Po dvoutýdenní pauze se opět běžel závod Brněnského běžeckého poháru. Byl to už pátý závod a konal se v Kuřimi na přilehlé Kuřimské hoře. Tento závod má u závodníků nejhorší pověst díky svému převýšení, které je v celém seriálu největší.

Své renomé si jistě udrží nadále i po letošním ročníku, protože sníh a ledovka znepříjemňovala postup tratí všem. Klouzalo, smýkalo a některým běžcům to i padalo. Obezřetnější se vybavili nesmeky a ti rychlejší běželi i v tretrách.

Trať závodu začínala u základní školy, kde se po sto metrech všichni rozloučili s asfaltem, potom se zatočilo směrem na Kuřimskou horu, další stovku metrů se běželo po kostkách a nadále se povrch ztrácel pod sněhem a ledem. V obou hlavních závodech účastnící běželi na vrchol Kuřimské hory a zpět k základní škole. Muži se na tento okruh museli s menší obměnou vydat ještě podruhé. V průběhu trati nebyla k vidění skoro žádná rovina a v jednom seběhu závodníci na ledovém podkladu připomínali bruslaře.

V prvním hlavním závodě na 4,8 km byli mezi favority junioři a dorostenci. Podle průběžného pořadí to byli Fiala Dan, Kotyza Daniel a Osolsobě Jan. Všem vypálil rybník Kotyza Daniel a s náskokem si doběhl pro první místo a posunul se na průběžné první místo poháru.

Nejrychlejší tři závodníci z hlavního závodu na 4,8 km:

1. Kotyza Daniel – VSK Univerzita Brno – Orel Židenice (18:30), 2. Osolsobě Jan – AHA Vyškov (18:45), 3. Hirš Otakar – SK Žabovřesky Brno (18:50).

V ženských kategoriích byly favoritkami podle průběžného pořadí vedoucí Eliášková Tereza, Johaníková Lucie a Hrušková Barbora. Nakonec do cíle dorazila nejrychleji Chromá Kateřina se čtyřiceti dvou sekundovým náskokem a vypadá to, že do konce seriálu by mohlo být v této kategorii ještě rušno. Nejrychlejší ženy:

1. Chromá Kateřina – AK Olymp Brno (21:07), 2. Eliášková Tereza – AK Olymp Brno (21:49), 3. Johaníková Lucie – AC Moravská Slavia Brno (21:50).

Druhý hlavní závod měřil 8,8 km a na start se postavilo 267 závodníků. Podle průběžného pořadí byli favority Šťastný Petr nebo Lysák Vlastimil, ale při pohledu na první řadu bylo jasné, že souboj o první místo svedou Kocourek Milan s Míčem Robertem.

Nejrychlejší muži:

1. Kocourek Milan – ADIDAS BOOST Team (33:20), 2. Míč Robert – RELAX Fit.cz Team / UNI Brno (33:22), 3. Čípa Jiří – Bystré (33:36).

Průběh a podmínky závodu z Kuřimského krosu, ale také své běžecké plány okomentoval Milan Kocourek: „Co se týče přípravy, tak ta teď moc nebyla, spíše jenom trénuju. Hodně jsem se šetřil vlastně ke konci, protože tam byl takový nebezpečný úsek, hodně prudký seběh. Celkově mi to ale dneska ani moc neklouzalo, protože jsem zvolil přímo běžecké tretry na dráhu. V posledních 200m závodu jsem slyšel od komentátora, že je Robert těsně za mnou, přičemž zhruba kilometr před cílovou rovinkou jsem se otáčel a Robert byl docela daleko, takže mě pak doběhl a ani jsem o tom nevěděl. Teď závodit hodně dlouho nebudu, protože pojedu na soustředění do Keni na 2 měsíce, takže vyběhnu asi buď až na pražském půlmaratonu, nebo možná nějakém závodě těsně před ním.“

Příště se BBP přehoupne do své druhé poloviny na Radostické nerezové desítce.

Výsledky

Foto 256× – Magda a Petr Jankovi