V neděli 28. června byl zahájen tradiční ultramaratonský podnik – Moravský ultramaraton, a to již 23. ročník. A v mnohém bez nadsázky vyjímečný.

Největší nóvum je nově řešená časomíra. Poprvé byl také ve startovní listině uveden africký běžec z Ghany Daniel Yeboah, který vzhledem k nedostatku dohledatelných informací na internetu znamenal naprostou neznámou.

Ale i startovní listina sama je vyjímečná tím, že obsahuje rekordní počet předem přihlášených, a tak se nelze divit, že počet startujících v prvé etapě dosáhl rekordního počtu 125.

Po mnoha letech pravidelné účasti tentokrát mezi startujícími není německá běžkyně Sigrid Eichner, která tentokrát dala přednost závodu čítajícího podstatně více etap, údajně proto, že 7 maratonů je málo.

Nové řešení časomíry je na serveru www.ultracau.ron.cz. Ta registruje průběh jednotlivých běžců občerstvovací stanicí, která je zároveň kontrolním bodem, takže tato informace je okamžitě k dispozici na serveru časomíry.

Závod odstartoval ve 14:00 starosta městysu Lomnice a běžci se za mírného oblačného počasí vydali na trasu, která vedla z Lomnice do Lomnice přes Veselí (táhlý kopec), Štěpánovice, Skryje, Litavu, Doubravník, Synalov, s malou nadsázkou přes sedmero hor a údolí. Podle převýšení zřejmě nejobtížnější e­tapa.

V čele bylo od počátku vidět skupinku, ve které nechyběl Daniel Orálek, David Yeboah, Michal Kovář a další. Byli jsme v očekávání, jak tento souboj dopadne. Stane se jednoznačnou záležitostí afrického běžce? Ale nebyl to ani Keňan ani Etiopan. A tak výsledky nakonec nepřinesly žádné velké překvapení: zvítězil Daniel Orálek (3:09:54) před Michalem Kovářem (3:16:11) a Josefem Cackem (3:21:57).

Daniel Yeboah na předposledním kontrolním stanovišti odstoupil kvůli zranění, takže se ve výsledkové tabulce umístil až na 123. místě s absolvovanými 30 km. Ale kontakt s vedoucí skupinou ztratil ještě před 2. kontrolním stanovištěm.

V ženské kategorii zvítězila Tereza Procházková před Terezou Gecovou a Zdeňkou Komárkovou.

Počasí běžcům přálo – nepršelo, ale ani nebylo neúměrné horko. Sluníčko se často schovávalo za mraky, ale také příjemně hřálo. Mnozí běžci tak ocenili lesní partie trasy nedělní etapy.

V pondělí následuje etapa Bystřická.

Web MUM

Nedělní výsledky