Jako v jiném světě si připadali účastníci posledního dílu tradičního brněnského seriálu Triexpert Asics Cupu. Zatímco před pár dny se běžci smažili při skoro čtyřiceti stupňové výhni, tak v Mariánském údolí v Líšni zažili úplný opak. Ochladilo se skoro o dvacet stupňů a trať skrápěl vytrvalý, ale osvěžující déšť. Takřka všichni vytrvalci ho vítali.

„Krása, bylo to o něčem jiném,“ pochvaloval si třeba změnu podmínek jeden z nich Josef Kučera.

Vedle počasí nastala největší změna v ženské kategorii. V ní se totiž poprvé představila letošní mistryně republiky v maratonu Šárka Dýrová Macháčková. Dostála své pověsti šampionky a na zhruba 10,5 kilometru dlouhé trati vyhrála v čase 42:23 minut.

„Poprvé se mi naskytla příležitost si závod Triexpert Cupu v rámci tréninku zkusit. Letos už žádný maraton nepůjdu a snažím se pobrat trochu rychlosti. Běželo se mi fajn, i když jsem se chvíli sžívala s nerovnostmi na trati a šerem,“ povídala usměvavá a zablácená Šárka, která by v budoucnu ráda královskou vzdálenost zaběhla pod 2:40 hodiny.

Průběžně vedoucí žena Tereza Eliášková skončila třetí, před ní se vecpala ještě druhá Lada Železná. „Pomalu se mi vrací forma. Minulé dva starty se mi vůbec nevyvedly. Asi jsem to přehnala s tréninkem, výkonnost šla dolů,“ vysvětlila Eliášková důvod čtvrtého a sedmého místa v posledních dvou závodech Triexpert Cupu.

V mužské kategorii nebylo co řešit. Na startu stáli opět tři přízrakové seriálu, kteří před sebe jen málokoho pustí. Z vítězství se v čase 34:59 minuty suverénně radoval Jiří Čípa před Jiřím Petrem a Danielem Orálkem. „Mám takové podmínky rád a běželo se mi fakt dobře,“ shrnul stručně Čípa, který má výbornou formu. Mírně zvlněnou trať podél potoka Říčka zvládl v tempu 3:11 minut na kilometr a druhého v cíli porazil o třičtvrtě minuty. „Nebylo co řešit. Jirka za to vzal od začátku a hned nám utekl,“ krčil rameny stříbrný Petr.

Vedle změny počasí a ženské vítězky se na poslední chvíli odehrála ještě změna v délce trati. V Mariánském údolí se totiž tradičně běhá jedenáct kilometrů. „Závod jsme zkrátili, na posledních několika stovkách metrů obvyklé trasy bylo kvůli dešti velké bláto,“ zdůvodnil ředitel závodu z týmu Triexpertu Tomáš Kalina.

Na deštěm zkrápěnou cestu ve stínu lesa vyběhlo nakonec 197 vytrvalců. Poprvé se tak číslo startujících pohybovalo (kromě dílu v nebrněnských Popůvkách) pod hranicí dvou set. Řadu pravidelných návštěvníků odradilo asi právě počasí. Další díl Triexpert Cupu následuje ve středu 26.srpna a běžce zavede letos už potřetí do Popůvek.

Výsledky