Do startu letošního mistrovství světa v Adventure race zbývají už pouhé dvě hodiny! Přinášíme vám zprávu od týmu BlackHill / OpavaNet ze včerejšího večera o prvních etapách závodu a předzávodních pocitech.

„Právě odjíždíme na dvanáctihodinovou plavbu do místa startu. Do divočiny, kde nejsou cesty, kde je mnoho bažin a orientace bude hodně náročná. Máme s sebou moskitiéry proti hmyzu, pytle proti včelám a odvahu proti levhartům. Nejprve nás čeká 50 km kajak a dále potom 170 km trek s vloženými speciálními rafty, které si poneseme. Budou nám usnadňovat cestu, pokud je neroztrháme o ostré keře a větve. Zatím máme pocit, že to bude hodně náročný závod s pomalými postupy a obtížnou navigací. Byli bychom ale rádi, kdyby to bylo jinak…,“ těší se jeden z členů výpravy Tomáš Petreček.

O trati toho zatím moc zveřejněno není, ale podle informací ze serveru sleepmonsters.org se závodníci mohou těšit na opravdu drsný závod. Vypadá to, že letošní disciplínou č. 1 bude pádlování, prý ho bude více než na jakémkoliv předchozím šampionátu. Podle některých zpráv by závodníci mohli na lodích urazit až 180 km. Loterií prý bude i volba kajaků.

Nikdo zatím neví, jestli bude lepší zvolit 4 jednomístné, nebo 2 dvoumístné kajaky. Musí být totiž nafukovací a budou se přenášet. Jednomístné jsou prý pomalejší (respektive pohyb na nich stojí víc energie), ale mají tu výhodu, že i při zničení jednoho z nich se tým stále může poskládat na 3 zbývající, což by v případě zničení jednoho dvoumístného nebylo možné.

Míst na doplnění potravin také nebude mnoho. Navíc když je závodníci budou míjet v noci, mají smůlu.

V povinné výbavě jsou mimo jiné mačeta, hůlky (proti rejnokům ležícím na dně pod vodou), stroboskop (na zastrašení jaguárů), 100 litrový pytel (prý jako úkryt před včelím rojem) a spousta baterií (vzhledem k 11ti hodinám tmy denně). A také prý začíná „rainy season“. No a když nebude pršet, tak bude vedro (momentální teploty přes den šplhají až ke 40°C).

Tým BlackHILL / OpavaNet bude reprezentovat osvědčená trojice Jarda Krajník, Pavel Kurz a Tomáš Petreček, doplněná o brazilskou závodnici Camilu Nicolau.

Těsně před odletem jsme krátce vyzpovídali Toma Petrečka:

Tome, právě s týmem odlétáte na ARWC 2015 do Brazílie. Vzpomeneš si kolikáté ARWC to pro Tebe bude?

Závodů jsme s týmem už odjeli hodně, ale pokud počítám správně, mělo by to být šesté MS.

Přestože jsi zkušený závodník, čeká Tě na letošním ARWC jedna nová zkušenost a sice mezinárodní složení týmu. Co Vás vedlo pro angažování parťačky z Brazílie?

Co se týká týmu, klučičí část se moc nemění, už spolu závodíme hodně let. U holek to bývá trochu jinak, hlavně s přibývajícím věkem chtějí třeba rodinu atd… Navíc je těžké vůbec najít holku, která má o adventure race zájem a má na tento sport výkonnost. Letos se nám parťačku najít nepodařilo, proto jsme oslovili Camilu Nicolau, která je z Brazílie a známe ji i z jiných závodů.

Nebojíš se, že to bude na úkor komunikace v týmu? Jak moc spolu tým během závodu typu AR vlastně komunikuje?

Ano, komunikace bude horší, ale nějak to zvládneme. Všichni se anglicky dorozumíme, tak myslím, že to nějak půjde. Jinak komunikace v týmu je hodně důležitá součást závodu – ať už jde o domluvu strategie nebo si vykládáme zábavné historky, abychom zabili čas.

Není to tak dávno, co ses vrátil z extremně náročné himalajské expedice, při které jsi i hodně shodil. Jak probíhala regenerace a jak dlouho trvalo dostat se znovu do formy?

Snad už mám síly zpátky, cítím se dobře. Dával jsem se do kupy zhruba dva měsíce, nabrat zpět deset kilo, které jsem na expedici ztratil, se mi podařilo poměrně rychle.

Potřetí za sebou se ARWC koná ve Střední nebo Jižní Americe. Myslíš, že budete moci čerpat ze zkušeností z minulých mistrovství nebo že Brazílie nabídne zase něco úplně nového?

Určité věci budou jistě podobné. Jen nebezpečných zvířat bude asi více: piraně, rejnoci, hadi, divoké včely a krokodýlové. I Brazilka Camila má obavy a to je tady doma.

Black Hill Salomon Community

Facebook