Za typicky podzimního počasí se v Hradci Králové uskutečnil třetí ročník půlmaratonu vedoucího městem i blízkými lesy. Letos premiérově se konal zároveň i maraton.

Pořadatelé vsadili na extrémně rychlou trať vedoucí z historického centra do městských lesů. Celá trasa byla asfaltová, jen výjimečně místy trochu kamínky, ovšem Tomáš Zahálka běžící bosky jako půlmaratonský vodič na 2:10 si povrch pochvaloval, což hovoří za vše. Mírně zvlněný profil spousta běžců ani nevnímala a když si připočteme teplotu okolo 10 °C a polojasno, máme podmínky jako dělané pro osobní rekordy.

Euforii z ideálních podmínek trochu brzdil silný vítr, ale ten foukal nepříjemně proti hlavně v první fázi závodu, kdy se ještě běželo ve skupinkách a všichni měli dost sil, zhruba tři kilometry před cílem pak naopak pomohl. „Tam se běželo skoro samo, stačilo jen natahovat nohy,“ smál se po závodě Pavel Dymák. Trať půlmaratonu byla opravdu rychlá a mnoho lidí si zde zaběhlo osobní rekordy. Po závodě se dokonce objevily spekulace, jestli nebyla o něco kratší než 21 097 metrů.

Okolo trati bylo i v lese poměrně hodně diváků (o městě nehovoříme, tam je početná divácká kulisa takřka samozřejmost) a i když by se našla místa, kde byli běžci zcela sami, průběh místy předávek, kde byla trať z obou stran obsypaná davy lidí, to vše bohatě vynahradil. Občerstvovacích stanic byl také dostatek, akorát nabízení iontového nápoje a vody bylo tak trochu bez „pravidel“, jen dobrovolníci křičeli, co nabízí.

Martonci dříve startovali, půlmaratonci dobíhali

Maratonci se vydali na trať dříve, nicméně nejrychlejší běžci na poloviční vzdálenosti je předběhli a v cíli se tak objevil jako první Jan Kohut (RELAX-FIT.CZ TEAM). Časem 1:06:18 si o dvě minuty vylepšil osobní rekord a přepsal i rekord traťový Lukáše Olejníčka, ten dokonce o více než tři minuty. „Běželo se dobře, trošku mi vadil vítr a zima,“ uvedl po závodě vítěz, který byl mimo jiné letos na prestižní Žebrácké pětadvacítce jen o pár vteřin pomalejší než Jan Kreisinger.

Na druhém místě doběhl rovněž v osobním rekordu Pavel Dymák. I pro něj to byl zhruba od pátého kilometru sólo závod a navíc mu byla v tradičním dresu SKP Hvězda Pardubice tak trochu zima na ruce, zatímco nohy měl v ideální teplotě. Royal Bay, který patří mezi jeho sponzory, zatím návleky na ruce nedělá… Třetí byl Lukáš Kučera z Brna, jehož bratr Martin dnes závodil jen pár kilometrů, pak se po trati probíhal v dresu v národních barvách. Ale i bez startovního čísla mu diváci tleskali a fandili.

Další skvělý východočeský vytrvalec Milan Janata (RUN4FUN/SALMING) bral trochu překvapivě až osmé místo s časem 1:13:43, přeci jen musel uznat, že letos na asfaltu skoro neběhá a to mu v závěru dala pocítit bolest lýtek.

Monika Preibischová stylem start-cíl

Mezi ženami proměnila ve vítězství svůj premiérový start na této trati Monika Preibischová a rovnou ve skvělém čase 1:16:19. To je také nový traťový rekord, v tomto případě o necelé tři minuty. „Na moje poměry byla možná trochu velká zima, podle mě to není úplně ideální a hlavně vítr byl nepříjemný. Neměla jsem s kým běžet a spíš jsem doháněla kluky,“ uvedla v cíli k závodu.

Letos na podzim se jí daří, nedávno byla druhá na Běchovicích. „Jsem ráda, že jsem se vyhrabala ze zdravotních problémů a jsem schopná běhat slušný časy, ale doufám, že ke skvělé formě mám ještě daleko a mám se kam posouvat. Ambice jsou vyšší,“ řekla sympatická závodnice k aktuální výkonnosti.

Druhá mezi ženami byla s časem 1:26:16 neúnavná závodnice Denisa Kozáková (Hvězda SKP Pardubice), jen čtyři vteřiny za ní doběhla Zuzana Tučanová ze Spartaku Praha 4. „Osobák asi o čtyři minuty. Bylo to dlouhý, ale běželo se dobře,“ uvedla třetí žena v cíli s úsměvem.

Čivrný moc neběhá, ale vyhrává

Mezi maratonci zvítězil čerstvý otec Jiří Čivrný z Eleven Run Teamu i přes to, že podle svých slov poslední dobou příliš neběhá a druhou polovinu závodu se trápil. „Jsem rád, že jsem mohl splnit svůj slib z loňského roku. Tehdy jsem řekl, že pokud se tu letos poběží maraton, přijedu a pokusím se vyhrát,“ řekl bezprostředně po doběhu v čase 2:36:12. V druhé polovině závodu ho prý ale trápila bolest nohou, tréninkové manko bylo znát.

Druhý doběhl další závodník v barvách Elevenu David Pecina v čase 2:41:32 a třetí pak byl Jan Bavor z SK Miletín (2:43:45). Mezi mladými běžci zvítězil Jakub Jeřábek.

V ženách byla jasná favoritka Táňa Metelková z TJ Sokol Hradec Králové zraněná, přesto byla druhá mezi ženami, maraton uběhla za 3:20:21. Vítězství tak získala další domácí závodnice Marcela Rambová (GoMango) v čase 3:14:17. „Jsem šťastná, ale vítězství mě tolik netěší, protože vím, že Táňa Metelková je zraněná. Jsem první, ale měla by tam stát ona,“ přiznala po závodě a ukázala tak smysl pro fair-play. Jako třetí žena závod dokončila Dana Hricisin z Prahy v čase 3:21:05. Jak má vypadat radost z vítězství pak předvedla Petra Klimešová z GoMango Hradec Králové, která své nadšení ani trochu neskrývala.

Vyhlášení, během kterého chodily mezi diváky hostesky nabízející ovoce, které závodníci po doběhu nesnědli (skvělý nápad!) se dočkaly také nejúspěšnější dvojice, čtyřčlenné štafety, zvlášť byly hodnoceny firemní štafety a uskutečnil se také Přebor ČR záchranných a integrovaných složek, to vše na půlmaratonské trati. Nezapomnělo se ani na děti, které si také mohly zazávodit. Spolu s vyhlašováním veteránských kategorií si pohár dnes odvezlo mnoho závodníků. A tak to má být.

+ Přidej si svůj běh do tréninkového deníku

Článek byl v neděli 11. října v 18:30 aktualizován.