Hned první srpnový den se konal tradiční Běh údolím řeky Bělé, letos již podvacáté. Deset kilometrů v podhůří Orlických hor zvládli nejrychleji muži kategorie B, tedy od 40 do 49 let, vítězem se stal Michal Horáček. Mezi ženami si již desáté vítězství zde připsala Táňa Metelková.

Zatímco loni poprchávalo před startem a předloni se dokonce startovalo za průtrže mračen, letos bylo počasí o poznání příznivější. V deset hodin, kdy závod čítající 118 účastníků (každý dostal u prezence tričko závodu) startoval, bylo polojasno a teplota se pohybovala okolo dvaceti stupňů. I když se postupně mírně oteplovalo, rozhodně se rtuť dnes nedostala na nijak extrémní hodnoty.

Hned po startu šel do vedení Michal Horáček z Iscarexu Česká Třebová, který „ o parník“ zvítězil. Deset kilometrů zaběhl za 32:49,2 a druhého Dalibora Bartoše překonal o 42 vteřin. „Běželo se mi skvěle, bylo dobré počasí. Trošku mě překvapil silný vítr a nepříjemný byl silniční provoz, těch aut bylo hodně,“ zhodnotil závod nejrychlejší muž. Nyní se chce připravit na Běchovice, kde bude součástí také mistrovství železničářů a poté by si v Pardubicích rád vylepšil letošní čas na 10 km.

I Dalibor Bartoš reprezentující LIAZ Liberec byl ale spokojen, druhé místo si před Viktorem Podškubkou (Eleven Run Team) pohlídal. Od třetiny závodu si držel zhruba čtvrt minutky a v cíli byl rozestup mezi nimi přesně 15 vteřin. „Pěkný závod to byl, vyšlo počasí a jsem rád, že jsem tady byl,“ zhodnotil závodník, který zde závodil i na běžkách na Orlickém maratonu. Start na závodě do vrchu na Velkou Deštnou by si někdy rád zkusil, ale ani letos to nevyjde…

Na čtvrtém místě pak doběhl Jiří Leplt (SK Miletín) v čase 33:45,8, vítěz kategorie do 39 let. Druhý v „áčku“ byl Michal Majoroš z Police nad Metují (34:07,3) a třetí Jiří Bidmon reprezentující PSK Olymp Praha zaběhl čas 34:38,5.

Vynikající výkon podala mezi ženami jednoznačná favoritka, nestárnoucí Táňa Metelková (TJ Sokol Hradec Králové). Vyhrála v čase 35:44,9, který jí stačil na dvanácté místo absolutně, ale hlavně jí zajistil šesté vítězství v řadě a desáté celkem. Vlastní traťové rekordy – absolutní ženský i ženský v kategorii 35 až 44 let však nepřekonala. Potěšílo i vítězství dětí ve vložených závodech. Na druhém místě mezi ženami doběhla v čase 39:27,9 neúnavná závodnice Denisa Kozáková z SKP Pardubice.

Třetí ženou byla Jana Solánská, vítězka nejmladší kategorie. Běžela celý závod s otcem Františkem Pechkem, vítězem kategorie od 60 do 69 let a rovněž v dresu Maratonstavu Úpice. Cílem proběhla v čase 40:03,3, její otec to stihl o vteřinu pod 40 minut. Rodinný úspěch mohl být ještě výraznější, bratr Petr ale přijede až na zítřejší závod na Velkou Deštnou.

A to je další specifikum závodů ve Skuhrově, každý rok se totiž běží během víkendu běh do vrchu a relativně rovinatá desítka. Letos se netradičně běžel jako první závod na 10 km a běh do vrchu přijde na řadu až v neděli…

Výsledky

Výsledky – všechny ročníky

Foto – Iscarex

Článek byl 2. srpna 2015 v 18:30 aktualizován.