Současná předpověď počasí napovídá, že bychom se mohli již tradičně dočkat příjemného počasí bez deště, kdy na horách se budou noční teploty blížit nule a přes den by mohlo být polojasno někde mezi 15 až 20 stupni nad nulou.

Mnozí z těch, kteří se na podobný závod chystají poprvé, se budou zamýšlet nad tím, jak se obléknout, obout, co si vzít s sebou do „batůžku“. Universální rada nejspíš neexistuje a určitě hraje roli to, zda hodláte téměř celou trať odběhnout v čase pod 15 hodin, nebo zda to bude spíše pochod s cílem vejít se do limitu 30 hodin a strávíte na trati 2 noci. Přesto si nějaký názor přidat dovolím.

Snad nejdůležitější součástí výbavy je kvalitní obuv. Určitě bych nedoporučoval kotníkové pohorky (snad s výjimkou turistů, kteří se pravidelně potýkají s vyvrtnutými kotníky), nejen kvůli hmotnosti a otlakům na nártech.

Běžecká trailová obuv je dnes k dostání od většiny předních světových výrobců (stále vládnou Salomony, čím dál více se prosazuje Inov 8, ale na trh se tlačí i mnohé další značky počínaje Adidasem, Reebokem, New Balancem, Diadorou, La Sportivou a dalšími).

Každému může vyhovovat jiná značka i úroveň tlumení. Každopádně na trati můžete očekávat spíše kamenité a šotolinové pasáže, případně i asfalt než velké množství měkkých a blátivých úseků. Mnozí volí boty o půl čísla až číslo větší kvůli otékání nohy během dlouhotrvající zátěže.

Ti, kteří většinu trati půjdou (nepoběží), může být variantou i nízká treková (turistická) obuv. Použití goretexu pro trailové boty je v posledních letech dost na ústupu (vlhkost se stejně obvykle dostane seshora) a spíše se používají rychleschnoucí materiály.

Vhodné jsou lehké a nízké návleky na obuv, které brání zapadnutí kamínků, jehličí a podobných nečistot do boty a následným problémům se způsobenými puchýři. Neméně důležité jsou kvalitní a vyzkoušené ponožky, které se nebudou shrnovat. Mnoho běžců pak používá kompresní podkolenky.

Pozornost před závodem byste měli věnovat i chodidlům samotným. Je vhodné je již několik dnů předem opakovaně preventivně promastit např. vazelinou, indulonou či jiným vhodným krémem. Lehké promaštění jako prevence proti puchýřům je vhodné i před závodem samotným, ale již bych to moc nepřeháněl.

Naopak je dobré se s vazelínou „vyřádit“ na jiných styčných a třecích plochách – v mezinoží, na zadku, v podpaždí, někdo trpí na odřeniny prsních bradavek nebo spodní části zad (od batohu). Mnozí si taky choulostivá místa předem vyholují (ale ne až v den závodu). Důležité je pečlivé ostříhání nehtů na nohou.

Taky samotné oblečení se bude trošku lišit u výkonnostních běžců, kteří se drží zásady: „Když je mi zima, zrychlím", od těch spíše rekreačních chodců. Ti první většinou vystačí s kompresními elasťáky pod nebo nad kolena (komprese unaveným stehnům opravdu pomáhá) a funkčním tričkem s dlouhým (či dokonce krátkým) rukávem.

Toto je možné doplnit lehkou, např. pertexovou bundičko, nebo vestou na noc. Opět bych se vyvaroval goretexu či jiné membrány, pod kterou se hodně potíte a slibovaná prodyšnost směrem ven nějak nestíhá. V případě krátkého rukávu je možná i kombinace s návleky na ruce, které se dají po noci lehce sundat.

Příjemný není ani pot stékající z čela do očí, což se dá řešit např. kšiltovkou se „sacím páskem“ po obvodu, lehkou čelenkou či „tenisovou“ potničkou na zápěstí na utírání potu.

K dalším tipům na povinnou i nepovinnou výbavu se dostanu v pokračování článku v nejbližších dnech.