Velmi často se přistihnu, že se omlouvám za situace nebo věci, které jsou upřímně řečeno mimo moji kontrolu, píše redaktorka rubriky o zdravém životním stylu huffingtonpost.com Lindsay Holmesová. Proč? Protože mám pocit, že když se něco nepodaří, musí to být moje chyba, neboť technicky vzato je můj život má zodpovědnost.

Ale jak postupně procházím bolestmi spojenými s přerodem ve „skutečného dospělého“, uvědomuji si, že představa, že za všechno, co se děje v mém životě, si můžu sama, je naprostá volovina. Za některé věci bychom se prostě omlouvat neměli.

Takže teď se omlouvám, že mě to ani v nejmenší nemrzí. Protože v životě jsou prostě věci, které jsou mimo mou kontrolu a stejně tak i mimo vaši. A na tom, že to přiznáte, není vůbec nic špatného.

Sestavila jsem seznam 12 věcí, které byste si neměli vyčítat – protože čím dřív si je přestanete vyčítat, tím dřív budete šťastnější, a nezáleží na tom, zda jste běžci nebo ne.

1. Emoce

Co je na tom, že hodně pláčete, děláte si velké starosti, nebo se dokážete pro něco, na čem vám záleží, pořádně nadchnout? Když dojde na pocit, nic jako „příliš“ neexistuje. Čím dřív se tohle naučíme, tím emočně zdravější budeme.

2. To, jak se s těmito emocemi vypořádáváte

Sepište všechno, co máte na srdci, do dopisu. Bouchněte dveřmi a nevyčítejte si to. Jděte si zaběhat a vypněte mobil. Udělejte cokoliv, co potřebujete, abyste se vyrovnali s tím, čím zrovna procházíte – a nelitujte toho. S problémy se každý vyrovnává po svém.

3. Nesouhlas druhých

Není vaše chyba, že se někomu nelíbí vaše vlasy, politické názory nebo to, jak působíte. Je to jejich problém. Pokud se chováte tak přirozeně, jak dovedete, pak děláte maximum. Správní lidé, ti, kteří patří do vašeho života, přijmou každou vaši část.

4. Malé neúspěchy

A stejně tak za ty velké. Jsme lidé a chybování patří k naší přirozenosti. Ostatním jejich úlety odpouštíme – je načase abychom se stejnou shovívavostí přistupovali i k sobě.

5. Že nemáte to, co mají druzí

V kultovní romantické komedii Když Harry potkal Sally pronese starší dáma, která se stane svědkem, abych tak řekla, „uspokojivého“ oběda Meg Ryanové, slavné: „Dám si to, co ona.“ Bez ohledu na to, jak krásné by to bylo, není to vždycky možné.

6. Potřeby

Lidé jsou neuvěřitelně složité bytosti a naše potřeby se prostě diametrálně liší. Nevyčítejte si, že ve vtahu potřebujete něco konkrétního, nebo že práce, o níž by si to jiní nemuseli myslet, je pro vás zásadní.

Neomlouvejte se za to, že víte, co potřebujete, abyste se cítili spokojeně.

7. Slabůstky

Pokud si vážně užíváte, když se můžete dívat na The Bachelorette (u nás třeba Farmář hledá ženu) s pořádnou porcí smažených nudlí na klíně, není důvod se za to stydět. Stejně tak je naprosto v pořádku vyrážet na slevy, chodit na rande s různými lidmi nebo každý večer meditovat. Máte rádi, co máte rádi – přijměte to a nestyďte se za to.

8. Že vám něco vážně nejde

Někteří z nás se rodí se schopností udělat ze starožitného stolku mistrovské dílo, jiní jsou schopní se popálit tavicí pistolí. Život je série pokusů a omylů. Máte jedinečná nadání, která můžete předvést světu, a která ostatní nemají.

9. Že dáváte přednost sobě před ostatními

Vztah, který máte se svým srdcem, myslí a duší je ten nejdůležitější, jaký kdy budete mít. Není nic špatného na tom, když budete v okamžicích, kdy je to na místě, trochu sobečtí.

10. Že jste věřili někomu, komu jste neměli

Pocit, který ve vás zanechá to, že se spálíte, nebo vás někdo zradí, vás může úplně pohltit. Jejich činy však padají pouze na jejich hlavu a s vámi nemají nic společného.

Lidé mají chyby. Občas tyto chyby vyplavou na povrch hned na začátku, jindy trvá roky, než se objeví. Kdybychom se schovávali za hradby kdykoliv se s někým seznámíme, aby nám náhodou neublížil, prožili bychom život v naprosté osamělosti – a nic horšího se nám stát nemůže.

11. Rozchod

Některým lidem není souzeno, aby zůstali součástí našich životů poté, co nás naučí to, co měli. Tak to prostě je.

12. Cokoliv, co se stalo v minulosti

Pitvat se v minulosti je stejné, jako každé ráno vstát a obléct si šusťákovku nebo nějaký jiný příšerný módní výkřik devadesátých let. Musíte žít přítomností. Jakákoliv událost, ať už špatná nebo dobrá, patří do doby, ve které se odehrála. Jediný směr, kterým se můžete pohybovat, je vpřed – a to je naprosto úžasné.