Zřejmě jediným závodem, který se blíží parametrům disciplíny zvané Vertical Kilometer na území bývalého Československa, je Běh na Slavkovský štít (2452 m.n.m.) se startem ve Starém Smokovci (1030 m.n.m.) ve Vysokých Tatrách. Zároveň jde patrně o nejtěžší běh do vrchu ve Střední Evropě.

Akce s mezinárodní účastí, která nese od loňského roku nový název Tatranská šelma Vertical, je součástí tatranské minisérie dvou skyrunningových závodů. Tím druhým je sky ultramarathon o délce 55 Km.

Šílené tempo mužů a vydřená obhajoba nejrychlejší ženy

Absolutním vítězem se stal favorizovaný Jozef Hlavčo (Dynafit, 1985). Systémem start – cíl a suverénním počínáním na extrémně náročné technické trati, obhájil loňské prvenství v čase 1:02:40 hod. Téměř se čtyřminutovou ztrátou dorazil na vrchol Jan Durmek (Valašská Bělá, 1978, čas 1:06:23 hod.) a s odstupem další minuty vybojoval třetí pozici zkušený Tomáš Maceček (Pearl iZUMi Czech, 1991, čas 1:07:27 hod.).

"Do 4. Km jsem běžel ve dvojici na 3. místě, ale tím, že trať nebyla značena, v kleči a suťovisku jsem ztratil cestu. Musel jsem zastavit a poradit se, kam běžet. Fyzicky jsem krizi neměl, ale technická náročnost byla tak velká, že jsem v druhé půlce ještě víc ztratil a musel jsem se spokojit až z 5. místem.“, prozradil k vývoji závodu Michal Janata (Salming/Techni­ka Brno).

Mezi hlavní adeptky na bednu patřila mj. Marie Delingerová (AK Kroměříž,1975). Jako ostřílená běžkyně do vrchu využila také znalosti trati z loňska, zvítězila ve skvělém čase 1:24:36 hod. a obhájila tak loňské první místo. Už na 3. Km ztrácela zhruba jednu minutu druhá v cíli Lucia Kovalančíková (ŠK HADVEO BB, 1993, čas 1:28:06 hod.). S odstupem další minuty a půl za ní doběhla do cíle Alžbeta Železníková (ŠK Oravaman, 1986, čas 1:29:38 hod.).

Vítězka Marie Delingerová měla na startu i na trati poněkud horké chvilky: „Je to strašně těžký a nevyzpytatelný závod. Při pohledu na startovní listinu jsem si říkala, že budu ráda, pokud budu na bedně. V druhé části jsem běžela naprosto na krev a myslela jsem, že mi snad prasknou svaly. Když jsem před sebou viděla ten vrchol a had běžců, říkala jsem si, že už to nevydržím. Běžela jsem na hraně svých možností. Ale chtěla jsem si to hlavně ve zdraví užít, tak jsem se jen snažila ten náskok nějak udržet.“

Evropské parametry na tatranské žule

Účastnický limit pouhých 200 běžců, se organizátoři snažili stůj co stůj dodržet a tak byl závod vyprodán zhruba pět dní před jeho konáním. Jak už to tak bývá, na start se jich postavilo o něco méně a do cíle ve výšce 2452 m.n.m. jich pak dorazilo v limitu dvou hodin „jen“ 183, z toho 15 žen.

Bylo odstartováno v 9 hodin a teploměr ukazoval 18°C, na vrcholu pak jen 12°C. Jasná obloha a bezvětří. Trať o délce 7 km s pekelným převýšením 1400 m má dvě zcela odlišné části. Ta úvodní je svým charakterem a prvními zhruba 3,5 kilometry klasickým během do vrchu s širokými cestami, kde lze držet tempo, na jaké jsou vrchaři zvyklí. Druhá horní část už je velmi specifická. Kdo chce uhájit svou pozici a běžet na umístění, nutně musí mít zkušenosti s pohybem po tatranské žule, suťovisku a bravurně ovládat technické skalní pasáže či desítky záludných serpentýn.

Mezinárodní účast. To se hned tak nevidí

V sobotu byla k vidění perfektně připravená akce včetně skvělého zázemí, která přilákala do Starého Smokovce borce nejen z České a Slovenské republiky, ale také z Polska, Maďarska nebo Německa.

Organizátoři v čele s Matúšem Vnenčákem využili slovenských velehor a zaplnili díru v české a slovenské termínovce skyrunningových závodů. Např. v Krkonoších se Vertical Kilometer běhat nedá a bohužel ani tento závod parametry nesplňuje. Nevadí. Přesto je to extrémně náročný běh.

Teď se ale můžeme těšit na Tatranskou šelmu Ultra, která bude odstartována už za tři týdny a tentokrát se poběží 55 km přes celou tatranskou magistrálu s převýšením 3100 m.

Výsledky

Fotogalerie