Je to nejtěžší závod východočeské běžecké Velké ceny. Trailový běh Z Pekla kilometřík do nebe, kde se místy leze doslova po čtyřech.

Start je v osadě Peklo u Nového Města nad Metují, odtud se běží, spíše jde, k rozhledně na vrchu Sendraž a pak zpět do Pekla, po jiné cestě. Letos díky těžbě dřeva pěkně husté. Lahůdkový je výlez po žluté turistické značce k vyhlídce Koníček, při vstupu do lesa cedule upozorňující na možné zřícení ze srázu, a pak zase jinou cestou, tentokrát naštěstí po asfaltu, seběh do Pekla. A v závěrečném výběhu na Dobrošov je přidán ještě jeden seběh a zase výběh. Takže 13,1 kilometru se součtem stoupání 1001 metrů.

Letos se naštěstí tento „turistický pochod“, tak to nazval můj kámoš, no padala i silnější slova na adresu pořadatele, uskutečnil za ideální běžecké teploty. Závod stejně jako vloni vyhrál lídr Velké ceny, domácí Marek Kincl za 66:37, vloni dal traťák 65:05. Druhý byl pardubický orientační běžec Tomáš Udržal za 69:10.

O třetí místo bojovala při posledním výběhu z Pekla trojice. A právě v něm začal soupeřům unikat Tomáš Heller z HK – 73:22. Čtvrtý domácí Vítězslav Šolc – 74:31 a pátý Jan Šimák z HK za 77:59.

Nejlepší ženou byla legendární Blanka Paulů za 80:23. Smeknout musím před nejstarším účastníkem Milanem Vorlem (75 let) ze Slatiňan. Ten po dvou letech opět závod absolvoval, ale rozumně měl opět osobního vodiče. „Sám bych to asi nedal a určitě bych tady hodiny bloudil,“ konstatoval Milan.

Jak je již tradicí tohoto závodu, pár běžců se podívalo na místa kam nemělo a závod si řádně prodloužilo. Pořadatel letos ocenil věcnou cenou všechny startující!