Pár let jsem měl v hlavě nápad zúčastnit se dle pořadatelů nejnáročnějšího jihočeského krosu Klekluli (zřejmě zkratka stěžejních bodů závodu Kleť, Kluk, Litvínovice). Ale v den závodu se z druhého konce republiky veřejnou dopravou na start prostě nedostanete a cestovat několik hodin autem, navíc za tmy v den závodu jsem dopředu zavrhl.

Letošní jarní zima mě vedla k nápadu pár dnů dovolené strávit v závěru roku v jižních Čechách. Jak se blížil start závodu snižovalo se mé sebevědomí, přece jenom běžně neběhám závody či tréninky o délce cca čtyř hodin, ale kostky byly vrženy a musím konstatovat, že jsem si to doslova a do písmene v dobrém užil.

Centrum závodu je na okraji Českých Budějovic v obci Litvínovice. Odtud převeze startující autobus, letos jely pro velký zájem dva plné, na start k vlakovému nádraží do Českého Krumlova. Symbolicky v 11:11, tedy pár minut po. Přes dvě 200 vytrvalců vyběhlo po zelené turistické značce na 6,5 kilometru dlouhé stoupání s převýšením přes 400 metrů na zdejší nejvyšší vrchol Kleť (1084 m. n. m.).

Pak šusem, ze začátku po namrzlých kamenech, až do obce Holubov. Následoval přeběh přes kopeček do obce Křemže, část Mříč, nad obcí byla kvalitní občerstvovačka a polovina závodu. Z obce Mříč cca tři kilometry do kopce pod vrchol Kluku (740 m. n.m.), běželo se do sedla těsně pod vrcholem. Z něho pak přes deset kilometrů s mírným neustálým klesáním v nohou, ale v ledovém protivětru, do cíle. Celkem tedy 28 kilometrů se součtem stoupání 852 metrů a klesáním 1165m.

Největším problémkem pro mě bylo Litvínovice najít. Jedna chyba v Budějicích na křižovatce a místo na jižním okraji jsem skončil na severním. Ale díky ochotným děvčatům v jedné z místních firem, kam jsem se uchýlil pro radu, se vše zadařilo.

Závod měl letos již 16. ročník a mezi jeho nejvýraznější postavy patří Milena Procházková a Roman Medek, kteří dokázali vyhrát čtyřikrát za sebou. Milena drží časem 2:22:43 hodiny nadále ženský traťák. U mužů to byl vítěz dvou posledních ročníků Jan Flašar mladší časem 2:05:30. Vzhledem k počtu a kvalitě letošního startovního pole a příhodným klimatickým podmínkám se dalo čekat, že dojde k jeho posunu.

Na startu byl totiž letošní český šampion v maratonu i půlmaratonu Vít Pavlišta z AC Slovan Liberec.

Asi nejen k mému překvapení Pavlišta nezvítězil. Celkově byl druhý v čase 2:01:28. Absolutní prvenství a nový traťový rekord vytvořil (vloni třetí) Jiří Csirik z Pelhřimova v čase 1:57:44. Třetí doběhl Flašar za 2:06:12.

V Klekluli se běžela podruhé soutěž dvojic s předávkou v polovině závodu. Po skončení závodu pořadatelé uvedli, že letos naposled mohl běžec na prvním úseku absolvovat i celý závod.

Alespoň zde uspěl Pavlišta, který štafetu předal oddílové kolegyni Lucii Samlerové a vyhráli v traťáku dvojic 2:13.03, o minutu před loňskými vítězi Pavlem Láchou a Janem Petrou. Prvně jmenovaný rovněž odběhl celý závod za 2:25:30.

Soutěž žen vyhrála bezkonkurenčně Lucie Samcová z SK Řepice za 2:31:46, celkově byla na 39. místě. Zároveň byla nejlepší v jediné ženské veteránské kategorii nad 35 let. Následovaly další „zkušené“ vytrvalkyně. Anna Krátká z Hvězdy Pardubice se v závěrečných deseti kilometrech posunula z šestého na druhé místo – 2:37:52. Třetí byla za 2:39:00 domácí Oksana Kalousková. Čtvrtá byla Olga Lebedová z Hůrky za 2:41:43.

Po doběhu si každý závodník mohl dát opravdu horkou polévku a dle výběru v místním hostinci i nápoj, samozřejmostí byl teplý čaj, připraveny u místních hasičů byly i sprchy. To vše včetně výše uvedeného za stovečku startovného! Pořadatelé před vyhlašováním výsledků ocenili nejstaršího i nejmladšího účastníka.

Finančně bylo odměněno šest nejlepších mužů a žen. Po vyhlašování dostal absolutně nejlepší symbolickou láhev mléka. Došlo i na posledního doběhnuvšího v časovém limitu (start byl něco po 11:11) a časomíra vypnuta v 15:30 hodin, takže to znamenalo dát závod za cca 4:15 hodiny, který byl oceněn lahví rumu.

Dalším překvapením bylo, že posledních padesát startujících podaroval jedním pivem Miroslav Šimek. Bylo to jeho symbolické rozloučení s kategorii čtyřicátníků. Míra to při svém posledním startu ve čtyřicítkách dal 2:35:43, což by mu v padesátkách stačilo v pohodě na bednu.

Pořadatelé závěrem uvedli, že se musí zamyslet jak příště. Protože letos bylo dopředu přihlášeno cca 100 startujících a nepřihlášení samozřejmě komplikovali náročnou logistiku Běhu Klekluli.

Foto 107× – paklfoto.rajce­.idnes.cz