Pestrobarevné kineziologické tejpy jsou mnohem víc, než jen jasným doplňkem při závodech – pomáhají při bolestech.

Tejpování získalo během poslední let na popularitě, mnozí se mu však vyhýbají, neboť netuší, jak pásku použít nebo se jim tejp při běhání odlepuje.

Řešení je jednoduché: naučte se správně tejpovat.

Kineziologický tejp je vyrobený z elastických bavlněných vláken, které sportovce na rozdíl od běžného atletického tejpu nijak neomezují, umožňují mu provádět kompletní škálu pohybů. Když je správně nalepený, zlepšuje krevní oběh, vyvažuje svaly, poskytuje podporu a ulevuje od bolesti.

Hlavní rozdíl mezi tejpování a nošením kompresních návleků spočívá v tom, že tejp budete mít přidělaný na míru. Tím, že si ho nalepíte přímo na tělo, vznikne unikátní podpůrný systémem, jenž bude perfektně sedět přímo vám. Kompresní návleky mohou při jistých obtížích pomoci, nicméně nejsou vyráběné na míru a nemusí proto každému dokonale sedět.

V následujících videích se naučíte, jak správně zatejpovat běžná běžecká zranění tak, aby se vám ulevilo od bolesti, zmírnil se otok a ustoupil zánět a zároveň jste se mohli bez problémů celý den hýbat.

Plantární fasciitis

Jedno z nejběžnějších zranění mezi běžci, plantární fasciitis začíná v kotníku a táhne se dolů k chodidlu a je způsobené kompenzací. Zatejpování zraněné nohy může ulevit od otoku a zmírnit kompenzaci, čímž vám pomůže zlepšit držení těla.

Iliotibiální pruh

Cítíte nepříjemnou bolest na vnější straně kolena? Může ji mít na svědomí stažený iliotibiální pruh, jež je často způsobený slabými hýžďovými svaly a špatnou stabilizací pánve. Pokud budete bolest ignorovat, může vás časem začít bolet celá noha od zad po chodidlo. Tato tejpovací technika pomáhá odlehčit tlaku na iliotibiální pruh a vy se tak můžete místo bolesti soustředit na běh.

Holeně

Jedna z nejotravnějších bolestí, kterou může běžec zakusit, je bolest holení. Svaly, šlachy a kosti bývají při změně tréninkové rutiny nebo intenzity přehnaně zatěžované, což vede k bolestem holení. Kromě odpočinku a cvičení, které dopad na postižené partie snižují, mohou pomoci kompresní návleky.