Myšlenka tohoto závodu vznikla po silvestrovském běhu, který má v Ostravě Hrabové již dlouholetou tradici. Slovo dalo slovo a se starostou Hrabové jsme se domluvili na úzké spolupraci. Tento prvním ročník byl původně myšlen jako takový domácí závod pro “pár” běžeckých nadšenců.

Myšlenka nebyla špatná, jenže při pohledu do termínovky jsme v blízkém okolí měli jen jeden konkurenční závod a to Kampus u VŠB v Porubě, který se ale konal až odpoledne. Asi dobrý termín a i docela vlídné počasí přispělo k této obrovské účasti, kterou jsme jak říká každoroční český slavík opravdu nečekali. Byl to první ročník a příště budeme chytřejší a připravenější.

A kolik bylo vlastně účastníků? V hlavním závodě úctyhodných 209 závodníků a lidový běh doběhlo 26 běžců a běžkyň. Za zmínku určitě stojí že jeden z účastníků byl primátor města Ostravy.

Výběr tratě padl na cyklostezku směrem do centra Ostravy, po celé délce je asfalt a trať je rovinatá, jediný problém může být jen vítr, který tady občas hodně fouká. Délku tratě jsme měřili kolečkem, a proto za správnou délku i správné značení kilometrů ručím. Trať je klasická obrátková takže se po pěti kilometrech vrací po stejné trase zpět.

Zázemí závodu bylo v místní základní škole a start na náměstí. Pro závodníky po závodě čekal připraveny čaj, tatranky, perníky a koláče domácí výroby. Medailí v cíli bylo jen 120 a pro ty, na které nevyšlo mám docela potěšující zprávu, přidělají se. Pro ty, na které v cíli nezbylo mi pošlete mail na fousekjan.ob@gmail.com abych věděl počet.

Závod byl odstartován v 10 hodin a prvního v cíli Milana Hrazděru (SSK Vítkovice) jsme tu měli za 33:30, jako druhý v cíli byl Adam Gaura (TJ TŽ Třinec) 34:35, a třetí závodník a vítěz kat.B Marek Škapa ( X-Air Ostrava) 35:44.

V ženách pak nedala nikomu šanci Hana Slavíková (SSK Vítkovice) 39:10, jako druhá doběhla Petra Pastorová (MK Seitl Ostrava) 41:20, a třetí v cíli byla Kateřina Bluchová (SSK Vítkovice) 41:29.

+ Přidat běh do tréninkového deníku

Výsledky

Foto 324× – Ladislav Fousek