Rekordní účast zaznamenala brněnská RunTour, desítku dokončilo 506 a pětku 437 běžců.

Tempo disktovali dva Keňané, Moses Kipruto Kibire a Joel Maina Mwangi. Ve stejném pořadí také doběhli do cíle, Kibire – 30:56, Mwangi – 31:50. Na třetím místě doběhl první Čech, kterým byl Jiří Homoláč – 32:17.

Na maratonských tratích a jejich polovičních distancích patří k tomu nejlepšímu, co v Česku běhá. Na brněnské RunTour ale udělal Jirka Homoláč výjimku a vyrazil nezvykle „jen“ na desítku. „Bydlím tady kousek, bylo to pro mě fajn zpestření přípravy,“ vysvětlil svou účast 25letý atlet.

Ze své první účasti na RunTour si odvezl bronz, což v silné konkurenci rozhodně nelze brát za neúspěch. „Přede mnou byli dva kluci z Keni, kteří běhají skvěle, s nimi se moc nedalo držet krok,“ přiznal Homoláč.

Přesto se to právě jemu dlouho dařilo, stejně jako Lukáši Olejníčkovi, který v prvním kole oběma zahraničním účastníkům zle zatápěl, nakonec ale ze závodu odstoupil. „Je to škoda, rozeběhlé jsem to měl dobře. Pak jsem tam proti nim byl sám a oni si to pohlídali. Já jsem ale spokojený, byl to pro mě takový svižnější trénink, navíc ve velmi příjemné atmosféře,“ přiznal.

I mezi ženami vládly keňské závodnice a obsadily první dvě místa. Třetí doběhla Irena Pospíšilová (AK Drnovice – 39:19), čtvrtá skončila Jana Zatlukalová (AŠK Grafobal Skalica – 39:55).

Hezké časy zaběhli na 5 km trati Petra Vašinová (AK Šternberk – 17:20) a teprve sedmnáctiletý Vojtěch Vondra (Vencl tým Ústí nad Orlicí – 15:49).

S využitím tiskové zprávy

Výsledky – 10 km

Výsledky – 5 km