O víkendu se pod majestátným Matterhornem běžel další závod světové série ve skyrunningu, konkrétně Matterhorn Ultraks, který měřil 48 kilometrů s pozitivním převýšením 3.600 m. Po červencovém závodě Dolomites SkyRace šlo o druhý závod na distanci Sky a na startu se to hemžilo slavnými jmény.

Z původně velkého zájmu českých běžců bohužel sešlo a v hlavním závodě se nakonec neobjevil žádný český elitní závodník. Českou čest musely zachraňovat alespoň mezi ženami stálice české reprezentace Anka Straková a Hana Krajníková.

Po několikadenních deštích se počasí ve švýcarském Zermattu umoudřilo, Matterhorn vylezl z mlhy a v den závodu panovaly ideální podmínky. Kromě hlavního závodu pořadatelé připravili závody na 30 km, 16 km a VZR (Vertical Zermatt-Rothorn) s převýšením 1.600 m.

Za zmínění určitě stojí výsledek Laury Natálie Mynářové, která ve svých 14. letech skončila na celkovém 3. místě v ženách v závodě na 16 km. Že by nová nástupkyně Anky Strakové? Na náročné trati 30 km se v mezinárodní konkurenci ukázali Tomáš Maceček (9. místo) a Jan Mynář (12. místo).

Jak probíhal hlavní závod? Na Gornergratu (3130 m.n.m.), nejvyšším bodě závodu, byl jako první Aritz Egea, ale v druhé části závodu se předvedl „local hero“ a stavitel tratě Martin Anthamatten a do cíle v Zermattu dorazil jako první s náskokem devíti minut. Egea neudržel ani druhé místo, dostal se před něj mladý Španěl Manuel Merillas a tito dva tak brali stříbro a bronz. Vítěz mistrovství Evropy ve SkyMarathonu i závodu Dolomites SkyRace Tadei Pivk musel odstoupit kvůli zdravotním problémům.

V těsné blízkosti závodu se pohybovali i dvě největší osobnosti skyrunningu Kilian Jornet a Marco De Gasperi, ale oba dva bez startovního čísla. Zatímco Kilian si užíval pohled na východ slunce z vrcholků ledovců nad Zermattem, De Gasperi podporoval své týmové kolegy přímo na trati. „Ještě pořád odpočívám po svém rekordu na Mont Blanc, bylo to náročné. Ale na příštích závodech světové série v USA a Hong Kongu již nebudu chybět,“ svěřil se na afterparty De Gasperi.

V ženách se sváděl napínavý souboj o vítězství. Po většinu závodu se vepředu držely Megan Kimmel, Stevie Kremer a Maite Maiora, ale po úžasném výkonu v posledním seběhu si pro vítězství doběhla Italka Elisa Desco, minutu před Stevie Kremer. Bronz uhájila Maite Maiora, jelikož Kimmel ze závodu odstoupila.

Na rozhraní první a druhé desítky se po celý závod držela Anka Straková a v závěru ukázala, že stále má na to bojovat s nejlepšími ženami – dokončila na krásné 10. pozici. Naše druhá nejlepší žena Hana Krajníková doběhla na 18. místě.

Výsledky