Silniční běh Zlatý podzim ve Vratimově vznikl v roce 1990 jako náhrada za zrušený závod Paskov-Staříč-Paskov, který se od roku 1980 běhal mezi oběma šachtami a spolu s Dvacítkou Ligy stovkařů v Bělkovicích u Olomouce asi byl největším během té doby na Moravě. Patnáctikilome­trovou trať jsem tehdy měřil s šestiletým klukem, podržte se, desetimetrovým pásmem.

Po listopadových událostech roku 1989 byl závod ukončen a když jsem se to asi dva měsíce před jeho plánovaným konáním , to už jsem na dole Paskov nepracoval, dozvěděl, tehdy z pozice funkce v tehdejší TJ Liga stovkařů Frýdek-Místek, řekl jsem nic nerušte, něco vymyslím.

Tak vznikl běh Zlatý podzim v 5 km vzdáleném Vratimově, kde jsem bydlel. To už jsem měl v městském lese Důlňáku uspořádaných 7 roků Jakubova lesního běhu Důlňákem /o něm jindy/ s vysokou účastí dospělých i dětí. Ve Vratimově jsem se spojil s místní TJ Sokol v jejíž sokolovně jsme našli výborné zázemí.

Našel jsem trať s obdobnou délkou 15 km, vyznačil, a start jsem oproti paskovskému běhu o 2 hodiny posunul na dnešních 10.30, aby i ti, kteří neměli informace /kdepak tenkrát internet nebo mobily!/ se mohli od šachty do Vratimova přesunout. Popularita běhu Paskov-Staříč pokračovala i na Zlatém podzimu. Přes 200 závodníků na startu včetně mnoha zvučných jmen, to bylo v té době opravdu hodně.

Potom se po sedmi letech podařilo oživit i tradici původního běhu v Paskově, ale jen na tři roky, protože důl v roce 1999 definitivně zanikl. V té době se ani Zlatý podzim nekonal, považoval jsem ho za dočasnou náhradu původního běhu. Na četné hlasy běžců, že je to pěkný závod a je škoda ho rušit, jsem ho obnovil a od té doby nepřerušeně pokračuje až do letošního již 22. ročníku.

Jen se zkrátila trať z 15 na 10 km, neboť se domnívám, že 15 km už není pro každého, ale 10 km zvládá uběhnout každý, tedy i rekreační běžec. Současně jsme centrum závodu přemístili do Kulturního domu, kde kolektiv kulturního střediska každoročně vytváří výborné prostředí.

Nakonec původní běh Paskov-Staříč má i druhého pokračovatele, protože jej atleti z TJ Slezan Frýdek-Místek přemístili do Místku, kde z něho vznikla za mohutné podpory města a společnosti OKD Hornická desítka, která dnes na rozdíl od našeho skromného Podzimu patří mezi TOP závody v ČR.

Zlatého podzimu se každoročně zúčastňují nejen čeští běžci, ale i vytrvalci z Polska, Slovenska a Británie. Jak běžci špičkoví, reprezentanti a mistři republiky, tak i celá plejáda běžců a běžkyň kondičních a rekreačních bez rozdílu věku.

Ve výsledkových listinách tak najdeme polského reprezentanta Cembrzynskeho, vítěze ročníku 1990 a 91, naše reprezentanty mistra republiky Mikulenku, několikanásobného vítěze, naše nejlepší vytrvalce přelomu století Alenu Peterkovou a olympionika Karla Davida, mistra republiky v maratonu Neuwirta, skvělé maratonce Tsametise a veteránského mistra Zikeše, Petru Pastorovou, Ludmilu Šokalovou a další.

Takže pozvání: Přijďte si také zaběhnout pěknou desítku na pestré členité trati s výhledy na panorama Beskyd, porovnat svůj výkon s časem z minulých ročníků, s kamarády-soupeři i s těmi nejlepšími vytrvalci. Závod měří 9700 m.

Start v sobotu 10.10. v 10.30 ho­din, startovné pouhých 50 Kč a centrum závodu je v Kulturním domě ve Vratimově. K občerstvení po závodě bude opět připravena výborná a závodníky chválená zelňačka a je připravena i prezentace speciálních běžeckých kočárků s možností vyzkoušení.

Zdeněk Fejgl, Běžecký klub Vratimov