Radek Brunner si splnil v sobotu velký sen, doběhl 246 km dlouhý Spartathlon a jako první Čech se v letošním ročníku dotkl v cíli sochy krále Leonidase. Skončil na pěkném 30.místě celkového pořadí s časem 30:14:29 (připravujeme rozhovor). Druhým českým běžcem, který dokončil, byl Ondřej Velička – obsadil 66.místo (32:56:16).

Závod byl odstartován v 8 hodin ráno v aténské Akropoli za slunečného počasí a skončil v řecké Spartě v hustém dešti.

K závodu nastoupilo 373 běžců ze 49 zemí, ale dokončilo pouze 174.

„Byl to nejdelší běh mého života. Ale tenhle pocit překonal všechny bolesti, trápení a pochybnosti těch předchozích třiceti hodin. Proběhli jsme tropy, vedro, bouřku, vítr a několik hodin vytrvalého deště. Řečtí bohové nám to prostě nechtěli dát zadarmo. Ostatně 174 lidí v cíli z 378 mluví za vše. Běžet s vlajkou vstříc králi je něco, co považuji za nejemotivnější zážitek mého běhání. Jsem šťastný. Moc děkuju všem, co investovali svůj čas, aby nás hnali do cíle, aby nám na dálku posílali energii,“ vyjádřil své pocity na Facebooku Radek Brunner.

Daniel Orálek diskvalifikován

Diskvalifikací po 112. kilometru skončil pro Daniela Orálka letošní Spartathlon píše Luboš Brabec na svém webu dlouhybeh.cz. „Vzal jsem si od svého podpůrného týmu čelovku mimo checkpoint, zrovna jel okolo rozhodčí a diskvalifikoval mě,“ vysvětloval situaci svému podpůrnému týmu Dan.

Diskvalifikace přišla ve chvíli, kdy bojoval s krizí a byl ve druhé polovině první stovky celkového pořadí. „Vlastně mi tím ulehčili rozhodnutí. Asi bych stejně skončil," citoval jeho slova dlouhybeh.cz.

adventure.com

Vyhrál Reus

31letý německý vytrvalec Florian Reus, který byl v posledních dvou letech druhý, letos vyhrál a jako vítěz závodu dostal olivový věnec a pohár vody z řeky Evrotas.

Druhý skončil 42letý Dan Lawson z Velké Británie (23:53:32), který po většinu závodu vedl.

Třetím v cíli byl dánský 40letý Kim Hansen, který byl pouhých 30 metrů za Lawsonem (23:54:37).

První ženou a celkově na 4.místě (!) doběhla 36letá Američanka Katalyn Nagy v čase 25:07:12.

Historie závodu

Závod se koná na počest běžce Feidippida, aténského posla. Ten je znám především jako běžec nesoucí zprávu o vítězství Atéňanů nad Peršany z Marathónu do asi 40 km vzdálených Atén, kde údajně po vyčerpávajícím běhu zemřel. Historik Hérodotos, který žil v 5. století př. n. l., tedy nedlouho po bitvě u Marathónu, se však o této události nezmiňuje.

Píše naopak o tom, že Feidippides byl v roce 490 př. n. l. vyslán do Sparty, aby její obyvatele požádal o pomoc v bojích s Peršany. Feidippides podle něj dorazil do Sparty den poté, co opustil Atény. Na základě tohoto tvrzení se do Řecka v roce 1982 vydalo pět příslušníků britské Royal Air Force, aby prozkoumali, zda je možné za den a půl tuto trasu o délce téměř 250 km zvládnout. Třem z nich se to podařilo v časech mezi 34 a 39 hodinami. Následujícího roku se konal první Spartathlon.

Prvních pět závodníků:

  1. Florian Reus (GER) 23:17:31
  2. Dan Lawson (GBR) 23:53:32
  3. Kim Hansen (DEN) 23:54:37
  4. Katalyn Nagy (USA) 25:07:12
  5. Oliver Leu (GER) 25:51:42

Video doběhu Radka Brunnera na Facebooku

Výsledky