Povzbuzeni povedeným loňským nultým ročníkem Havířské desítky s účastí mistra světa v běhu na 400 m a místního rodáka Pavla Masláka, se tentokrát organizátoři z triatlon teamu SK Fuga a HSC Havířov pustili do přípravy prvního ročníku s velkým předstihem a na výsledku to bylo opravdu znát.

Největší a určitě pozitivní změnou bylo přenesení trati z areálu atletického clubu přímo do centra města se startem u známého Kyvadla na Náměstí Republiky.

Přiznám se, že jsem si dlouho myslel, že závod ponese název Havířovská desítka, což mi přišlo trošku logičtější, když současné město nemá už s doly nic společného, ale organizátoři se nepochybně nechali inspirovat u starší a tedy zatím úspěšnější a populárnější Hornické desítky ve Frýdky-Místku, což určitě nemůže být na škodu.

Nejen díky podpoře Magistrátu Města Havířova se podařilo vytýčit 2,5 kilometrový okruh s dopravní uzávěrou z centra města na nábřeží s využitím místní cyklostezky. Trošku škoda, že celá trať je o něco málo delší (dle měření organizátorů 10120 m) s mírným 40 metrovým převýšením a nějakou tou ostrou zatáčkou, takže pro osobáky se bude jezdit stále do Místku.

Za docela příjemného počasí s teplotou lehce nad 10 stupňů, mírného větru a jen krátkého mírného deštíku se na start kratšího 2,5 km běhu se postavilo 40 účastníků, kteří si netroufli na čtyřnásobnou vzdálenost, mezi nima mnoho dětí. 211 účastníků hlavního závodu pak vyběhlo na trať o půl 12 hod.

Již v průběhu prvního kola bylo zřejmé, že na vítězství mohou myslet jen 2 borci. Mladý, teprve osmnáctiletý junior z TŽ Třinec Marek Chrascina a výrazně zkušenější, někdejší mistr ČR v chůzi Karel Kettner z Vítkovic, který se v posledních letech již specializuje jen na běh. Tato dvojice se brzo odpoutala od ostatních.

Rozhodující okamžik nastal v mírném stoupání v závěru 3.okruhu, kdy Chrascina získal mírný náskok, který v tom závěrečném již jen navyšoval. Boj o bronz pro sebe rozhodl zkušený domácí matador Honza Polášek.

Mezi veterány kraloval Roman Baláž a celkově bylo zvláštní, že padesátníci byli tentokrát na všech medailových pozicích rychlejší, než jejich o 10 let mladší kolegové.

Také v kategorii žen aspirovali na vítězství jen dvě borkyně – zkušená Tereza Šádková z MK Seitl Ostrava a Adéla Esentiérová z BET Ostrava, kterých se ještě v prvním okruhu držela další veterána Iva Pachtová. Závěr pak pro sebe výrazným způsobem rozhodla Šádková.

Letošní neúčast celebrity typu Pavla Masláka, se snažili alespoň z části nahradit ve startovní listině náměstek primátora Havířova Ivan Bureš, či rektor Slezské university Opava Pavel Tuleja. Pokud budou organizátoři závodu s podporou města stejně aktivní v dalších létech, bude si tento závod nepochybně získávat stále větší popularitu.

Absolutní vítězové: Muži – 1. Marek Chrascina, TŽ Třinec 33:56, 2. Karel Kettner, SSK Vítkovice/OSA Invest 34:51, 3. Jan Polášek, AO Slavia Havířov 37:43

Ženy – 1. Tereza Šádková, MK Seitl Ostrava 43:16, 2. Adéla Esentiérová, BET Ostrava 43:29, 3. Iva Pachtová 44:43

Výsledky

Foto – Lukáš Podolák