První pár běžeckých bot od Nike inspirovaly vafle, píše na webu Business Insider Hayley Petersonová.

Bill Bowerman, spoluzakladatel Nike, snídal takhle jednou ráno v roce 1971 s manželkou, když ho najednou napadlo, že výstupky na vaflovači, který žena používala, by mohly fungovat jako perfektní vzorek pro běžeckou botu.

Bowerman v tu dobu pracoval jako atletický trenér a snažil se přijít na způsob, jak boty odlehčit a zrychlit.

Hayward Field v Oregonu, kde Bowerman působil, přecházelo na tartan a „Bill chtěl podrážku bez hřebů, která by držela stejně dobře na trávě jako na mulčovací kůře“.

Vykládal o svém dilematu manželce u snídaně, když dostal ten nápad s vaflovačem.

„Vytipovali jsme šperky a věci, které na sobě měly hvězdy nebo jiné vzory, jež by se daly vylisovat a dal by se z nich vytvořit vzorek na podrážky,“ vyprávěla Bowermanova manželka Barbara v roce 2006 historikovi firmy Nike Scottu Reamesovi.

„To ráno jsme připravovali vafle a bavili se o dráze. Když byla jedna z vaflí hotová, prohlásil: ‚Víš ty co, kdybych to obrátil vzhůru nohama a dráhy se dotýkal vnitřek vafle, mohlo by to fungovat.‘ Vstal od stolu a rozběhl se do laboratoře. Tam popadl dvě plechovky toho, z čeho po smíchání vzniká uretan, a nalil to do vaflovače.“

Gumová podrážka inspirovala první botu Nike – Waffle Trainers, která se na trhu objevila v roce 1974.

O čtyřicet let později je z Nike celosvětová velmoc s ročními tržbami 28 miliard dolarů. A Waffle Trainers se prodávají dodnes.