Běžecký etapový závod známý pod zkratkou MUM zahrnuje sedm maratonů v sedmi po sobě následujících dnech. Je to nejdelší a nejtěžší běžecký etapový závod pořádaný na území České republiky.

Běžecké trasy vedou přírodou Drahanské vrchoviny a Českomoravské vysočiny vždy s cílem v Lomnici u Tišnova. Tam také ultraběžci z celé České republiky, ale i z Německa, Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Holandska, Maďarska a Ghany, najdou zázemí po celý týden od neděle 28. června do soboty 4. července Starty jednotlivých etap proběhnou, vedle zmiňované Lomnice, z Boskovic, Blanska, Tišnova, Olešnice na Moravě a Bystřice pod Perštejnem.

Každý den čeká na běžce etapa v délce nejméně maratonu, která vede velmi členitým terénem (profil každé z etap zahrnuje v průměru 900 metrů stoupání). Tento ultramaraton je současně Mistrovstvím ČR v terénním etapovém ultramaratonu, součástí poháru ČAU Ultracup 2015 a je zařazen do světové série Poco Loco Run (Trochu bláznivý běh) – vzpomínkových běhů na legendárního Micaha True – Caballa Blanca, známého z knih Zrozeni k běhu a Ti, kteří utíkají pěšky.

Vedle absolvování celého závodu (přihlášeno 77 běžců) je možné běžet i zkrácenou verzi nazvanou MiniMUM. Ta zahrnuje zahrnuje 1., 4. a 7. etapu a přihlášeno je 45 běžců. Organizátoři navíc tradičně nabízí možnost účasti i na jednotlivé etapě. Letos však přichází s originální novinkou možnosti, jak ochutnat atmosféru ultramaratonu.

Poslední sedmá „Cimrmanova etapa“ se běží na dvě kola okolo Lomnice a to tak, že běžci vybíhají postupně a jsou řazeni od průběžně nejpomalejšího až po nejrychlejšího, který startuje v 11 hodin. Novinkou bude půlmaraton, který se poběží na jedno kolo. Odstartuje současně se skupinou nejrychlejších, kteří vyběhnou na poslední maraton závodu.

Pořadatelé si troufli odhadnout, že mezi nimi bude i ikona současného ultraběhu Dan Orálek a nazvali tento půlmaraton „Startujeme s Danem Orálkem“.

Bude zajímavé sledovat, jak dlouho příchozí účastníci půlmaratonu vydrží držet tempo nasazené Orálkem, který již bude mít v nohách 258 km jako součet z předcházejících šesti etap. Porazí ho někdo alespoň na jedno kolo, když on poběží kola dvě?

Možnost přihlášení k půlmaratonu bude u ZŠ Lomnice v sobotu 4.7.2015 v době do 10:15 hodin. Zájemci o účast v jednotlivých etapách se mohou přihlásit vždy hodinu před startem v místě startu. Všechny potřebné informace jsou uvedeny na webu www.mum.ultracau.cz

Proč to ti blázni dělají?

To je častá otázka s nejednotnou odpovědí. Něco na tom však být musí. Určitě to ví třeba Ivan Ďurkovský. Přijede z Košic už po jednadvacáté, přičemž v bohaté historii 23. ročníků této unikátní akce vynechal pouze dvakrát. Ostatně každoročně se vrací velká část účastníků a shodují se: „Útrapy na trati se rychle zapomenou, v cíli zůstane jen radost, krása a přátelství…“