Asi nenajdeme v republice obec, kde by během jednoho měsíce, navíc podzimního listopadu, pořádali tři běžecké závody.

V Srchu u Pardubic během listopadu už proběhly dvě večerní devítky, jedna zařazena do Velké ceny východních Čech a druhá jako úvodní závod jejich zimního poháru, a nyní je připraven čtvrtmaraton, půlmaraton a maraton. Společný start sobotních závodů je v deset hodin.

Momentálně je na všechny tratě přihlášeno necelých dvě stě startujících, nejvíce – třicet dva je mužů do 39 let na maratonské trati.

V minulých letech zde vítězili vytrvalci z Moravy jako Procházka, Orálek či Vabroušek, ten zde vyhrál vloni… V ženách byly úspěšné třeba Komárková, Podmelová či Pachtová. Ostravská závodnice bude i letos favoritkou, ale nastoupí i loňská vítězka Iva Kroužilová ze středních Čech. V mužích bude určitě o bednu bojovat vytrvalec z Chrudimska Pavel Sedlák, přihlášen je i vloni druhý Tomáš Krátký.

Závod se běží na okruhu, jehož délka je přes pět kilometrů, takže maratonci jej musí dát osmkrát. Na to, že jsme v polabské nížině, je dost členitý. Po startu se totiž běží více jak dvoukilometrová vracečka, v jejíž polovině, tedy opakovaně, se přebíhá přes nadjezd nad Hradubickou silnicí, spojnicí dvou východočeských metropolí. takže to máme jenom zde v maratonu celkem šestnáct stoupání a seběhů a poté následuje v každém kole táhlý téměř kilometrový výběh k obci a přes ni.