Po Karlštejnu a Lednicích se běžecký seriál Běhej Lesy přesunul do odlehlé části Beskyd, konkrétně na Bílou, s honosným zázemím v místním Skiareálu.

Počasí posledních dnů není třeba bystrému čtenáři blíže přibližovat. Zárybnická hlásila už na začátku týdne, že tropické počasí vydrží i o víkendu. Běžci na obou tratích (10 km a 20 km) tak byli konfrontování nejen s nástrahami zdejších pěšinek, lesních cest, kamení a poctivé porce kilometrů, ale rovněž s předem rozehřátou troubou na 35° C.

Starty obou závodů byly atypické. Na rozdíl od hromadného startu, se kterým se můžeme setkat na většině závodů, se na Bílé startovalo z předem připravených koridorů po čtveřicích s desetisekundovým intervalem.

Po startu v koridorech se běžcům čas ještě neměřil. Ti měli teprve za úkol oběhnout čestné kolečko kolem fotbalového stadionu a nalodit se na lanovku, která všechny závodníky vyvezla na hřeben. Teprve tam, po proběhnutí koberce, se každému závodníkovi zvlášť začal měřit čistý čas.

„Intervalový start byl sice zajímavým zpestřením, ale bylo škoda, že jsme byli kvůli lanovce ochuzeni o jedno výživné stoupání,“ zhodnotil v cíli jeden z předních závodníků Oldřich Kokošek (Pearl iZUMi Czech).

V cíli tak nemuselo platit pravidlo, že kdo doběhne první, bude první i v konečném hodnocení po sejmutí časů všech účastníků! Napínavá zápletka se psala především v ženské kategorii na krátké trase (10 km). Mohlo se zdát, že po doběhnutí první Adély Stráské (Eleven Run Team) bude o vítězce rozhodnuto. Opak byl pravdou.

V době, kdy se Adéla občerstvovala v cíli, doběhly v ještě rychlejších časech Edita Neubauerová (bez týmu) a Jitka Kramolišová (Sintesi Prima Donna) s vítězným časem 51:57 min. Mužskou kategorii na krátké trati ovládli bratři Dan a Andrej Fialovi (oba relax-fit-team.cz) a třetí místo patřilo Miroslavu Bětíkovi (JEM Team). Vítězný Dan Fiala s časem 41:04 min. předčil svého mladšího bratra Andreje o téměř 2 minuty.

Na dlouhé trati se mezi ženami nejlépe porvala s nástrahami místní přírody Iveta Fořtová (Eleven Run Team), která v čase 01:34:56 hod. přiběhla s více než šestiminutovým náskokem před druhou Marcelou Hlouškovou (Fortex Ski Moravský Beroun) a třetí Veronikou Hůlovou (bez týmu).

V mužské kategorii byly časy daleko vyrovnanější. Vítěz Jakub Mocek z Ostravy doběhl v čase 1:24:00 hod. a minutku za ním Oldřich Kokošek (Pearl iZUMi Czech) s dobře finišujícím Markem Causidisem (The North Face / LEEMON) za zády, který měl v nohách týden starý start na Mistrovství České republiky v Ultra Skymarathonu.

„V týdnu před závodem na Bílé jsem ani neměl moc chuť trénovat. Běhat jsem byl snad jen ve středu,“ svěřil se v cíli unavený, ale spokojený Causidis.

„Na lanovku jsem nastupoval mezi prvními, chtěl jsem si běžet ve předu tak, jak to mám nejradši. Nic dalšího jsem nevymýšlel,“ odpověděl vítězný Mocek na dotaz, zda si připravoval nějakou speciální taktiku na závod s intervalovým startem. A evidentně mu to vyšlo!

Po organizační stránce není závodu na Bílé co vytknout. Pro závodníky bylo připraveno nadstandardní zázemí. Časomíra fungovala na jedničku, značení bylo bezproblémové, občerstvovačky byly dostatečné a pomocníci byli velmi příjemní a ochotní.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Výsledky

Fotogalerie