Běháš? Běhám. Každý totiž běhá! Tento sport v posledních letech získává na obrovské popularitě. A proč? Můžete běhat kdekoliv a kdykoliv, zadarmo, sám i s celou partou, jednoduše tak, jak si zamanete. Volnost, svěžest, zdolání překážek a limitů, adrenalin i vzrušení nám přináší právě běh. Chcete si běh užít prostě na maximum? Odpověď je jednoduchá – adidas.

Značka adidas v sobě kombinuje pohodlí, vysoce funkční technologie a neotřelý styl, ve kterém budete nepřehlédnutelní. Oblékněte se s námi od hlavy až k patě. Inspirujte se modely z www.a-mania.cz, kde si vyberou ženy i muži.

Muži mají výběr běžeckého outfitu usnadněný o výběr sportovní podprsenky. Základem běžecké výbavy pro ženy musí být bezpochyby sportovní podprsenka. Rozhodně nepodceňujte její výběr, neboť až 80% žen nosí nesprávnou podprsenku. Při běhu jsou prsa v pohybu, nejen že vás to omezuje při sportu, ale hlavně tím dochází k narušení vazů. To způsobí, že prsa budou povislá a bez pevného tvaru. Tomu ovšem dokážete s kvalitní běžeckou podprsenkou předejít. K nejprodávanějším běžeckým adidas kolekcím patří Response, Supernova, adiZero a adiStar.

V létě oblékněte krátké šortky, v chladnějším období natáhněte funkční legíny. K tomu stačí hravě zkombinovat tričko, tílko a popřípadě lehkou šusťákovou bundu.

Na běh volte vždy raději tenké a lehké vrstvy, které v případě potřeby vrstvíte. 1. vrstva by měla pěvně přilnout k tělu a další může být již volnější. V létě si samozřejmě vystačíme jen s jednou vrstvou. Myslete na to, že méně je více. Oblečení včetně spodního prádla by mělo být prodyšné, odvádějící vlhkost a pot, držící tepelný komfort. S bavlnou rychle pryč!

V letních měsících volte modely s technologií Climacool, Chlimachill nebo ClimaLite pro ochlazování těla. Optimálně odvádí pot i vlhkost od těla a zajišťují maximální prodyšnost a ventilaci.

A bez čeho rozhodně nevyběhnete? Bez obuvi. Doslova nadupaná nabídka běžeckých bot adidas v sobě ukrývá nejeden běžecký poklad. Výběr běžecké obuvi s sebou nese celou řadu záludností. Důležitá je volba správné velikosti. Myslete na to, že je zapotřebí zvolit obuv, která je alespoň o jedno číslo větší než vaše obvyklá velikost. Zkuste obuv s technologií Boost. To je zážitek.

Dále si zjistěte, zda patříte k běžcům s neutrálním nebo pronačním (vnějším) nášlapem. Nejlepší a nejjednodušší způsob, jak zjistit, jaký máte nášlap, je se podívat na podrážku oblíbené obuvi, kterou běžně nosíte. Podle toho, na které straně je více „sešmatlaná“, poznáte váš nášlap. Dalším způsobem je namočení chodidla a následné stoupnutí např. na noviny, kde se také velmi pěkně zobrazí obraz chodidla. Důležité je také zvolit obuv podle povrchu, po kterém chcete běhat.

K nejpopulárnějším modelům běžecké obuvi patří adidas Boost, adiZero, Response, Stability pro běžce s pronačním nášlapem, Supernova, Trail pro běh na nezpevněném povrchu a adiStar. Kdo má v plánu vyběhnout na stadion, volí tretry.

Jak si dobře vybrat?

Nevíte-li si rády, ve speciálních prodejnách vám vždy rádi poradí. To platí i pro e-shopy, na které se můžete obrátit online na chatu, e-mailem nebo telefonicky. Pokud si něco objednáte z internetu a zrovna dvakrát to nepadne, nezoufejte. Rádi vám zboží vymění za jinou velikost.

Oblečení musí být pohodlné. Nesmí vás omezovat v pohybu, zařezávat se do kůže nebo škrábat. Vždy si oblečení pořádně vyzkoušejte, udělejte v něm pár úkonů a pohybů. To platí i pro obuv. Nesmí nikde tlačit a zároveň ani být volná tak, že v ní pomalu budete plavat. Pokud vám tenisky budou připadat příliš těsné, překonejte to. Je lepší mít při běhu chodidlo pevně ukotvené, předejdete tak případnému vyvrknutí.

Mějte na paměti, že vyberete-li si běžecké oblečení, které se vám opravdu líbí a je funkční, podepíše se to i na prožitku z běhu. Budete se prostě chtít ukázat světu.

Běžecké vychytávky

Vybavte se na běh s funkčním sporttesterem v podobě běžeckých hodinek. Stanou se vašim trenérem před, během i po tréninku. Hodinky v sobě ukrývají revoluční kombinaci koučinku a nejdůležítejších výkonnostních parametrů. Obsahují GPS, měřič tepu, bezdrátový přehrávač hudby, bluetooth, dotykový displej i internetové připojení WLAN.

Můžete si tak každý váš trénink precizně připravit a následně jej i zhodnotit. Sestaví dokonce takový trénink, který vás připraví i na maraton. Hodinky miCoach Smart Run se řadí k nejlepším sporttesterům na trhu, důkazem je i získání nejvyššího ocenění prestižní ceny Red Dot Award.

Inspirujte se

Dámský běžecký model

Pánský běžecký model