Triatlonista a pětinásobný otec dokončil epickou impozantní vytrvalostní výzvu

James Lawrence, šestatřicetiletý trenér triatlonu a osobní kouč zahájil 6. června na Havaji brutální vytrvalostní výzvu: dokončit 50 ironmanských distancí v 50 státech za 50 po sobě jdoucích dní. O padesát dní později, 25. července, v Utahu úspěšně uplaval posledních 3,8 km, ujel na kole 180 km a uběhl 42,2 km.

Během té doby získal pětinásobný otec z Lindonu v Utahu 70 tisíc dolarů pro neziskovou organizaci Jamie Oliver Food Foundation, která se zaměřuje na vzdělávání dospívajících v otázkách stravování a výživy a bojuje s americkou obezitou. Poté, co Lawrence na TED Talk slyšel o Jamie Oliver Food Foundation, věděl, že tuhle věc chce podpořit.

„Mám pět dětí a žijeme velice aktivně,“ vysvětloval Lawrence pro Runner’s World Newswire. „Chci jim v životě pomáhat a jít příkladem, aby ony mohly jít příkladem svým spolužákům.“

Lawrence je zkušený sportovec, který dokončil více než 40 oficiálně pořádaných ironmanů, 40 polovičních ironmanů a 15 maratonů. Je aktuálním držitelem světových rekordů v největším počtu dokončených ironmanských distancí (třiceti) během jednoho roku (a to v jedenácti různých zemích), jež absolvoval v roce 2012, a v největším počtu dokončených polovičních ironmanů (dvaadvaceti) během jednoho roku (zvládl to za pouhých třicet týdnů), a to o rok dříve, v roce 2011.

Jeho poslední podnik zahrnoval 50 ironmanských tratí měřených a monitorovaných GPSkou v jeho garminu. (Prohlédnout si záznamy můžete zde.) Nedělal to kvůli rekordu. „Byla to osobní cesta a úkol,“ prohlásil.

Na posledních pěti kilometrech, které měřili ambasadoři z každého příslušného státu, vyzýval Lawrence místní běžce, aby se k němu připojili a absolvovali závěr každodenní závodní porce s ním. Registrační poplatky za pětikilometrovou trasu spolu s případnými dary putovaly přímo do Jamie Oliver Food Foundation.

Počet účastníků pětikilometrové vzdálenosti se pohyboval od 10 po dvou tisíc, tolik lidí se zúčastnilo běhu úplně poslední den. Finále v Utahu navíc Lawrence absolvoval v nejlepším čase. Poslední triatlon zvládl za zhruba 11 a půl hodiny, přičemž maraton uběhl za 4:23. V průměru dokončoval trasu za 14 a půl hodiny a denně naspal v průměru čtyři až pět hodin.

Lawrencova manželka s dětmi jej doprovázela v obytném voze. Jeho dvanáctiletá dcera Lucy běžela s tátou vždy posledních pět kilometrů. „Jde příkladem dospívající generaci,“ nechal se slyšet Lawrence.

V dodávce a subaru se k rodině připojili tři řidiči, dva pomocníci a dokumentáristický štáb. Téměř každý víkend pomáhali Lawrencovi s regenerací masérka a chiropraktik. Kromě nich využíval také návleky na nohy Norma Tec a oleje od Young Living Essential Oils, svého hlavního sponzora. Nejvíc mu však pomáhala podpora rodiny.

„Moje děti jsou pro mě celý svět,“ vysvětloval Lawrence. „Řekl jsem jim, že to zvládnu, a tak mi nezbylo než to dokončit. Věděl jsem, že na mě na konci bude čekat pět rozesmátých tváří a pět objetí, a to je to pro každého dostatečná motivace.“

Přestože si běžně při triatlonech užívá především kolo, v poslední etapě ho nejvíc těšila jiná část. „Nejlepší byl maraton, protože jsem přesně věděl, co dělám,“ komentoval to. „Jakmile jsem sesedl z kola [a pustil se do maratonské porce], věděl jsem, že dnešní den skončí úspěchem.“

Lawrence dodal, že ho pomoc ostatním naplňuje. S manželkou plánují objíždět školy se sérií motivačních přednášek o boji s obezitou a aktivním životním stylu.

„Chci, aby lidé věděli, že možné je úplně všechno a že nesmí dovolit, aby jim někdo jiný diktoval, co zvládnou a co ne,“ vysvětloval. „Jděte za svými nejodvážnějšími sny… život nemá hranice.“

Facebook Jamese Lawrence