Letní teploty přes 30 stupňů, náročný terén a občasný kopeček na trase. Liberecká RunTour byla jiná než ty ostatní, přesto bavila a co víc, běžcům nabídla většinu běhu v chládku libereckých lesů.

Kdo byl zvyklý na utulné Lidové sady v sousedství ZOO, musel být překvapen. Celé zázemí závodu se totiž přesunulo na nedaleké náměstí Sukovo, kde ale našlo skvělé prostředí v rozkvětlém parku.

Ten navíc nabízel stejně jako samotná trať dostatek míst ve stínu, kam se účastníci čtvrtého letošního dílu RunTour schovávali před sluncem. A když se k večeru začalo zatahovat, atmosféra závodu vrcholila, na pódiu hrál populární zpěvák Sebastian a ve stanu RunTour se podepisovaly osobnosti v čele s Hankou Mašlíkovou a mistrem světa v běhu na lyžích Martinem Koukalem. I proto většina běžců zůstala až do závěrečného vyhlašování, při kterém panovala skutečně parádní atmosféra.

Pro první místo na 10 km si došel zcela zaslouženě místní rodák a defakto soused liberecké tratě, Vít Pavlišta. Za sebou nechal svého velkého konkurenta Ondřeje Fejfara a velké překvapení závodu Davida Vaše. Všechny tři závodníky na bedně dělila necelá minuta. „Byl to hodně vyrovnaný běh, což mi nedělalo na trati dobře. Mám rád, když ostatním uteču a mám klid, ale především Ondra se mě držel až do cíle,“ uznal sílu soupeře Pavlišta.

Podobnou vyrovnanost nenabídl ženský závod, ve kterém přesvědčivě vyhrála letošní suverénka RunTour Eva Nývltová Vrabcová. Ta navíc na poloviční distanci vyslala svého manžela. „Já myslím, že si to užil. Běžela jsem chvíli s ním a moc mu fandila. Snažila jsem se mu oplatit to, co dělá při mým závodem on mě,“ prozradila Vrabcová.

Pro tropické podmínky a náročnou vlnitou trať jsou ale vítězi skutečně všichni účastníci. Na RunTour se počítá účast, i když je jasné, že každému na čase záleží. Jsme rádi za každého, kdo se v sobotu rozhodl zvednout z gauče. RunTouráci jedou dál. Uvidíme se v sobotu 22. srpna v Brně. Registrace probíhají ZDE.

Výsledky

Fotogalerie