Letošní mistrovská desítka přinesla nejvíce radosti favorizované Evě Vrabcové, která podobně jako loni získala dva mistrovské tituly ve dvou dnech. Mezi ženami byla před startem situace otevřenější, titul nakonec získal ještě loni junior Jakub Zemaník. Závod však ani letos pořadatelé nezvládli bez chyb…

Již 119. ročník tradičního závodu z Běchovic do Prahy přilákal na start více jak tisíc závodníků. Vedle nadšených rekreačních běžců a nadprůměrně vysokého počtu veteránů (muži nad 70 let a ženy na 65 let měly start zdarma) se sešla také česká špička usilující o mistrovské tituly. Počasí bylo takřka ideální, teplota kolem 16 °C, polojasno, jen občas trochu foukal vítr, tradičně ve směru od Prahy, tedy proti běžcům.

Eva Vrabcová: Dva dni, dva tituly

Mezi ženami nedala nikomu šanci stále ještě více běžkyně na lyžích než atletka Eva Vrabcová reprezentující AK Olymp Brno a po skvělých výkonech na pražské Grand Prix a půlmratonu v Ústí nad Labem zvítězila i v mistrovském závodě, její čas na nijak rovinaté desítce byl 33:27. Navíc včera brala titul na českém mistrovství v běhu na kolečkových lyžích, stejně jako loni. „Po včerejšku je to trošku problém rozběhnout, ale běželo se mi dobře,“ řekla v cíli spokojená vítězka a dodala, že na jaře zkusí zabojovat o limit pro Olympijské hry na maratonu. Desítka prý nepřichází v úvahu.

Již v polovině měla více než půl minuty na v tu dobu druhou Petru Kamínkovou a do cíle se rozestup zvětšil na minutu a čtyřiadvacet vteřin. Druhá však doběhla možná trochu překvapivě Monika Preibischová (AC Mariánské Lázně) a třetí v čase 35:19 nestárnoucí Petra Kamínková z AK Olomouc. Již větší odstup měla v cíli v čase 36:37 čtvrtá Ivana Sekyrová (AK Sokolov).

Těsně za jejími zády pak doběhly mladé závodnice Petra Vašinová a Tereza Lajdová (čtvrté a šesté místo dělilo 10 vteřin) a za nimi již finišovaly„holky Stránské“ v pořadí mladší Michaela (38:02) o pět vteřin před Adélou. Obě závodí za ČTBK Iscarex Č. Třebová a rychlejší z dvojice je také juniorskou mistryní republiky. Škoda neúčasti letošní mistryně na dráhové desítce Moiry Stewartové, převaha mladých dívek mohla být ještě výraznější.

Mládí má zelenou

Jestliže v ženském závodě o sobě daly mladé dívky vědět, ale na nejvyšší stupně se zatím neprosadily, u mužů tomu bylo jinak. Ještě loni junior Jakub Zemaník (SSK Vítkovice) se spolu s letošním mistrem v maratonu i půlmaratonu Vítkem Pavlištou (AC Slovan Liberec) odpoutali od startovního pole a v polovině závodu již měli na své pronásledovatele náskok 22 vteřin. V druhé polovině však dokázal více zrychlit mladší z dvojice a v cíli si mohl připsat prestižní vítězství za čas 30:50.

Vít Pavlišta, který se přeci jenom připravuje na maraton, bral i druhé místo (31:17). „Na rovině to šlo, do kopce už míň. V cíli jsem byl ale hned v pohodě, tak snad je to na dobré cestě,“ usmíval se v cíli borec, který rovněž sní o olympijském maratonu. Na stupně vítězů je doprovodil Milan Janoušek (TJ Sokol Kolín – atletika), rovněž mladý a neustále se zlepšující atlet, dnes zaběhl čas 31:36. Na čtvrtém a pátém místě doběhli další loňští junioři Dominik Sádlo a Adam Zenkl. Letošní vítěz juniorů Sebastián Vovšrda (AC Mladá Boleslav) s časem 32:46 bral osmé místo absolutně.

Mezi veterány, kteří letos netradičně startovali jako poslední kategorie, vyhrál mladoboleslavský Jiří Miller. „Běželo se mi skvěle, šel jsem jen na vítězství a čas mě nezajímal,“ řekl v cíli úspěšný závodník a s úsměvem dodal: „Běchovice jsem vždycky pokazil, tak jsem si to chtěl jednou vyzkoušet – jaké je to vyhrát.“ Ve zbytku sezony ale plánuje objíždět pouťáky, na další „velké“ závody se už letos nechystá.

Starší účastníci ale dobíhali v čase výrazně nad hodinu, nicméně nutno říct, že všichni si v závěrečných dvou kilometrech držely běžecký styl, žádná „procházka“.

Přes všechny superlativy na výkony domácí špičky je třeba zmínit, že ani letos se pořadatelé závodu nevyvarovali často zbytečných chyb. Počínaje startovními čísly pro mistrovské kategorie bez jmen s podivně bílou plochou nad samotným číslem (navíc ani letos nedostali účastníci MČR trička, ačkoliv podle propozic je měli dostat všichni přihlášení) přes nutnost nejlepších žen kličkovat na trati mezi muži startujícími o čtvrt hodiny dříve, poněkud znuzeného moderátora v cíli, již tradiční a nejednou kritizované „vysypání“ batohů závodníků na ulici poblíž cíle závodu až po vyhlašování vítězů, které proběhlo o půl hodiny dříve, než bylo uvedeno v oficiálním časovém programu. To je ostatně důvod, proč tuto reportáž nedoprovází fotky letošních medailistů v mistrovských závodech…

Článek byl 27. září ve 21:00 aktualizován o vyjádření závodníků.