15.listopad 2015 start 9:30h.

limit závodu: do posledního doplazení :)

Každý závod má svou atmosféru a nebylo tomu tak i na závodě – nezávodě pod názvem TOBI trail…2015, který byl konaný partou nadšenců ze skupiny Frenštátských a okolních sporťáků, sdruženi pod názvem TOBI Sport Frenštát p.R.

Od samotného začátku bylo avizováno že se jedná o Funky závod což jasně vypovídalo o tom, že to nebude žádný prestižní závod s mnohohlavou skupinou borců, ale zábavná akce a hlavně o příjemný prožitek nedělního dopoledne v naší drsné přírodě. Zdůrazňuji drsné, protože když se v Beskydech plánuje něco týden dopředu, tak nevíte nikdy jaké počasí Vás překvapí.

Takže ráno po probuzení, když jsem vykoukl z okna bylo jasné, že nás čeká pěkná čvachtačka :) …navíc po otevření FCB na mobilu jako první na mne vyskočila fotka z webky Lysé hory kde radostně oznamovali „máme tady první sníh a to rovných 10cm“ což jen utvrdilo mou obavu z nadcházející akce. No nic každý kdo je zapálený do různých akcí na horách (horské maratony atd.) takové detaily neřeší, a tak nezbývá nic jiného než zvolit správné oblečení.

Před devátou jsme se postupně shromáždili na Ráztoce kde byla prezentace, losování funky čísel a po rozpravě kudy tudy jsme se postavili na start. Vzájemně jsme si popřáli hodně zábavy a skupinka cca 20 závodníku se dala do pohybu. Vybíhalo se v deštivém počasí po zelené turistické značce směrem na vrchol Radhoště a namístě byly obavy z počasí na samotném vrcholu. Každý kdo jej zná tak ví, že je to velmi otevřený a větrný vrchol, no a když se k tomu přidá déšť nebo sníh tak je o zábavu postaráno. Naštěstí pro nás překvapivé bylo to, že se obavy až tak nenaplnily. Hřeben Radhoště byl sice celý pod sněhem, ale vítr a zima byli tentokrát snesitelní. Takže krom toho, že jsme byli promoklí skrz naskrz tak se běželo parádně. Po doběhnutí na vrchol následovala otočka kolem sousoší Cyrila a Metoděje a po hřebeni jsme se vydali směr Pustevny. Ten směr nebyl vedený po celém hřebeni, ale na velké sjezdovce následovalo krátké ostré sbíhání kde nás pak značení navedlo do lesní pěšiny a následné vyústění na horní vrstevnici, která nás dovedla až k chatám na Pustevnách. Tam jsme měli lehčí občerstvení a poté se postupovalo zase sbíháním po modré tur. značce do spodní stanice vleku, kde se opět nabíhalo na vrstevnici a pokračovalo se směrem pod Okrouhlý zhruba 3km. Tam nás pro změnu čekala prudká odbočka doprava a ostré výživné stoupání cca 700m. Po vystoupání na vrchol Okrouhlý jsme už dobíhali po trase běžkařů zpět na Pustevny kde po 12,4km a 740m převýšení byl náš cíl.

Na chatě Šumná bylo zajištěno občerstvení v podobě teplého čaje a vynikající zelňačky. Organizátoři pak vyhodnotili nejlepší závodníky v ženách a mužích a po losovačce tomboly byli tak odměněni všichni zúčastněni.

Chtěl bych tedy závěrem vyjádřit všem velké díky za tuto suprovou akcičku a i když nešlo o žádnou masovku, tak to jistě není důvodem proč bychom se netěšili na příští akci konanou týmem organizátoru TOBI Sport Frenštát p.R.

Foto: František Raška http://sk-zafar-frenstat-p-r.rajce.idnes.cz/…_trail_2015/

Text: Andrej Rybář