Pravidelnou zastávkou světové skyrunningové série je každoročně unikátní závod Dolomites Skyrace, na který se sjíždí kompletní světová špička horského běhání. V mužích dominoval domácí Tadei Pivk, zatímco v ženách zvítězila ve skvělém čase Megan Kimmel. Z Čechů si nejlépe vedl stejně jako na VK Jan Havlíček, který finišoval na 36. místě.

Dolomites Skyrace = 22 km toho pravého skyrunningu!

Dolomites Skyrace je neuvěřitelný závod, který se pravidelně koná v srdci italských Dolomit již 18 let. Milovníkům kombinace běhu a hor nabízí ten nejčistější skyrunning a logickou trať v okolí krásného masívu Sella Ronda. Samotnou dominantou závodu je potom krásný skalnatý vrchol třítisícového Piz Boé (3152 m.n.m), na který běžci vybíhají z údolí Canazei. Celkem běžci na 10 kilometrovém výstupu nastoupají téměř 1800 výškových me­trů!

Z Canazei se běžci po pár stovkách metrů krásným městečkem dostanou hned do prudkých kopců vedoucích směrem k populárnímu průsmyku Passo Pordoi (2200). Tam si již mohli vyzvednout trekové hole, čekal je totiž nejprudší výstup na Forcella Pordoi ve výšce 2800 m.n.m. Na 2 kilometrech skalní stěny tak běžci nastoupali brutálních 600 výškových me­trů!

Ve Forcella Pordoi panovala neuvěřitelná atmosféra, kterou doprovázela hudba a špalíry fanoušků, zatímco se běžcům zjevil výhled na dominantní vrchol Piz Boé. Následně je čekal již neuvěřitelně náročný technický seběh skalnatým terénem, kde se nakonec i letos rozhodovalo o celkovém vítězi závodu.

Do Canazei se každoročně sjíždí ti nejlepší horští běžci světa

Že se jedná o pravý skyrunning dokazuje každoročně neuvěřitelná konkurence na startovní čáře. Letos chyběl snad pouze držitel traťového rekordu a největší hvězda horského běhání Kilian Jornet. Jornetova partnerka a kolegyně z týmu Salomon Emelie Forsberg ovšem na startu nechyběla! I bez Kiliana se ale fanoušci mohli těšit na velkou bitvu. Běžci jako Tadei Pivk, Aritz Egea či Ionut Zinca či zástupci tradičně silného Salomonu Tom Owens, Blake Hose či Micha Steiner slibovali rychlé časy.

Z České republiky se do Canazei vydala početná skupina běžců, z nichž si na body do skyrunningového žebříčku dělali naději především Honza Havlíček, Tomáš Lichý či Tomáš Bystřický.

Celkem se do Canazei sjeli běžci z rekordních 35 zemí světa! Z avizovaných 900 startujících nakonec v časovém limitu (4:15) dokončilo 720 borců.

V seběhu se rozhodovalo v mužích i ženách, Kimmel překonala rekord Emelie Forsberg

Jak náročný je technický seběh po skále z Piz Boé údolím Lasties zpět do Canazei se přesvědčili především běžci, kteří nejsou vyběhaní z Alp. Sám jsem se v návalu závodní euforie a povedeného výstupu poroučel na skále k zemi hned v úvodním technickém úseku.

V seběhu se ovšem rozhodovalo i mezi těmi nejlepšími. Na vrcholu vedl Kolumbijec Saul Padua Rodriguez spolu se Švýcarem Pascalem Eglim. Ve 12 kilometrů dlouhém klesání ovšem dominovali již Tadei Pivk s Ionutem Zincou, kteří v tomto pořadí také proběhli cílem. Pivk zaostal časem 2:02:47 za rekordem Jorneta pouze o 2 minuty. Stupně vítězů doplnil již zmiňovaný švýcarský skialpinista Pascal Egli.

I v ženách se nakonec rozhodovalo až v druhé části trati. Neuvěřitelný výkon během výstupu předvedla Laura Orgue Vila (Salomon), která na Piz Boe proběhla v novém „uphill“ rekordu 1:29. V seběhu měla ovšem více sil Američanka Megan Kimmel, která svým výkonem dokonce překonala rekord trati, který držela Emelie Forsberg. Na tu po vítězství na ME v ultrasky z minulého víkendu nakonec zbylo až čtvrté místo, když ji o bronz připravila Italka Elisa Desco.

Z Čechů nejlepší Havlíček na 36. místě

Mezi českými běžci se Dolomity těší velké oblibě, což bylo vidět také na startovní čáře tohoto závodu. Zatímco Tomáš Lichý nakonec po 29. místě na pátečním Vertical kilometru do nedělního hlavního závodu neodstartoval, Honza Havlíček zregenerovat dokázal a doběhl si i v neděli pro nejlepší české umístění. Náročnou trať dokázal absolvovat v čase 2:20.

Solidní umístění si z Dolomit odveze také Aleš Palko, který týden po ME v Ultra SkyMarathon® (kde zaběhl skvělé 26. místo) dokončil Dolomites Skyrace na 59. místě. Dobře se na své mezinárodní skyrunningové premiéře představil také Tomáš Maceček, který finišoval na 60. místě jen pár vteřin před Emelií Forsberg.

Výsledky – muži:

  1. Tadei Pivk 2:02:47
  2. Ionut Zinca 2:03:18
  3. Pascal Egli 2:03:46

36. Jan Havlíček, 59. Aleš Palko, 60. Tomáš Maceček

Výsledky – ženy:

  1. Megan Kimmel 2:25:57
  2. Laura Orgue Vila 2:26:58
  3. Elisa Desco 2:28:36

39. Andrea Krstevová

Celkové výsledky online