Spousta běžkyň trpí pocitem, že by bylo lepší, kdyby při běhu vůbec nebyly vidět. Určitě je také potkáváte: pohled zabodnutý do cesty před sebou, semknuté rty, lehce utrápený výraz a čím víc černé, tím lépe, ta přeci na pohled zeštíhluje. Je to ale nesmysl, není nad to zvednout hlavu, na okolí se usmívat a šatník zaplnit barevnými kousky.

Čím pestřejší, tím lepší. O to veseleji budete na své okolí a potažmo i na sebe působit. Ve chvíli, kdy se rozhodnete, že je na čase se ukázat světu, nahlédněte do nabídky firmy Nessi, která se pyšní modely, ze kterých by se tajil dech i Danielu Nekonečnému.

Polská firma Nessi vznikla teprve nedávno, v roce 2006, a snaží se prorazit na trhu se sportovním oblečením neotřelým designem a drobnými detaily, které mají běžcům usnadnit život. Díky jejich ochotě jsme mohli otestovat tílko, běžecký pas, legíny a ponožky.

Na první dva jmenované se dnes podíváme.

Tílko ve střihu racerback je ušité z tenkého, lehkého a prodyšného materiálu (86 % polyester, 14 % elastan). Na bocích a mezi lopatkami je použitá perforovaná mřížka, abyste se potily ještě míň, a když už se potíte, aby se ten pot dostal z těla co nejrychleji, co nejdál.

Tílko je příjemně střižené, nikde neplandá a je o něco delší, než bývá obvyklé. Ploché švy neodírají kůži, ani když je tílko úplně propocené. Reflexní je pouze logo vepředu pod dekoltem.

V nabídce je v pěti barevných provedeních: multicolor modrá/růžová/fi­alová (jednobarevné tmavé boky a pestrý zbytek s florálním motivem a ladícími lemy). Pokud nejste ještě úplně naladěné na „Šum svistu“ notu, nezoufejte, pro vás tu je jednobarevná černá/bílá varianta.

Tílko je skutečně jako dech a je škoda, že se perforovaná mřížka snadno ošoupe, například pokud nosíte na běh ledvinku. Té mojí na to stačilo cca 15 výběhů. V parních dnech příjemná, relativně úzká ramínka (cca 5 cm) nejsou tak docela kompatibilní s běžeckými batohy a vestami, kdy vás může nepříjemně překvapit, jak moc se ramenní popruhy v případě, že pod nimi není ani kousek látky, dokážou zadírat do kůže.

Lehoučký a v barevné variantě skutečně originální kousek běžeckého šatníku vás přijde na 780,–, k dostání je ve čtyřech velikostech (XS-L).

Zajímavou nabídku představuje běžecký pas. Je to v zásadě dvouvrstvý kruh z elastické látky, který si natáhnete na boky a do kterého třemi olemovanými otvory uprostřed (dva na bocích a jeden vepředu) můžete zastrčit věci, které běžně taháte po kapsách, pokud máte to štěstí, že je jimi zbytek vašeho běžeckého outfitu vybavený.

Pas překvapivě dobře sedí, posouvá se minimálně, a pokud do něj dáte úměrně velké věci v úměrně velkém množství, eliminujete tak pravděpodobnost, že polovinu z nich nedonesete domů.

Takový telefon nebo útlý svazek klíčů můžete s klidným svědomím zasunou na bedra a dál je neřešit, když k nim však přidáte ještě klíče od auta s centrálním zamykáním, mějte se na pozoru. Stejně je tomu s ostatními věcmi: papírové kapesníky nebo pár solných tablet je v pohodě, větší věci se posouvají, a když je nebudete pravidelně zastrkávat zpátky, vypadnou.

Prostor mezi dírou na břiše a těmi na bocích je hodně malý, maximálně tak na látkový kapesník (balíček papírových se vám vysune ven, když ho nebude mít na bedrech) nebo na solnou tabletu. V mých očích by z něj ideální kus běžeckého šatníku činily třeba zipy na plnící otvorech (nebo nějaký jiný způsob libovolného zavírání).

Pas je vzhledem k tomu, že musí mít určitou nosnost, poměrně tlustý. K dostání je v trojím barevném provedení (žluté a modré s černým lemováním a černé s červeným lemem) a ve čtyřech velikostech (XS/S – L/XL). Jako reflexní prvek slouží v přední části logo Nessi a vyjde vás na 499,–.
Je to určitě zajímavý kousek, který řeší kam s věcmi, když s sebou nechcete tahat láhev na pití, případně si ji rádi nosíte v ruce. Na drobnosti je ideální, u větších věcí je třeba dávat pozor, abyste se domů nevrátily lehčí nejen o vypocené kalorie.