Jako první přišla na prezentaci a s číslem jedna si doběhla pro vítězství. Studentka psychologie Lucie Davidová ze Stříbra si udělala v Praze hezkou neděli, proběhla se a vyhrála placku rumu. Jakou jinou cenu byste na Rumolamově běhu čekali?

Tenhle podnik je jedním z mnoha malých, ale už tradičních závodů bohatého pražského kalendáře. „Chci mít pěknej závod. Ale nechci tady dělat žádnej servis, až lidi z termínovky mě donutili vypsat startovné padesát korun. Chtěli po mně stovku, já bych dal dvacku,“ smál se Michal Zimola z triatlonového klubu Novis, který pořádal už dvaadvacátý ročník. Sám.

Ráno si před hospodou Višňovka v Petrovicích zapsal účastníky, před tím ještě stihl bílou moukou vyznačit 11kilometrovou trať. Pak sešel dolů k ragbyovému hřišti, odstartoval, na mobilu změřil časy a zapsal je do lejster. Nejlepším předal placku rumu, vybral zpocená startovní čísla, všem poděkoval za účast a za tři hodinky tu zase vládla prázdninová siesta.

Přitom zážitku nechybělo vůbec nic. Velmi zajímavá a bez potíží vytyčená trasa – byť obrátková, pro objevitele se cestou zpět zdála úplně jiná, přesně jak slíbil říďa. Špičkoví běžci včetně mezinárodního obsazení, ale i známé postavičky v čele s kultovním veteránem …. Krejsou. V cíli voda a Branická desítka a vyklusání na travičce ragbyového areálu.

Navíc jste mohli objevit další zajímavá zákoutí pražského běžeckého místopisu. Údolí Botiče táhnoucí se směrem ku Křeslicím a Průhonicím přes přírodní park Milíčov nabídlo i s betonově vyprahlým povrchem hodně členitý trailík, který nedovolil držet „silniční“ tempo, ale řádně procvičil kotníky a úpony v chodidlech. To vše pro elitní pole pouze třiceti účastníků.

„Moc se mi tady líbilo. Už dlouho jsem se při závodě takhle nezmáčkla,“ usmívala se vítězka, třináctá v absolutním pořadí. Sice trénuje víc doma ve Stříbře, ale už se asimiluje i v Praze, však si našla byt nedaleko Prokopského údolí…

Nyní 22letá běžkyně běhá 1 500 metrů a 3 000 metrů překážek ve druhé lize za Stříbro a letos byla osmá na mistrovství ČR na desítce za 39:25. „Trenér mě na půlmaraton ještě nechce pustit, že je moc dlouhý, ale už se na něj chystám,“ dodala ještě.

Napínavý souboj první pánské trojky se začal trhat po obrátce. „Nenápadně zvyšoval tempo a v jediném kopci mě pak odpáral. Neměl bych na něj,“ komentoval vítěznou taktiku Vincenta Potzekalja v cíli druhý Pavel Kubričan, člen širší české špičky, jinak trenér juniorských mistrů světa na divoké vodě Matějky s Větrovským v USK Praha.

„Mám dobrou práci a běhám, co stihnu. Tak mi to vyhovuje,“ usmál se. Jeho bratr Lukáš jezdí na vodě i běhá skoro stejně dobře. Třetí skončil Benoit Rouzaud, druhý francouzský student z Toulouse, který umí desítku za 32 minut.

Výsledky: Muži: 1. Potzekaljo (Toulouse) 37:48, 2. P. Kubričan (USK Praha) 38:23, 3. Rouzaud (Toulouse) 39:20. Ženy: 1. Davidová (Stříbro) 47:33.