Už za pár dnů odstartuje u pily v Ostravici 5.ročník jednoho z nejtěžších zimních závodů ve střední Evropě, Adidas 24 hodin na Lysé hoře.

Podle současné předpovědi se zdá, že počasí nebude tak extrémní jako předloni, kdy mrazy dosahovaly v noci přes –20 stupňů, navíc umocněné silným větrem. Na Lysé v posledních dnech konečně napadlo několik desítek centimetrů sněhové nadílky a předpověd prognózuje relativně příjemné mrazy okolo minus 7 přes den až po –11 °C v sobotu v noci. V neděli dopoledne se očekává teplota –3°C.

Celý okruh ve tvaru nepravidelné osmičky měří okolo 12 km s převýšením okolo 800 m a čipová měření bude kromě vrcholu Lysé hory probíhat i u transformátoru (předávací místo pro závodníky se zázemím v RZ Sluníčko) a na Sepetné (borci ubytování přímo v centru závodu).

Kde hledat největší favority jednotlivých kategorií

Závod jednotlivců byl jako každoročně vypsán jako otevřené zimní Mistrovství České republiky v horském maratonu.

Tradičně nejsilnější konkurence je v kategorii mužů. Přestože na trati se letos zřejmě neobjeví ani jeden z obhájců vítězství (2012 Zbyněk Cypra, 2013–14 Jan Zemaník, 2015 Václav Utínek), určitě i letošní favorité budou útočit na dosavadní nejlepší výkon 13 okruhů. V úvodním ročníku, jich dokázal sice Zbyněk Cypra vykroužit 14, ale na jiné trati se základnou v Malenovicích – hotel Petr Bezruč.

Jednoznačného favorita na zlato je těžké jmenovat, ale určitě k nim budou patřit zástupci týmu Adidas Outdoor. Téměř domácí Petr Žákovský je mj. vítěz Beskydské sedmičky 2014, spolu se Standou Najvertem, který se zdá být po narození syna Fabiána v psychické pohodě a připraven bojovat o mety nejvyšší. Poprvé se na startu tohoto závodu objeví i další „adidasák“ Tomáš Svoboda, pro změnu vítěz loňské B7. Čtvrtým ambiciózním z tohoto týmu bude Libor Trtek z Uherského Brodu.

Silná dvojka – Kamil Bezděk a horolezec Marek Novotný se přihlásila pod hlavičkou Hybaj teamu Nový Jičín. Konkurenční tým Salomon-Suunto je silněji zastoupen jen Honzou Kotykem, dalším zkušeným a ostříleným borcem z Červených Peček (rovněž vítěz B7).

Za kratší konec budou dle mého názoru spíše tahat třeba známý organizátor závodů Perun a Nezmar a loni překvapivě bronzový Marcel Zužka, či mladičký Tomáš Štverák ze Zubří, na podzim druhý na 24 hodin Horská výzva v Jeseníkách.

Jako perličku bych uvedl plánovaný start nejznámějšího lysaře a otužilce Jána Čupy z Metylovic. Jen jsem zvědav, zda mu organizátoři, jinak tak přísní na výbavu závodníků, povolí jeho oblíbené „nahoře bez“.

Mnohem přehlednější se zdá být situace v kategorii žen. Na startu by se měla objevit vítězka posledních dvou ročníků Linda Beniačová (Salomon-za Martinku III.) a pro tu je těžké hledat soupeřku, zvláště když „královna Beskyd“ Klára Rampírová se ještě nedoléčila ze zdravotních problémů a startovat určitě nebude. Na titul mistryně ČR (Linda je slovenské národnosti) by mohla pomýšlet Kristýna Skupieňová z Hranic, loni pátá. Jmenovat bychom měli i Renatu Hlavačovou z Extreme Fetrock Team Zlín.

V kategorii mužských dvojic bude titul obhajovat dvojice Julboway (Aleš Velička – Radim Kasalík), i když druhý jmenovaný prý není v ideální formě. Potrápit by je mohla dvojice veteránů z KESBUKu – velezkušený Vlastimil Bukovjan a Milan Šimek, nebo o jen o něco mladší dvojka „Splašených gorolů“ Edvard Rajnoch – Dušan Lichý.

V ženských týmech taky konkurence

Do role favoritek bych pasoval dvojici Kika a Terka (Kristyna Chmelková – Tereza Baginská, loni čtvrtá v jednotlivcích). Zkušenou dvojicí jsou Zuzana Nádeníčková (Kadlčáková) s Hanou Večerkovou z týmu KESBUK. Překvapit určitě může dvojka s názvem Red Bull HQ a místem bydliště v rakouském Fuschl am See. Pod tímto názvem se ukrývá vynikající slovenská běžkyně Katarína Lovrantová z Martina (půlmaraton 1:22:59, 10 km 38:27) spolu s méně známou Kateřinou Švecovou.

Kategorie mix

Tady by o vítězství měla bojovat dvojice sourozenců Holoubkových (Beskydští nomádi Henys) Hana a Jan z Pražma. Oba mají přes své mládí za sebou už nejeden úspěšný start v kratších i delších trailových závodech. Prohánět by je měl TOBI Sport z Frenštátu pod Radhoštěm ve složení Ivana Hecková (vítězka mixů na loňské B7) s Martinem Manišem (ten vyhrál B7 předloni v hobby a loni mj.horský maratón Střecha světa). Překvapit pak může opavská dvojice „Rampouch“ (Hana Herberová – Zbyněk Mrůzek).

Vzhledem k délce a náročnosti závodu je ale opravdu těžké předpovídat pořadí v cíli, nehledě na to, že mnohdy se někteří špičkoví borci dohlásí až úplně na poslední chvíli.

A koho tipujete vy?