Po delší době změna. Oblíbený brněnský běžecký seriál Triexpert Asics Cup poznal ve svém letošním osmém dějství podruhé jiného vítěze než Jiřího Čípu nebo Daniela Orálka. Jejich nepřítomnost využil na necelých devět kilometrů dlouhé trati ke svému druhému triumfu v této sezoně Jiří Petr. Zvítězil v čase 28:53 minut, za sebou nechal druhého Vojtěcha Koníře a třetího Vlastimila Lysáka.

V ženské kategorii se nic zvláštního neudálo. První přesvědčivě doběhla Tereza Eliášková, která zaznamenala již čtvrté vítězství v řadě. „Dneska jsem si ale dala do těla. Závod mě bolel víc než jindy, ale řekla jsem si, že si prostě naložím,“ líčila v cíli bez známek velké únavy sympatická černovláska, která si čas z předešlého závodu na stejném místě zlepšila o téměř minutu a půl.

Opačně než ženská královna dalšího dílu Triexpert Cupu vypadal v cíli mužský vítěz. Petr se po doběhu skácel k zemi a chvíli závod vydýchával. „Běželo se mi hrozně. Panovalo velké horko, byl jsem unavený a mám nějaké manko v tréninku,“ stěžoval si i přes svůj triumf vytáhlý vytrvalec. Středeční Obřany, jejichž trať se vine podél řeky Svitavy, byly první díl seriálu, který se uskutečnil o prázdninách.

Pořadatelé proto čekali míň účastníků než obvykle. Nakonec do závodu vyběhlo 255 startujících. „Je to jen o trochu menší číslo než před pěti týdny,“ liboval si hlavní organizátor Tomáš Kalina. „Příště to bude kritičtější. Doufám, že se udržíme nad dvěma sty běžců,“ narážel na další klání příští středu v Popůvkách, které mají pravidelně nejmíň účastníků.

Obřanský Triexpert Cup měl také jednoho zajímavého aktéra. Na start se postavil 39. triatlonista nedávno skončených Evropských her v Baku František Kubínek, jenž doběhl 21. „Šel jsem zostra jen první pětku, pak jsem to jen doběhl. Před závodem jsem už absolvoval těžký trénink v plávání a úseky na kole na velodromu. Už by toho na mě bylo moc,“ zdůvodnil mladý triatlet brněnského Ekol teamu.

Příští středu se letos podruhé běží terénní trať v Popůvkách. Start je v obvyklých šest hodin večer a startovné činí klasických sedmdesát Korun. Jan Pařík

Výsledky