Ondřej Fejfar ze Dvora Králové nad Labem a Martina Vévodová z moravské Perné se stali vítězi třetího závodu seriálu běhů Agrofert Run 2015, kterým byl první ročník Lovochemie Mizuno Desítky okolo komína v severočeských Lovosicích.

Závod se uskutečnil za optimálních běžeckých podmínek, bylo sice teplo, ale pod mrakem, občas mírně sprchlo, na dvouokruhové rovinaté trati se smíšeným povrchem vedoucí v polovině okruhu areálem lovosické chemičky. První polovina trati vedla po břehu řeky Labe. Na rozdíl od dvou předchozích klání nebyl start v poledne, ale v pět hodin odpoledne. Dle sdělení pořadatele, aby v případě předpokládaného vedra, toto nebylo tak velké, což však tentokrát vůbec nezahrozilo.

Centrum závodu bylo v místním lesoparku Osmička a program byl připraven na celé odpoledne. Takže opět proběhly závody dětí i rodinný běh, hasičská show, bylo možné navštívit areál Lovochemie a program s vyhlašováním výsledků vyvrcholil losováním tomboly o skutečně hodnotné ceny.

Jak se dílo daří přišel zkontrolovat majitel Agrofertu Andrej Babiš, sportovní osobností lovosického závodu byl akrobatický pilot Martin Šonka.

Martina Vévodová se zúčastnila všech tří proběhlých závodů Agrofert Runu. V Pardubicích i Valašském Meziříčí byla druhá. A právě se svoji přemožitelkou z Pardubic Denisou Kozákovou z pardubické Hvězdy SKP si srovnala účet.

„Myslím si, že jsem si dobře rozvrhla síly. Nenechala jsem se strhnout a běžela si svoje. V pohodě jsem šla v polovině závodu do vedení,“ řekla v cíli vítězná Martina , která v konkurenci více jak dvou stovek startujících doběhla v čase 39:04 na celkovém 24. místě. Druhá Kozáková ztrácela přes půl minuty. Třetí místo patřilo domácí Zuzaně Rusínové za 40:52.

Ke spokojenosti týmu přispěl i přítel Martiny Pavel Hrdina z Jablonného nad Orlicí, který rovněž startuje za AK Perná. Minulý závod ve Valašském Meziříčí mu nevyšel, nedostal se do vyhlašované první desítky. V Pardubicích byl druhý a toto umístění zopakoval v Lovosicích.

„Nikomu se po startu moc nechtělo běžet, až na třetím kilometru udělal nástup Ondřej Fejfar a pak běžel až do cíle sólo. Bohužel jsem ho nezachytil a až do osmého kilometru jsem bojoval s Jiřím Milerem. V závěru jsem sice Ondru trochu stáhl, ale myslím si, že si situaci s přehledem hlídal,“ uvedl Pavel.

Vítězný Fejfar, který však několik hodin před tímto startem dokázal vyhrát běh v Praze, dosáhl času 32:48. Pavel Hrdina 33:03 a Jiří Miler 33:13.

Další vypsané věkové kategorie vyhráli: čtyřicátníky výše zmíněný Jiří Miler z AC Mladé Boleslavi a Anna Krátká z Hvězdy SKP Pardubice, padesátníky Miroslav Veselý z Teplic a Lenka Egrešiová z Litoměřic a muže nad 60 let Josef Smola z MK Seitl Ostrava.

Na základě osobní zkušenosti musím konstatovat, že co se týče poměru cena – výkon, tedy startovné – zajištění závodu, je Agrofert Run lídrem na hekticky se rozvíjejícím českém běžeckém trhu.

Seriál Agrofert Run 2015 pokračuje v sobotu 19. září se startem hlavního závodu v poledne Precheza Mizuno Desítkou okolo komína v Přerově.