Dráhaři se zkušeností z terénu ovládli tradiční akademický šampionát v přespolním běhu, Běh 17. listopadu ve Hvězdě, předposlední díl premiérového Pražského běžeckého poháru. Aneb Lucie Maršánová a Lukáš Olejníček si vezou tituly z Prahy do Brna.

Jako by se chtěl konečně přece jen připomenout pokročilejší podzim. Sice prosvítalo slunce, ale teploměr spadl na deset stupňů, silně foukalo a spadlo i pár kapek deště. Na pevných cestách v oboře Hvězda se lítalo od rána. Závod potvrdil vysokou sportovní kvalitu účastí i výkony, ač nepotřeboval davy ani Afričany.

Po prvním ze tří okruhů se držela na špici ještě šestičlenná skupina, ve druhém průběhu už jen Lukáš Olejníček s Ondřejem Fejfarem. A do finiše od letohrádku už upaloval mezi běžci o kolo zpět sám vítěz. Zdejší trať mu velice svědčí. Vyhrál tu už počtvrté (za 27:14) a teď získal celkem desátý akademický titul mistra země.

„Ondra mi průběžně dával trháky. Ale udržel jsem ho, zato odpadávali ostatní. Tempo nebylo závratné, ale docela stupňované. Líp mu to šlo z kopce i do kopce, ale věděl jsem, že v pětisetmetrové cílové rovince bych to ztratit neměl. A on taky,“ vyprávěl v cíli král, student doktorského oboru kinantropologie, vědy o pohybu člověka, na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Nyní 27letý běžec VSK Univerzita Brno si tak připsal letos další významný výsledek. Vyhrál už zlato na 10 000 m a 3 000 m překážek, k tomu bronz na půlmaratonu a v přespolním běhu.

Fejfar z Inov-8 získal stříbro, bronz patří Peteru Ďurecovi z USK Praha. A čtvrtý písecký Lukáš Pojezný může litovat pádu přes kořeny, který mu sice přinesl odřeniny, ale možná sebral medaili.

Už předtím také dámy vyrazily na 4,4 km svižně. „Chtěla jsem ale postupně zvyšovat tempo. Holky se držely, ale v prvním kopečku jsem jim cukla, to bych měla, ne?,“ usmívala se spokojená vítězka. První okruh dala za 7:26, druhý jen o pět vteřin pomaleji.

I když se běžkyni SK Nové Město na Moravě v terénu daří, dává stále přednost běhům od 800 metrů do 3 km na ovále (letos nejlíp 4:29,32 na 1 500 metrů), ale je to i 23. žena z vrchařského mistrovství světa z Walesu. Přitom to byl její teprve druhý běh do vrchu!

„Dá se to všechno zvládnout z tréninku na dráze bez specializace. I když teď přecházím k pardubickému trenérovi Wastlovi, tenhle systém měnit nebudu,“ dodala dívka z Rančířova u Jihlavy. Pomalu zahajuje přípravu na další sezonu a zvládne i 90 km týdně. „Ale pořád v tom jsou rychlé kiláky, šestistovky, dvoustovky.“

Na druhou Michaelu Drábkovou z Nového Města nad Metují naběhla 18 vteřin, třetí Alena Ulrichová z USK zaostala půl minuty. „Běželo se mi dobře, jsou to cenné skalpy. Na Míšu jsem si ani nevěřila, ale zkusila jsem to a ono to vyšlo,“ dodala nová mistryně, za pár dní 25letá studentka doktorandského studia biomedicíny na Vysokém učení technickém v Brně.

Hodně se zabývá výzkumem a programováním přístrojů na sledování srdce, sama ale nepoužívá ani sportester. „Škrtí mě,“ usmívá se. „Vím jen, že mám hodně nízkou maximálku, někde okolo 180 a ráno se probouzím s tepy pod 40.“

Mezi veterány na 6 km dominoval nepříliš známý 40letý policista Josef Veber z Chodova (19:57). V nabitém poli ho nedostihnul ani zkušený Ervín Beshir nebo Michal Kovář a dvojčata Martin a Pavel Frelichovi. Dvanáctý Pavel Vipler zvládl pár minut po doběhu šestky slušně i hlavní devítku.

Pražský běžecký pohár vyvrcholí za dva týdny na legendárním lyžařském běhu v Senohrabech. A už se chystá slavnostní vyhlášení výsledků!