Když jsme se komplikovaně dostávali přes různé objížďky a kolony do Nového Města na Moravě, tušil jsem, že to asi nebude tento den poslední problém. A měl jsem pravdu. Což o to, počasí vyšlo skvěle, ale již v Radňovicích jsme nemohli najít závodní kancelář a pak objevily i další komplikace, včetně té, že jsme jeli jiným autem a já ve svém samozřejmě nechal foťák. Ale po pořádku.

Kvalifikace na MS do vrchu přiláká vždy řadu našich velmi dobrých vytrvalců, specialistů na vrchy ve všech kategoriích, které na mistrovství světa startují. Je to pro všechny mimořádné lákadlo, jak se dostat na světovou soutěž. A podle toho to také na náročných a trochu komplikovaných tratích na Harusově kopci vypadalo.

Nejdřív vyrazily juniorky

Kvalifikaci zahájily juniorky a společně s nimi se vydali na trať také nejstarší veteránky a veteráni.

Již od startu se na čele držela favorizovaná dvojice našich velmi úspěšných dívek z letošního ME do vrchu Michaela Stránská /Iscarex Česká Třebová – 25:31/ a Tereza Korvasová /USK Praha – 26:02/. Tyhle dvě dívky na trati problém neměly, zato další už společně i s několika veterány zabloudily a pořádně si tak zkomplikovaly nominační závod. Třetí nakonec skončila Kateřina Maternová /SK Nové Město na Moravě – 28:22/, která asi kufrovala nejméně.

Poté se vydali na trať muži

Náročné tři okruhy na Harusově kopci pořádně prověřily, jak na tom kdo z adeptů na start ve Walesu je. A rozhodně to nebyla procházka růžovou zahradou, to mi věřte.

Martin Kučera/VSK Univerzita Brno – 1:00:19/, věren své tradici, vyrazil dopředu a v prvním kole vedl. Ovšem v druhém okruhu ho předstihl rovnoměrně běžící Ondřej Fejfar /AK Kroměříž – 59:31/, který si vítězství pohlídal. A v posledním kole se před Martina, který nakonec skončil třetí, dostal ještě Jan Janů /Hvězda AK Pardubice – 59:45/. Ten si také rozvrhl lépe síly.

Čtvrtý pak kousek za bratrem doběhl Lukáš Kučera /VSK Univerzita Brno – 1:00:53/. Pátý skončil Tomáš Lichý /TJ TŽ Třinec – 1:01:06/ a šestý Pavel Dymák /Hvězda AK Pardubice – 1:01:30/.

Poslední se vydali bojovat o místa na MS ženy a junioři Tyhle dvě kategorie společně s veteránky nad 35 let a veterány nad čtyřicet a padesát let čekaly jen dva okruhy kolem kopce, ale i tak toho měli opravdu dost.

Mezi juniory se nejlépe dařilo Pavlu Hladíkovi /Hvězda AK Pardubice – 44:07/. Druhé místo vybojoval Marek Chrascina /TJ TŽ Třinec – 46:28/ a třetí pak skončil Adam Gaura /TJ T6 Třinec – 46:45/.

Nejlepší ženou se stala velezkušená Táňa Metelková /Sokol Hradec Králové – 48:01/, ta nasadila od startu ostré tempo a do cíle pak první místo uhájila pře Ivanou Sekyrovou /AK Sokolov – 48:22/ a obrovským překvapením závodu téměř místní Lucií Maršánovou /TJ Nové Město na Moravě – 48:47/.

Arko-Trophy letos jako kvalifikace na MS

Pátý ročník Arko-Trophy, Maratónstav – Altra Českého poháru do vrchu patří do kategorie Super, a právě zde proběhla kvalifikace na letošní Mistrovství světa v běhu do vrchu, které se koná 19. září ve Walesu. Vzhledem k tomu, že se MS letos běží nahoru dolů, tak trať v Radňovicích kolem Harusova kopce se zdála být zřejmě nejpřijatelnější variantou pro test kandidátů na start ve Skotsku.

Proto se také sešla u Nového Města na Moravě vcelku naše běžecká elita, která usilovala o nominaci. Čekala je náročná trať s mnoha výběhy a seběhy, například i po sjezdovce, kterou připravil ředitel závodu Jirka Žák.

A co jsem zaslechl na Harusově kopci

Nejdříve to byly stížnosti juniorek a veteránů po první startu na nepřesné značení trati. To už se bohužel nedalo napravit, ale muži si pak dali již pozor.

„Běžel jsem rovnoměrně,“ řekl mi Ondřej Fejfar. „Vím, že to Martin vždycky nakopne, tak jsem ho nechal a postupně ho doběhl a nakonec mu i utekl. Sice jsem šel dost ostře, ale pořád jsem tam měl rezervu.“

„Nechtěl jsem to překopnout a vytrápit se pak v závěru,“ přiznal nahoře mezi hejny vos Jan Janů. „A bylo to rozhodně lepší, vůbec se mi neběželo špatně.“

„Vyrazil jsem hned dopředu,“ konstatoval jen Martin Kučera. „Konečně tu byla trať, která se dala běžet, tak jsem to zkusil. Šlo mi hlavně o to, kvalifikovat se na MS a to se nám s bráchou podařilo, takže dnes úplná spokojenost.“

„Musím vždycky jít začátek dost ostře, abych si vytvořila náskok. Ten se pak snažím udržet. No, a dnes se mi to podařilo,“ rozkryla svoji taktiku pro kvalifikační závod spokojená Táňa Metelková.

„Minulý týden jsem měla problémy na Králičáku, proto jsem si trochu odpočinula a dnes mi to šlo docela dobře,“ usmívala se Ivana Sekyrová. „ Sice jsem už Táňu nedoběhla, ale ze závodu a hlavně z toho, jak mi to šlo, mám hodně dobrý pocit.“

„Přišla jsem se sem jen proběhnout a jedu na mistrovství světa,“ užasle a nevěřícně hodnotila svůj výkon Lucie Maršánová. „Nevím, co na to mám říct. Prostě mi dnes všechno vyšlo.“

Nakonec závod vyšel každému nějak. Jinak závodníkům, jinak pořadatelům, a někteří, včetně mě, to měli i s pořádným otokem od agresívních vos.

Teď už jen, aby se dařilo také nominovaným reprezentantům, kteří si perně svoji účast museli vybojovat, i na MS v běhu do vrchu ve Walesu. Budeme jim všichni držet palce.

Foto 697× – Iscarex, na konci fotogalerie výsledkové listiny