Pro letošní ročník se obměnil organizátorský tým, vedle dlouholeté duše závodu (23 ročníků) známé kaskadérky a multisportovkyně Hanky Dvorské se objevil Martin Gabla, cestovatel, parašutisty, ironman a nadšenec pro všechny extrémní záležitosti.

„Koloběh jsem několikrát absolvoval jako účastník a mám tento závod moc rád. Když mi Hanka řekla, jestli bych jí s tím pomohl, nemohl jsem odmítnout,“ říkal.

Startovka, čítající přes sto dvojic se velmi rychle naplnila. Oproti minulým ročníkům, kdy šlo spíš o akci pro sportovní nadšence, dostal letos závod ještě další rozměr v podobě souboje desítky zvučných jmen na poli tuzemského běhu, outdoorových akcí či triatlonu. Startovní listina se tak pyšnila jmény havajských Ironmanů, reprezentanty v několika sportovních odvětvích či známé běžecké rychlíky.

Start závodu na mýtické hoře Říp byl posunut o půl hodiny dřív než v obvyklých 9 hodin.

„Museli jsme vstávat před pátou, což nebylo úplně jednoduché,“ glosoval Tomáš Martínek. Na dejvickém kulaťáku šlo všechno jako po drátkách, rychlá registrace, naložení kol do trucků a odvoz na parkoviště pod kopcem. Minulý týden hodně pršelo a podle fotek ze značení trati to vypadalo na pěkně bahnitou jízdu jako vloni.

„Naštěstí se v noci ochladilo pod bod mrazu, takže to krásně ztvrdlo. Ideální podmínky pro rychlé časy a šanci překonat tříhodinovou metu traťového rekordu,“ hodnotil podmínky Martin Gabla, který si na poslední chvíli domluvil partnerku Báru Jíšovou a patřili tak do okruhu favoritů.

Je odstartováno a několik stovek borců a borkyň se řítí dolů na první předávačku pod kopcem.

„Měl jsem trochu obavu ze sjezdu na kole, ale podařilo se mi vybojovat si místo vepředu, takže jsem se nedostal do žádné tlačenice, kde hrozily kolize. Bylo to prudké, trochu se to po mokrém listí smekalo, ale dalo se,“ hodnotí úvodní část závodu triatlonista Standa Bican, který potrénoval v Krkonoších a s Terkou Zuzánkovou se netajil medailovými ambicemi.

Míša s Davidem Gerychovi si byli vědomi posílené letošní konkurence, takže za to vzali hned od začátku.

„Tušili jsme, že letos budeme muset máknout ještě víc, než jindy. Na závod jsme byli dobře připravení a chtěli jsme bojovat o pátou výhru a hlavně překonání loňského času 3:01,“ říkal David.

Úvodní náskok navyšovali kilometr po kilometru. A opět dominovali ve velkém stylu. V cílové rovince u loděnice v Tróji se objevili úplně osamocení s komfortním náskokem téměř osmi minut v neuvěřitelném čase 2:51:42. O devět minut rychleji než vloni.

„Jsme moc rádi, že to vyšlo. Trať byla letos výborná. Výsledný čas je paráda. Hodně pomohlo, že jsme znali cestu téměř zpaměti a nemuseli nikde váhat, kudy se dát. Po sezoně jsme celkem unavení, tohle byl poslední letošní závod. Teď už budeme odpočívat,“ smáli se David se svojí ženou v cíli.

A další medaile? Zhruba tři kilometry před cílem byli ještě na stříbrné pozici Gabla s Jíšovou. Ale kousek za nimi už se hnali novomanželé Pernicovi, Honza s Danou.

„Zhruba v půlce trati jsme přehlédli fáborek a zakufrovali jsme tak pět minut. Když jsme se vrátili na trasu a zjistili, že jsme šestí, museli jsme se hodně zmáčknout. Poslední kiláky na asfaltové rovince podél řeky jsme dávali kolem 3:20. Což nám nakonec vyneslo druhé místo,“ hodnotili krátce po závodě Pernicovi. Dana se chystá na pražský půlmaraton a pak společně s týmem na Vltava Run.

Pro bronz si doběhl organizátor Martin s Bárou. Trochu nepopulární brambory zbyly pro maratonskou šampionku Radku Churaňovou a Lukáše Přindu.

„Tři páry před námi byli prostě na nás dneska moc rychlí. Ale jsme spokojení, jelo to dneska parádně. S Radkou jsme se domluvili teprve před týdnem na Svatojánské 20 a jsem za to moc rád,“ říkal správce trojské loděnice Lukáš Přinda. Něco přes tři minuty za nimi dojíždějí-dobíhají Standa Bican s Terkou Zuzánkovou.

„Trochu jsme bloudili, ale na to se nechci vymlouvat. Začali jsme opatrněji a pak stupňovali tempo. Měli jsme síly do závěru a běželo se dobře. Jel jsem to letos poprvé a byl to pro mě super zážitek, Terka je skvělá,“ říkal Standa u pozávodního piv­ka.

Další neuvěřitelný výkon předvedl nestárnoucí Miloš „Chuck“ Smrčka, který se svou partnerkou Evou Přibylovou dobíhá na celkovém desátém místě a mezi 100+ jasně kraluje. Nechává tak za sebou i takové mladíky rychlíky, jako je třeba Honza Škrabálek.

Občerstvovací stan, možnost společného saunování, vyhlášení s mnoha hodnotnými cenami. Ideální kulisy pro nadšené sdílení prožité sportovní soboty.

A jak hodnotí závod organizátoři? „Z našeho pohledu vyšel závod na 110%. Organizace šlapala na jedničku (tímto moc díky všem, kteří nám pomáhali), vyšlo luxusní počasí, nikomu se nic nestalo a lidi si to fakt užili. Jsme rádi, že jsme je také díky sponzorům mohli ohodnotit hodnotnými cenami. Už se těšíme na další ročník,“ zněla poslední slova z jeho úst.

Výsledky