co divit. Celé dopoledne na place s mikrofonem, taky mu vyhládlo. A když se pak navíc začalo v sále rozlévat víno, usadila se tam celá ta skvělá parta borců z jižní Moravy kolem sebe a myslím, že se tam slaví ještě teď. A že to oni umějí, to mi můžete věřit.