Blíží se nám zahájení nového tréninkového roku a tak bych se tomu také chtěl trochu věnovat. Možná vám to přece jen víc usnadní rozhodování jak správně začít s přípravou a co udělat pro úspěšnou novou sezónu.

Třeba máte sami rok jinak rozvržený, či začátek přípravy trochu posunutý na pozdější dobu, ale my zahajujeme nový tréninkový rok od pondělí 31. října 2011.

Proto vám předvedu rozčlenění roku do čtyřtýdenních cyklů od tohoto data. Jistě pro vás nebude problém si to pak přehodit a srovnat podle vašeho rozhodnutí, kdy začnete s tréninkem.

Nastíním vám tu nyní, jak přípravu plánuji pro svoji tréninkovou skupinu já.

ROZDĚLENÍ ROKU NA CYKLY

Rok máme rozdělený na čtyřtýdenní cykly. Sezóna 2011 – 2012 bude přibližně vypadat takto:

Dovětek – pokud budeme startovat na význačném závodě např. ME, MS do vrchu, upravím závěrečný cyklus před závodem dle toho, co se poběží, a poslední týden vyladíme.

Cyklus 1 – 30.10.-27.11.2011

Cyklus 2 – 28.11.-25.12.2011

Cyklus 3 – 26.12.2011–22.1.2012

Cyklus 4 – 23.1–19.2.2012

V průběhu těchto čtyř cyklů by se měla tvořit objemová základna /jako stavba základů domu/ s tím, že o Vánocích se trochu povolí a hodně závodí, protože to jsou pokaždé hezké závody, trochu nám to rozbije stereotyp zátěže a správně nabudí k další přípravě.

MOJE ZÁSADY PŘI PLÁNOVÁNÍ TRÉNINKU

Zásada č. 1:

V objemové přípravě v prvních čtyřech cyklech absolvujeme samozřejmě i pravidelně závody. Do plánu vybírám na toto období vždy na soboty v okolí takové sportovní akce, kde je méně běžců a tím pádem se startovní pole rychle roztrhá. Každý z nás pak vesměs běží sám vlastně svůj tempový běh, ale kvalitně, psychicky uvolněný, pokaždé v jiném prostředí a mezi kamarády, z čehož má zejména po závodě pak radost. A hlavně to motivuje i k dalšímu tréninku. Kdybychom měli každý běžet doma sami tuto kvalitní součást týdenního zatížení, tak to nezvládneme a budeme neustále víc a víc otrávení a ani výkonnost rozhodně nepůjde nahoru. V mém systému je to koncipované jako nejdůležitější součást tréninku a závod v jakémkoliv provedení je vždy nejkvalitnějším zatížením.

Zásada č. 2:

V neděli vždy i po závodě udržujeme obecnou vytrvalost dlouhým volným klusem kolem 20 km. Objem a tempo, případně tepová frekvence je rozlišená dle výkonnosti běžců, navíc po závodech tento výklus vždy jde celkem dobře.

Zásada č. 3:

Vzhledem k tomu, že v sobotu a v neděli bývá velká kvalitní i objemová zátěž i když v neděli spíš již pomalu regenerační, je pondělí vždy tragické! Tak to stejně vyplývá ze superkompenzační křivky, kdy po těžkém zatížení je únava velmi vysoká, zdroje energie vyčerpané a my musíme dát čas tělu na zotavení. To znamená, že je nutné jen pomaloučku regeneračně poklusnout dle stavu a dát na závěr rovinky na uvolnění. Večer se obvykle posiluje kruhově celé tělo a to tak, aby se spíše vyrovnala zátěž a posílily se nezatěžované svaly. Tím pádem by se neměla vytvořit svalová disbalance a s ní následné zdravotní problémy, vyplývající z neustálého napětí v přetěžovaných částech pohybového aparátu.

Zásada č. 4:

V úterý už absolvujeme kvalitnější trénink, první 2 cykly spíše tempový, stupňovaný, případně rozložený běh v objemech od 10 do 15 km. Druhé dva cykly střídavě 4–5×2 km tempově s přestávkou jen 3 – 4 min. Každý má určené časy vypočtené na toto období, případně tepovou frekvenci. Vždy vycházím z dosažené výkonnosti v minulém roce.

Zásada č. 5:

Středa – křivka je po zátěži předchozího dne dole, pomalu se zvedá ve fázi zotavení. Ovšem my ještě zatížíme organismus, ale tak abychom ho nepřekyselili laktátem. V tomto případě jen krátké intervalové úseky s postupným zrychlováním dle cyklů. Nezvedáme objemy, na to nemáme další regenerační možnosti. Přestávky mezi úseky jsou vyplněné buď meziklusem nebo mezichůzí. Např. : 15×400/ 100 m meziklus nebo 1 minuta mezichůze/ a na konec tréninku se běží, když je na to nálada, stupňovaný kopec, tím sice popírám to, co jsem řekl o překyselení laktátem, ale to je spíš odreagovací zábava a hlavně se tím trénuje finiš. Tempo tréninku opět vychází z loňských výkonů.

Zásada č. 5:

Po takové zátěži je superkompenzační křivka díky celkové únavě opět na nejnižším bodu a je bezpodmínečně nutná 48 hodinová fáze pro zotavení, aby se organismus dostal na vrchol superkompenzace. Jen tím bude trénink správně efektivní a navíc v sobotu jsme schopni podat zase slušný výkon. Regeneraci využíváme samozřejmě jen takovou, která je v našich možnostech. Tzn. ve čtvrtek vždy volno nebo lehký regenerační klus, případně bazén, masáž, protažení, atd. V pátek provádíme nastartování organismu, tedy rozcvičení před závody. Je to takové probuzení těla, chodíme obvykle 8 – 10 km prokládaných rovinkami na velmi dobrý pocit rozcvičení.

Zásada č. 6:

Každý den večer je nutný strečink jako nedílná součást regenerace.

Zásada č. 7:

Před zahájením tréninku, tedy i závodu je nutné dokonalé rozcvičení.

Zásada č. 8:

V jednotlivých týdnech cyklu se postupně zvyšuje zátěž a čtvrtý týden má nejmenší zatížení.

JARO BUDEME VÍTAT ZASE JINÝM TRÉNINKEM

Po těchto 16 týdnech bude příprava vypadat asi takto:

Cyklus 5 – 20.2.-18.3.2012 a cyklus 6 – 19.3.-15.4.2011 : V úterý budeme vkládat pravděpodobně vybíhané kopce s meziklusem zpět, v objemu kolem 4 km, začneme dlouhými kopci a postupně je zkracujeme a zrychlujeme. Ve středu pak dále zkvalitňujeme intervalovou práci z předchozích čtyř cyklů.
V tomto období je nutné nadále udržet vysokou objemovou zátěž, jinak by se dostala forma brzy nahoru.

Závody začínáme běhat kvalitnější s pomalu i s důrazem na výkon. Cyklus 7 – 16.4. – 13.5. 2011 a cyklus 8 – 14.5. – 10.6.2011 Zde bude nutné již vyběhávat speciální tempo. Samozřejmě individuálně dle stavu každého z nás, osobních rekordů a případně tratí, které budou někteří absolvovat na dráze.

Vytrvalci, co běhají jen silniční, krosové, případně jiné závody, absolvují již jen intervalové a opakovací tréninky v krátkých úsecích velmi kvalitně ve středu a udržují objem po celý týden a případně vkládají tempovou vytrvalost v úterý. Velký důraz klademe na vyběhávání rovinkami na konec každého tréninku na získání uvolněnosti.

Závody se budou v tomto období běhat jen kvalitní a na co nejlepší výkony.

ZKRÁCENÉ LETNÍ PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ

Tady už jen zkráceně rozepíši, jak by to mělo vypadat, protože to se upřesňuje až podle dosažených výkonů a stavu v první části roku. Výhled je potom asi takový:

Cyklus 9 a cyklus 10 – zkrácené letní přípravné období, cyklus 11 – vyběhávání speciálního tempa a cyklus 12 – závodní období. Pak následuje přechodné období, kde se zaměříme víc na odpočinek a regeneraci. No, a potom zase zahájíme přípravu na další rok.

TO VŠE NENÍ ZÁKON, JE TO JEN NÁVRH

A jak já říkám, vím, že nic nevím a netvrdím, že jsem pobral všechen rozum. Proto o všem diskutujeme a také provádíme občas úpravy, které vyplývají ze situace, stavu a podmínek.

Samozřejmě je nutné dle pocitů a přímé kontroly stavu trénovanosti podle výkonů na závodech průběžně reagovat a měnit cokoliv v koncepci, pokud budeme jasně vidět, že to nesedí!

To je ze všeho nejdůležitější, protože každý jsme jiný. Když dva dělají totéž, tak to nikdy nemá u každého stejný přínos. Z toho je nutné také vycházet. Jinak se dodržují zásady správné výživy, doplňování vitaminů, minerálů, stopových prvků, pitného režimu a regenerace dle našich možností.

POUVAŽUJTE TAKTO SAMI NAD SVÝM TRÉNINKOVÝM ROKEM

Je to možná trochu nesouvisle a hodně jednoduše podaný nástin příštího tréninkového roku, ale třeba vám to pomůže trochu si ujasnit, co budete trénovat vy. Ale hlavně doufám, že pochopíte, že nad vlastní přípravou je vždy dobré se zamyslet, vytyčit cíle a k nim pak směřovat i tréninkové úsilí.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.