3D5T

Když se dívám na plán, zjišťuji, že běžím první trojku v kuse. Je pod mrakem, tak to bude dobré. Bohužel mi službu vypověděl telefon, tak dnes budu kroužit po okruhu, abych dodržela přesně danou vzdálenost. Tudíž dám 3,2 km, což odpovídá osmi 400m okruhům.

V prvním okruhu, jako vždy sotva popadám dech, s každým dalším okruhem je to lepší. Ke svému údivu vidím na ovál přicházet další nadšence a v mém posledním okruhu nás už běží pět. Já mám však pocit, že ze všech přítomných běžím nejpomaleji, hlavně když vydržím a nepřejdu do chůze. To dnes považuji za největší výhru.

2D5T

Konečně se začíná obloha zatahovat, objevují se dokonce první blesky a já vyrážím na další trénink v tomto týdnu. Bouřek se strašně bojím, tak zkracuji chůzi na minimum, potkávám cestou kamarádku na kole a ta mi sděluje, že ve vedlejší vesnici již prší. Takže měním plán a vydávám se zpět a musím tím pádem s trasou improvizovat. Tak ubíhám svých 3,2 km za 27 minut a stejně dobíhám už za deště domů.

Pravá bouřka přichází, až jsem osprchovaná a s ledovým čajem v ruce.

1D5T

Čekám na ochlazení, je středa a stále nic … Tak musím vyběhnout vedro – nevedro. Manžel raději běží se mnou, má o mě strach, tak mě chce mít pod kontrolou. Dnes běžíme na pohodu, povídáme si a sledujeme dozrávající obilí a jak nějaký dravec nad polem krouží a loví kořist.

Běžím podle plánu, který jsem si napsala podle rady předešlých běžkyň na ruku, horkem a potem se inkoust rozpije, takže po doběhu to vypadá, jako bych měla modřinu. Po rovině a z kopce se mi běží dobře, ale kopečky mi ještě dělají problém.

3D4T

Puchýř je v pohodě, tak teda vybíhám znovu. Odcházím z domu s výčitkami, že bych měla manželovi pomoct s malováním nebo lépe řečeno s úklidem po malování dětského pokoje. Trošku mám ale na svou obhajobu alibi, že nápad s vymalováním přišel od našich dcer, tak ať taky přiloží ruce k dílu a pomohou tatínkovi.

Chůze na zahřátí, to by šlo, horší to začíná být s prvním rozběhem. Nemůžu nějak popadnout dech. Po třech minutách souvislého běhu, přecházím do chůze a jsem za to ráda. Po minutě jsem ale vydýchaná, a tak vybíhám o něco dříve, než mám.

Využívám toho, že teď můžu běžet z kopce, takže pětiminutový běh zvládám úplně v pohodě. Mám radost sama ze sebe, že jsem si dovolila z domu odejít a užít si běh. Po návratu zjišťuji, že to všechno zvládli i beze mě, takže mám mít z toho radost nebo být smutná…? Převládá pravá, nefalšovaná radost.

2D4T

Ve čtvrtek vybíhám znovu, až v osm hodin večer, kdy se konečně dá vyjít ven. Jak se tak rozbíhám, začíná pofukovat příjemný větřík a zjišťuji, že to dnes docela jde. Ani nevím jak, mám svou trasu za sebou a z běhu dobrý pocit. Až při zouvání propocených ponožek zjišťuji, že mám na noze stržený puchýř, takže asi budu muset chvíli počkat, až se zacelí.

Kamarádky mě zrazují, ať raději neběhám, když jsou taková vedra, tak občas znejistím, zda opravdu raději nepočkat, až se počasí umoudří…

1D4T

Dnes je úterý a já začínám svůj čtvrtý tréninkový týden. Byla jsem se synem na bazéně, stále u nás panují až nesnesitelná vedra, dala jsem si pět bazénů a jsem unavená, vůbec se mi nechce nikam vybíhat.

Ale plán je přeci daný a já jej hodlám dodržet. Běžím do zahrádek svůj oblíbený okruh, vím kolik přibližně uběhnu, tak už vyhlížím konec plotu, kde se otáčím a běžím zpátky domů. Na trase potkávám jen zahrádkáře v pilné činnosti, kteří podobně jako já vyhlížejí déšť, který ne a ne přijít.

Dobíhám domů a jsem utahaná jako kotě, večer si dávám dvě deci vína, aby se mi lépe usínalo.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D3T

Jupí, konečně běžím sama a užívám si to..

Sluníčko dnes zase svítí, ptáci zpívají a proti mně běží nepříliš přátelsky vyhlížející pes. Na chvíli znejistím, páníčka nikde nevidím, co teď?? Já zastavím a pes – obranář se mi začne omotávat kolem nohou a kňučet jako nejlepší kamarád. Za chvíli zaslechnu pískání a pes zmizí za stromem a já běžím dál.

Teprve teď chápu, když manžel nadává na malé psy motající se kolem něj, když běží.

V polovině tréninku mě začíná píchat v boku, asi jsem přepálila tempo poté, co jsem se rozloučila se zatoulaným psem. Jsem ráda, že přecházím do chůze a chytám nový dech k doběhnutí do cíle.

Tak přemýšlím, co je lepší? Zda běhat sama nebo s někým dalším? Ale za ten klid to dnes stálo.

Když se dívám na plán na příští týden, tak se začínám těšit, že trénink je rozdělen do různě dlouhých časových úseků, což mi určitě bude vyhovovat více než doteď.

2D3T

Za dva dny jsem opět v běhu.

Sláva, je před deštěm, takže se začíná ochlazovat, pofukuje příjemný větřík a já běžím raději do polí než na atletický ovál.

Sleduju, jak se ve větru vlní obilné pole a je mi fajn. Jen mě neustále peskuje manžel, tak jsem pevně rozhodnutá příště běžet bez něj. Ještě, že mu už končí dovolená, tak to bude jen na mě a poběžím podle své nálady.

Dnes mě na facebooku objevil můj syn a hned měl báječný nápad roztrousit do světa novinu, že máma běhá a ještě se tím veřejně chlubí. Podle něj je to však jen rychlochůze.

1D3T

Vybíhám s manželem na atletický stadion.

Nebaví mě moc přesné dodržování tréninkového plánu, proto mě manžel pořád hlídá, abych nepřetahovala dobu pro běh a nezkracovala chůzi. Vím, že to má nějaký smysl, ale já bych raději běžela déle.

Myslím si, že bych už nyní dokázala běžet delší vzdálenost, ale přitom vím, že bych brzy znovu nevyběhla, a tak jsem plánem držena zpět a těším se na další běh v tomto týdnu.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D2T

Sobotní výběh je brzy po ránu, po předchozích nepříliš dobrých zkušenostech s podvečerními výběhy za úmorných veder.

Vybíhám už o půl sedmé za ještě přijatelných klimatických podmínek. Dobře jsem si to dnes naplánovala, večer zkrápěli fotbalové hřiště vodou a tak i tartan, na kterém běhám je tím nasáklý a blízká kupka sena je tak cítit, až je mi z toho nějak nevolno..

Snažím se tím moc nerozptylovat, ale popravdě mi to moc nejde a na chvíli mě to rozhodí.

Po příchodu domů rudá jako rak, se mě právě vzbuzený syn ptá: Maminko, co se ti proboha stalo? Není ti špatně?

Co na to mám říct? Snad jen to, že už se těším na další týden a slibované ochlazení.

2D2T

Další den vyrážím znovu, na zlepšení nálady dnes běžím opět s kamarádkou.

Je to o moc lepší než včera, máme opět co probrat a tak to aspoň rychleji ubíhá a mně je zase fajn.

Běžíme oblíbený úsek k nejbližší vesnici a zpět k našemu domu, počasí se moc neumoudřilo, je to spíš na koupaliště než na běhání po rozpáleném asfaltu. Projíždějící řidiči po našem boku nevěřícně kroutí hlavami, zda nejsme nějaký přírodní úkaz nebo fata morgana..

1D2T

Dnes je středa a já začínám svůj druhý týden běžeckého tréninku.

Je strašné vedro, tak jsem tento běh dlouho odkládala a naplánovala ho až navečer. Vybíhám tedy v 19 hodin, ale neběží se mi moc dobře, přece to dnes nevzdám..

Po počátečním „rozehřátí“ se konečně dostávám do tempa a hned mám lepší náladu.

Moje běžecké tričko se dá kroutit a ke konci tréninku mám toho docela dost, ale je to z větší části dáno tím počasím, které tady u nás na Moravě momentálně panuje..

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D1T

Poslední trénink tohoto týdne jsem si nechala na neděli v podvečer. Vyrážím společně s kámoškou na nedaleký atletický ovál, kde jsme společně dost často běhaly.

Protože jsme běžecky sladěné, nemáme problém chytit stejný krok, a přitom ještě stihneme probrat důležité věci, co je u nás obou nového. Takto mi trénink velmi rychle ubíhá a musím konstatovat, že to je určitě pro mě nejlepší trénink v tomto týdnu.

Takže dnes končím na 3,3 km, ale krásně na pohodu.

Uvidíme, co přinese příští týden, ale už teď se těším na další běžecké tréninky k zdárnému zdolání krásné pětky.

2D1T

Dnes je středa navečer a já vyrážím s posilou – manželem po mém boku. No, hrůza…

Snažím se trošku přizpůsobit jeho kroku, do toho funím a začínám být nervózní…

Počasí nám dnes přeje, je hezky a ještě teď navečer docela pálí sluníčko. Začíná mi být pěkně teplo, takže začínám litovat, že jsem si dnes brala mikinu.

I tak se snažím dodržovat tréninkový plán a celkem se mi to daří. Určitě to půjde.

Dnes uběhnuto 3,2 km.

1DT1

Takže začínám, je pondělí odpoledne, po práci jsem trošinku spočinula, a teď už se těším na první trénink podle plánu.

Běhám s mobilem, mám v něm nahranou aplikaci runtastic.

Po prvních pěti minutách rychlejší chůze na rozehřátí, rozbíhám první souvislou minutu běhu a po ní bych nejraději běžela dál, protože sotva jsem dostala nějaký rytmus a dech pod kontrolu, tak musím přejít do chůze, což mě trošku rozhodí.

Celkem jsem dnes uběhla přesně 3 km.

Můj tréninkový deník

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh


Jmenuji se Pavla, jsem mamka tří dětí, už dospělých dcer (22 a 19 let) a dvanáctiletého sy­na.

Od malička jsem cvičila závodně sportovní gymnastiku a teď na oplátku vedu já malé holčičky jako jejich trenérka gymnastiky. Jinak ráda čtu, zajímám se o ezoteriku.

Na nápad přihlásit se na tuto výzvu mě přivedl manžel, který běhá půlmaratony a chtěla jsem dokázat sobě a svým dcerám, že nejsem žádný gaučový povaleč.

Doteď jsem běhala s kamarádkou nepravidelně bez plánu tratě už kolem 2 – 3 kilometrů, proto je pro mě dodržování tohoto plánu určitým závazkem, jak poctivě natrénovat a hlavně vytrvat, abych dokázala uběhnout těch 5 kilometrů v kuse.