V podzimem lehce pošmourné Hvězdě pokračuje Pražský běžecký pohár. Tradiční akademický šampionát v přespolním běhu napíše už 53. kapitolu v 63. ročníku závodu. Běh 17. listopadu oslaví dvojnásob význačné datum studentských vzedmutí odvahy a vzdoru s předstihem už v sobotu čtrnáctého.

Přestože se podzimní sezona pomalu naklání a mnohým už padla do odpočinkového období, Běh 17. listopadu stojí stále za pozornost. V explozi komerčních běhů zůstává pilířem tradice, která se koupit nedá.

Dnes v pátek se do 14 hodin se přihlaste na webu www.sportis.cz , jinak zaplatíte zítra přímo na místě dvojnásobné startovné (40, resp. 100 Kč). A pak taky dnes můžete přijít na brigádu, čistit trať fukary a hráběmi od spadaného listí a klacků, aby byla připravena na pěkný závod.

„Vypisujeme jednu novou kategorii pro dámy nad 50 let, dlouho nás přemlouvaly. Jinak všechno zůstává při starém a osvědčeném,“ říká šéf organizátorů Jan Roob z tělovýchovné katedry ČVUT v Dejvicích.

Park okolo letohrádku Hvězda prošel přes léto rekonstrukcí, což bylo hodně cítit ještě při Prague Barefoot Runu. Teď je konečně hotovo a úpravy hlavních cest by akademickou trasu neměly ovlivnit, neboť ta je pouze jednou kříží a jednou se jich dotýká.

V 9.30 začínají děti do 7 let na 300metrové trati, dorostence, juniory a ženy (v 11.35) čeká 4 400 metrů, veterány (ve 12.10) 6 km a muže (ve 12.55) 9 km. Pro mimopražské premianty cestující MHD, radíme hledat novou zastávku metra Petřiny. Kromě dětí, které se registrují v zahrádce restaurace U Holečků před vchodem do Hvězdy, mají ostatní čísla k vyzvednutí v budově nedalekého gymnázia Nad Alejí 1952, kde najdete i šatny a sprchy.

Na cenách pro nejlepší čeká 20 100 Kč a další dárky od partnerů. Na startovce jsou známá a kvalitní jména Ondřej Fejfar z týmu Inov-8, Michal a Tomáš Edelmanové ze Slavie, brněnský Lukáš Olejníček nebo Jana Klimešová stále ve vysokoškolských barvách USK Praha či Iva Milesová z Olympu i obě děti desetibojařského šampiona Romana Šebrleho. Na loňské rekordy Sirmy Harona 25:43 a Nancy Arusei 14:55 by musel přijet patrně někdo z jejich afrických krajanů… Ale kdo ví?

Sobotní předpověď hlásí mírné ochlazení, přesto nevídaně teplý podzim trvá. „Je sice tvrdo, ale na vedlejších cestičkách se krátké hřebíky na tretrách určitě uplatní. Očekáváme podobný počet účastníků jako loni, lehce přes pět stovek,“ předpokládá ředitel Roob.